Muszę być z Wami szczery - problem był po obu stronach.lukasz06 wrote: Sun Apr 05, 2026 5:25 pmTu się nie zgodzę, że to od tego momentu jak bramka dostała Ota. Sam pytałem Łukasza, czy to możliwe, że ten czujnik aktualizuje się w kółko, bo drenuje mi baterie. Mam tych termometrów 6, ale zaktualizowałem tylko jeden. I tylko na tym co aktualizowałem były te problemy, że przygasał ekran. Potem wgrałem temu co drenował baterie tą wersję, co miały pozostałe i problem ustąpił. Na moje bramka tu nie była winna , tylko soft , chyba 135 końcówkaLukiSpajder wrote: Sun Apr 05, 2026 4:50 pmOgólnie początek tego softu to 3001 a następne oznaczenie to numer softu i może być różnie 3001 1100 lub nowszy 3001-0135.lukasz06 wrote: Sun Apr 05, 2026 4:32 pm @LukiSpider ja po 2 rozładowanych bateriach, wgrałem ten soft 3100 i tak już zostawiłem.
Wszystko jest w porządku.
Tyle co zauważyłem, to to że trzeba je było ponownie sparować z bramką.
Ale problem pojawił się kiedy bramka dostała funkcję OTA to pokazało że soft w termometrach jest z błędem i uruchamia cały czas ota odpytując bramkę bez względu na numer softu .
@vajera coś tam wykombinował aby to naprawić i teraz nie ma znaczenia jaki soft jest w termometrze ale tak naprawdę każdy soft zigbee na te termometry wprowadzał zamieszanie . Po prostu nie było problemu dopóki bramka nie posiadała ota dla urządzeni końcowych
Termometr pytał bramkę o plik OTA z konkretnym manufacturer code i image code. W sytuacji, gdy bramka nie miała tego pliku, bo użytkownik wgrał inny plik OTA lub zdjęcie z wakacji, bramka powinna była odesłać kod błędu OTA_IMAGE_NOT_FOUND.
Zamiast tego wysyłała ESP_SUCCESS i w odpowiedzi podawała wersję pliku = 0 i rozmiar pliku = 0. W takiej sytuacji większość urządzeń ZigBee ignorowała tę odpowiedź (skoro plik ma 0 bajtów), natomiast termometr Xiaomi nie zauważał tego faktu i w nieskończoność prosił o 0 bajtów...
Spotkali się w święto o piątej przed kinem
Miejscowa idiotka z tutejszym kretynem.
Tutejsza idiotko! - rzekł kretyn miejscowy -
Czy pragniesz pójść ze mną na film przebojowy?
...