Termometr XIAOMI LYWSD03MMC

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

lukasz06 wrote: Sun Apr 05, 2026 5:25 pm
LukiSpajder wrote: Sun Apr 05, 2026 4:50 pm
lukasz06 wrote: Sun Apr 05, 2026 4:32 pm @LukiSpider ja po 2 rozładowanych bateriach, wgrałem ten soft 3100 i tak już zostawiłem.
Wszystko jest w porządku.
Tyle co zauważyłem, to to że trzeba je było ponownie sparować z bramką.
Ogólnie początek tego softu to 3001 a następne oznaczenie to numer softu i może być różnie 3001 1100 lub nowszy 3001-0135.
Ale problem pojawił się kiedy bramka dostała funkcję OTA to pokazało że soft w termometrach jest z błędem i uruchamia cały czas ota odpytując bramkę bez względu na numer softu .
@vajera coś tam wykombinował aby to naprawić i teraz nie ma znaczenia jaki soft jest w termometrze ale tak naprawdę każdy soft zigbee na te termometry wprowadzał zamieszanie . Po prostu nie było problemu dopóki bramka nie posiadała ota dla urządzeni końcowych
Tu się nie zgodzę, że to od tego momentu jak bramka dostała Ota. Sam pytałem Łukasza, czy to możliwe, że ten czujnik aktualizuje się w kółko, bo drenuje mi baterie. Mam tych termometrów 6, ale zaktualizowałem tylko jeden. I tylko na tym co aktualizowałem były te problemy, że przygasał ekran. Potem wgrałem temu co drenował baterie tą wersję, co miały pozostałe i problem ustąpił. Na moje bramka tu nie była winna , tylko soft , chyba 135 końcówka
Muszę być z Wami szczery - problem był po obu stronach.

Termometr pytał bramkę o plik OTA z konkretnym manufacturer code i image code. W sytuacji, gdy bramka nie miała tego pliku, bo użytkownik wgrał inny plik OTA lub zdjęcie z wakacji, bramka powinna była odesłać kod błędu OTA_IMAGE_NOT_FOUND.
Zamiast tego wysyłała ESP_SUCCESS i w odpowiedzi podawała wersję pliku = 0 i rozmiar pliku = 0. W takiej sytuacji większość urządzeń ZigBee ignorowała tę odpowiedź (skoro plik ma 0 bajtów), natomiast termometr Xiaomi nie zauważał tego faktu i w nieskończoność prosił o 0 bajtów...

Spotkali się w święto o piątej przed kinem
Miejscowa idiotka z tutejszym kretynem.

Tutejsza idiotko! - rzekł kretyn miejscowy -
Czy pragniesz pójść ze mną na film przebojowy?

...
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Sun Apr 05, 2026 8:18 pm

Ogólnie początek tego softu to 3001 a następne oznaczenie to numer softu i może być różnie 3001 1100 lub nowszy 3001-0135.
Ale problem pojawił się kiedy bramka dostała funkcję OTA to pokazało że soft w termometrach jest z błędem i uruchamia cały czas ota odpytując bramkę bez względu na numer softu .
@vajera coś tam wykombinował aby to naprawić i teraz nie ma znaczenia jaki soft jest w termometrze ale tak naprawdę każdy soft zigbee na te termometry wprowadzał zamieszanie . Po prostu nie było problemu dopóki bramka nie posiadała ota dla urządzeni końcowych
Tu się nie zgodzę, że to od tego momentu jak bramka dostała Ota. Sam pytałem Łukasza, czy to możliwe, że ten czujnik aktualizuje się w kółko, bo drenuje mi baterie. Mam tych termometrów 6, ale zaktualizowałem tylko jeden. I tylko na tym co aktualizowałem były te problemy, że przygasał ekran. Potem wgrałem temu co drenował baterie tą wersję, co miały pozostałe i problem ustąpił. Na moje bramka tu nie była winna , tylko soft , chyba 135 końcówka

Termometr pytał bramkę o plik OTA z konkretnym manufacturer code i image code. W sytuacji, gdy bramka nie miała tego pliku, bo użytkownik wgrał inny plik OTA lub zdjęcie z wakacji, bramka powinna była odesłać kod błędu OTA_IMAGE_NOT_FOUND.
Zamiast tego wysyłała ESP_SUCCESS i w odpowiedzi podawała wersję pliku = 0 i rozmiar pliku = 0. W takiej sytuacji większość urządzeń ZigBee ignorowała tę odpowiedź (skoro plik ma 0 bajtów), natomiast termometr Xiaomi nie zauważał tego faktu i w nieskończoność prosił o 0 bajtów...

...
Na miłym macaniu spłynęła godzinka,
Cicho piknęła bramka jak wierna kochanka.

I była szczęśliwa miejscowa kretynka,
Bo mrugał ekranem Xiaomi na ścianie.

Aż wreszcie szepnęła: kretynie tutejszy,
Ten smart home jest coraz mądrzejszy!
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Zwał jak zwał. Ważne że już jest ok 😉
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

Jest klub promila, rodzi się nieśmiało klub poety :)
Tak serio to muszę nadrobić zaległości. Z moimi dzieje się to samo, bateria bardzo szybko pada po przejściu na ZigBee. Dodatkowo jeden zawiesza się na odczycie :(
Czy OTA w nowej wersji bramki umożliwi aktualizację na ESP z 4MB pamięci?
vajera

uchnast.michal wrote: Mon Apr 06, 2026 9:33 am Jest klub promila, rodzi się nieśmiało klub poety :)
Tak serio to muszę nadrobić zaległości. Z moimi dzieje się to samo, bateria bardzo szybko pada po przejściu na ZigBee. Dodatkowo jeden zawiesza się na odczycie :(
Czy OTA w nowej wersji bramki umożliwi aktualizację na ESP z 4MB pamięci?
To są dwie różne rzeczy:

OTA oprogramowania bramki Z2S wymaga minimum 8 MB FLASHu i to się już nigdy nie zmieni, bo plik z aktualną wersją ma już prawie 3MB.

Najnowsza wersja bramki umożliwia przeprowadzenie aktualizacji OTA urządzeń ZigBee, o ile oczywiście dostępny jest plik z nowszym oprogramowaniem dla danego urządzenia (głównie Sonoff, Ikea, Aqara).
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

vajera wrote: Mon Apr 06, 2026 10:25 am Najnowsza wersja bramki umożliwia przeprowadzenie aktualizacji OTA urządzeń ZigBee, o ile oczywiście dostępny jest plik z nowszym oprogramowaniem dla danego urządzenia (głównie Sonoff, Ikea, Aqara).
Dziękuję, już rozumiem. Informacje o dostepnej aktualizacji urządzeń zigbee skąd są pobierane?
vajera

uchnast.michal wrote: Mon Apr 06, 2026 10:29 am
vajera wrote: Mon Apr 06, 2026 10:25 am Najnowsza wersja bramki umożliwia przeprowadzenie aktualizacji OTA urządzeń ZigBee, o ile oczywiście dostępny jest plik z nowszym oprogramowaniem dla danego urządzenia (głównie Sonoff, Ikea, Aqara).
Dziękuję, już rozumiem. Informacje o dostepnej aktualizacji urządzeń zigbee skąd są pobierane?
Tutaj masz największą bazę plików aktualizacyjnych.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

...
i to jest odpowiedz na moje pytanie czy OTA moglo przeskoczyć:) i tak sie zlozylo ze ja wtedy zaktualizowalem 2 bramki ale na jednej wgralem plik a nastepnego dnia zaczely szalec wszystkie czujniki 2 na jednej bramce i 4 na drugiej gdzie bylo OTA. Finalnie skonczylo sie u mnie powrotem do BLE - mam dosyc zabawy z zwieraniem pinow aby to ew potem parowac ponownie zwlaszcza ze je tak zmeczylem ze sie nie nadaja za bardzo do niczego, przeprosilem sie z SD a 2 miejsca na ktorych mi zalezalo aby bylo zigbee dostaly nowe termometry typowo po zigbee. Fajnie ze temat sie rozwiązał :D
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

myxhir wrote: Wed Apr 08, 2026 6:52 pm

...
i to jest odpowiedz na moje pytanie czy OTA moglo przeskoczyć:) i tak sie zlozylo ze ja wtedy zaktualizowalem 2 bramki ale na jednej wgralem plik a nastepnego dnia zaczely szalec wszystkie czujniki 2 na jednej bramce i 4 na drugiej gdzie bylo OTA. Finalnie skonczylo sie u mnie powrotem do BLE - mam dosyc zabawy z zwieraniem pinow aby to ew potem parowac ponownie zwlaszcza ze je tak zmeczylem ze sie nie nadaja za bardzo do niczego, przeprosilem sie z SD a 2 miejsca na ktorych mi zalezalo aby bylo zigbee dostaly nowe termometry typowo po zigbee. Fajnie ze temat sie rozwiązał :D
Ja wrzuciłem tą najnowszą wersje 3001-0135 wcześnie miałem 132 . Ale kombinując żeby było dobrze wracałem też do wersji 1.1.0 ale tam żeby wywołać parowanie to trzeba się na kombinować . W tej wersji nowszej dział to dużo lepiej .
Przy okazji tych wszystkich kombinacji przetestował też powrót do BLE przez bramkę i ota . Przesyłanie pliku do termometry ok 8 minut . Po 10 minutach melduje się jako ATC ….. w przeglądarce i można z powrotem zrobić zigbee. Te które miałem z softem 1.1.0 tak robiłem bo pod koniec przesyłania pliku ota wywalało jakiś błąd . Te z nowszym poszył bez problemu . Chociaż przy testach ota bramki w jednym który miał 1.1.0 poszło .
Wydaje się że wróciły do życia 😁. Ale przez tydzień to wykorzystałem cały zapas moich baterii - przy normalnej pracy to by spokojnie starczyło na rok 😁.
Co prawda te które mam na BLE pobierają mnie energii niż te przerobione na zigbee. Ale i tak jest dobrze przynajmniej na ten moment 👍
vajera

myxhir wrote: Wed Apr 08, 2026 6:52 pm i to jest odpowiedz na moje pytanie czy OTA moglo przeskoczyć:) i tak sie zlozylo ze ja wtedy zaktualizowalem 2 bramki ale na jednej wgralem plik a nastepnego dnia zaczely szalec wszystkie czujniki 2 na jednej bramce i 4 na drugiej gdzie bylo OTA. Finalnie skonczylo sie u mnie powrotem do BLE - mam dosyc zabawy z zwieraniem pinow aby to ew potem parowac ponownie zwlaszcza ze je tak zmeczylem ze sie nie nadaja za bardzo do niczego, przeprosilem sie z SD a 2 miejsca na ktorych mi zalezalo aby bylo zigbee dostaly nowe termometry typowo po zigbee. Fajnie ze temat sie rozwiązał :D
Jeden aksjomat się ostał - nie ma możliwości aktualizacji OTA między bramką A a urządzeniem sparowanym z bramką B 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”