czy uda się znaleźć rozwiązanie działające na SUPLA, którego zadaniem byłoby wykryć kiedy zgaśnie płomień w kotle i wówczas wyłączyć urządzenie 230V podłączone do tego "zestawu" (sprzężone z tym czujnikiem)?
Taka nietypowa potrzeba się znalazła
Nie koniecznie dobrym pomysłem jest podłączenie dodatkowej cewki może płyta nie wytrzymać ( dodatkowe obciążenie , indukcja przy wyłączeniu zasilania )Maciek663 wrote: Wed Apr 08, 2026 9:17 am Ja w piecu gazowym znalazłem przewody odpowiedzialne za palnik i podłączyłem do nich równolegle cewkę przekaźnika na 230V. Styki przekaźnika można podłączyć do dowolnego wejścia (np. esp). Nie wiem natomiast czy zanik płomienia w takim piecu na pelet jest równoznaczny z brakiem jakiegoś napięcia sterowania.
Mój przekaźnik pobiera jakieś ~8mA. Ten obwód nawet tego "nie czuje". Transpotor też pobiera jakiś prąd na wejściu. A indukcujność przy zasilaniu z AC nie jest żadnym problemem. Nawet w zastosowaniach profesjonalnych nie ma konieczności stosowania zabezpieczeń (np. warystorów) przy cewkach AC.cinas wrote: Wed Apr 08, 2026 9:50 amNie koniecznie dobrym pomysłem jest podłączenie dodatkowej cewki może płyta nie wytrzymać ( dodatkowe obciążenie , indukcja przy wyłączeniu zasilania )Maciek663 wrote: Wed Apr 08, 2026 9:17 am Ja w piecu gazowym znalazłem przewody odpowiedzialne za palnik i podłączyłem do nich równolegle cewkę przekaźnika na 230V. Styki przekaźnika można podłączyć do dowolnego wejścia (np. esp). Nie wiem natomiast czy zanik płomienia w takim piecu na pelet jest równoznaczny z brakiem jakiegoś napięcia sterowania.
Lepiej dołóż transoptor na 230V
Przykładowy https://pl.aliexpress.com/item/1005005217948531.html