Cześć,
chcę podłączyć napęd bramy garażowej Parkside PSGTA60-03 do sterownika SUPLA SBW-02/ANT i mam kilka wątpliwości.
Na listwie zaciskowej:
pierwsze dwa piny oznaczone jako IR – mierzę tam napięcie ok. 32.4V DC (na AC wychodzi ~69V),
kolejne dwa piny oznaczone jako CMD – zwarcie ich powoduje otwieranie/zamykanie bramy (działa jak przycisk).
Planowałem podłączyć:
A1 → IR (+)
A2 → IR (-)
11 i 14 → do dwóch pinów CMD
Pytania:
Czy takie podłączenie jest poprawne?
Czy napięcie ~32V (IR) nie jest za wysokie dla SBW-02/ANT (specyfikacja 12–24V AC/DC)?
Czy lepiej zastosować osobny zasilacz 12V zamiast IR?
Z góry dziękuję za pomoc.
Parkside PSGTA60-03 a SBW-02/ANT
-
G@jowy
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
G@jowy
Niestety napęd jest już dość wiekowy i nie posiadam do niego dokumentacji technicznej. Przy przedstawionym sposobie podłączenia uszkodzenie (spalenie) napędu wydaje mi się mało prawdopodobne.
Czy mógłbyś proszę rozwinąć swoje wątpliwości i uzasadnić, na jakiej podstawie zakładasz takie ryzyko?
Czy mógłbyś proszę rozwinąć swoje wątpliwości i uzasadnić, na jakiej podstawie zakładasz takie ryzyko?
-
george1255
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 7 times
Bez urazy ale dziwi mnie to że ludzie w 2026 wykręcają się słowami „nie mam instrukcji” „jest ona po włosku/angielsku etc”G@jowy wrote: Fri Apr 03, 2026 9:35 pm Niestety napęd jest już dość wiekowy i nie posiadam do niego dokumentacji technicznej. Przy przedstawionym sposobie podłączenia uszkodzenie (spalenie) napędu wydaje mi się mało prawdopodobne.
Przy ogromie dostępnych narzędzi poradzenie sobie z tym problemem nie zajmuje więcej niż kilka minut
Dlatego często śmieszą mnie pytania/posty typu „jak podłączyć napęd xxx do modułu yyy”
Przecież instrukcje są ogólno dostępne. Nie potrzebna jest wiedza techniczna aby poskładać literki. Ty użyłeś multimetru, przewyższasz poziomem wiedzy sporą część społeczeństwa. Większość nie wie co to jest e ogóle multimetr, nie mówiąc i korzystaniu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
G@jowy
Dziękuję za dotychczasowy support i zaangażowanie w wątku — naprawdę to doceniam.
Natomiast ta konkretna wypowiedź nie pomogła mi w realizacji projektu. Nie podszedłem do tematu „na skróty” — już w pierwszym poście zebrałem i opisałem wszystkie informacje, które sam byłem w stanie znaleźć, mimo braku instrukcji. Nie pytałem też wprost „jak to podłączyć”, tylko przedstawiłem własną koncepcję i poprosiłem o jej analizę oraz ewentualne potwierdzenie.
Jeśli takie podejście jest uznawane za zbyt wymagające jak na forum, to pojawia się pytanie, jaka jest w takim razie jego rola — bo właśnie do tego typu konsultacji zwykle się je wykorzystuje.
Dzięki Twojej wskazówce dotarłem już do instrukcji montażu — za to dziękuję. Wynika z niej, że napęd pracuje na 24 V, natomiast nadal nie rozwiewa to moich wątpliwości związanych z pomiarem ~32 V, który uzyskałem. Dodatkowo w dokumentacji nie znalazłem żadnego opisu płyty ani pinów IR, do których planuję podłączyć moduł SBW.
Jeśli masz jakieś konkretne uwagi do przedstawionego przeze mnie rozwiązania albo możesz odnieść się do tych rozbieżności — będę wdzięczny za merytoryczną wskazówkę.
Natomiast ta konkretna wypowiedź nie pomogła mi w realizacji projektu. Nie podszedłem do tematu „na skróty” — już w pierwszym poście zebrałem i opisałem wszystkie informacje, które sam byłem w stanie znaleźć, mimo braku instrukcji. Nie pytałem też wprost „jak to podłączyć”, tylko przedstawiłem własną koncepcję i poprosiłem o jej analizę oraz ewentualne potwierdzenie.
Jeśli takie podejście jest uznawane za zbyt wymagające jak na forum, to pojawia się pytanie, jaka jest w takim razie jego rola — bo właśnie do tego typu konsultacji zwykle się je wykorzystuje.
Dzięki Twojej wskazówce dotarłem już do instrukcji montażu — za to dziękuję. Wynika z niej, że napęd pracuje na 24 V, natomiast nadal nie rozwiewa to moich wątpliwości związanych z pomiarem ~32 V, który uzyskałem. Dodatkowo w dokumentacji nie znalazłem żadnego opisu płyty ani pinów IR, do których planuję podłączyć moduł SBW.
Jeśli masz jakieś konkretne uwagi do przedstawionego przeze mnie rozwiązania albo możesz odnieść się do tych rozbieżności — będę wdzięczny za merytoryczną wskazówkę.
-
george1255
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 7 times
Fajnie ze znalazłeś instrukcje. Jednakże ona wyraźnie wskazuje co z czym połączyć.
Wiring the Multi-Function Door Control Panel and the Lighted Door Control Button
IR to fotokomórki. Do zasilania użyj zasilacza na 12v i po temacie. Są dopuszkowe, są do gniazdka.
Skoro znalazłeś zworke sterująca to ogarnięcie zasilania dla sbw nie powinno stanowić problemu i powodować takich zagwostek
Pytanie raczej retoryczne, skoro sbw pracuje 12-24v a Ty masz 32v. Są przetwornice step-down które zbijają napięcie, poszukaj.
PS: zapytanie typu „po co jest to forum/grupa?” jest nieodzownym elementem, gdy ktoś oczekuje po prostu odpowiedzi podanej na tacy bez samodzielnego wysilania się. To naturalny mechanizm u Polaków. Widziałem mnóstwo takich dyskusji na forach i grupach. Schemat jest zazwyczaj ten sam.
Nie mówię nigdzie że Ty nie zrobiłeś nic, podziwiam że zbadałeś multimetrem piny.
Także po udzielonych wskazówkach chyba problem już bedzie rozwiązany.
Wiring the Multi-Function Door Control Panel and the Lighted Door Control Button
IR to fotokomórki. Do zasilania użyj zasilacza na 12v i po temacie. Są dopuszkowe, są do gniazdka.
Skoro znalazłeś zworke sterująca to ogarnięcie zasilania dla sbw nie powinno stanowić problemu i powodować takich zagwostek
Pytanie raczej retoryczne, skoro sbw pracuje 12-24v a Ty masz 32v. Są przetwornice step-down które zbijają napięcie, poszukaj.
PS: zapytanie typu „po co jest to forum/grupa?” jest nieodzownym elementem, gdy ktoś oczekuje po prostu odpowiedzi podanej na tacy bez samodzielnego wysilania się. To naturalny mechanizm u Polaków. Widziałem mnóstwo takich dyskusji na forach i grupach. Schemat jest zazwyczaj ten sam.
Nie mówię nigdzie że Ty nie zrobiłeś nic, podziwiam że zbadałeś multimetrem piny.
Także po udzielonych wskazówkach chyba problem już bedzie rozwiązany.
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Z tego co pamiętam to na forum kilka razy przewijał się wątek podłączenia SBW pod napięcie wyższe niż 24V. viewtopic.php?p=143253#p143253
Zawsze to pewnie ryzyko ale zdaje się kolega @klew również o tym wspominał że to nie problem. Najlepiej jakby ktoś to potwierdził.
Zawsze to pewnie ryzyko ale zdaje się kolega @klew również o tym wspominał że to nie problem. Najlepiej jakby ktoś to potwierdził.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
U mnie SBW -01 jest podłączone do napędu który bez obciążenia daje 36 V. Działa to od kilku lat. Podłączałem to na własne ryzyko, bo jest to poza zakresem, ale inni też podłączali i nie było problemów
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
G@jowy
@djalex i @klew — dzięki za pomoc, właśnie na takie wskazówki liczyłem. Podejrzewałem, że ktoś już wcześniej mierzył się z podobnym tematem, ale nie udało mi się znaleźć tego na forum.
Po świętach podłączę wszystko i dam znać, jak wyszło.
Po świętach podłączę wszystko i dam znać, jak wyszło.