Czujnik zaniku płomienia wraz z wyłącznikiem

aone

Hej,

czy uda się znaleźć rozwiązanie działające na SUPLA, którego zadaniem byłoby wykryć kiedy zgaśnie płomień w kotle i wówczas wyłączyć urządzenie 230V podłączone do tego "zestawu" (sprzężone z tym czujnikiem)?

Taka nietypowa potrzeba się znalazła ;)
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Piec na pellet?
aone

Tak, choć nie wiem czy to ma znacznie - jest sobie kocioł na działce (jeszcze bez komputera) i muszę uzależnić działanie innych urządzeń od tego czy się w nim pali czy nie ;)
george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

jakies czujniki masz przy tym kotle albo miejsce na ich dołozenie?
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Nie wiem czy pakowanie do tego supli to dobry pomysł. Za wszelką pracę urządzeń powiązanych bezpośrednio z pracą kotła powinien odpowiadać jeden sterownik. Każde inne rozwiązanie to popularne "druciarstwo" i potencjalne proszenie się o kłopoty. W teorii problem do rozwiązania - oparty o pomiar temperatury np w komorze spalania. Do tego musiałaby być zrealizowana odpowiednia logika działania. Nie wiem czy to takie proste i co najważniejsze - bezpieczne.
Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Ja w piecu gazowym znalazłem przewody odpowiedzialne za palnik i podłączyłem do nich równolegle cewkę przekaźnika na 230V. Styki przekaźnika można podłączyć do dowolnego wejścia (np. esp). Nie wiem natomiast czy zanik płomienia w takim piecu na pelet jest równoznaczny z brakiem jakiegoś napięcia sterowania.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Tylko co tu po radach jak nie wiemy jakie kolega ma wyjściowe możliwości. Teraz zerknąłem w GG, tam widzę jest obsługa termopary a dokładnie to np MAX31855 do obsługi termopary typ K.
Dodatkowy czujnik kominowy najprościej. PT1000 lub termopara typ K. Można taki kupić gotowy termostat z obsługą PT1000 czy termopary. Ostatnio kupiłem taki z termoparą K do zrobienia lepszego sterowania temperaturą zgrzewarki rur PP-R. Wyjście takiego termostatu można potraktować jako sygnał do jakiegoś prostego powiadomienia na SUPLĘ w momencie zadziałania i dodatkowo obwód na to urządzenie które ma być wyłączane przez dodatkowy przekaźnik. Tez uważam że jakieś sterowanie przez suplę to nie ten kierunek. Samo powiadomienie owszem. Tak nawiązując do wcześniejszej jednej wypowiedzi... Też kiedyś jak miałem piec podpiąłem się pod czujnik kominowy i podłączyłem pod ADC w mikrokontrolerze. Stałem ze dwie godziny przy piecu i mierzyłem napięcia przy konkretnych temperaturach na czujniku i później na bazie tego zrobiłem sobie powiadomienia i wiedziałem kiedy mi wygasał piec żeby pójść dołożyć węgiel :)
EDIT:
Sorki: dla ścisłości przypomniałem sobie że podłączałem się nie pod kominowy tylko pod ten od temperatury wody
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Maciek663 wrote: Wed Apr 08, 2026 9:17 am Ja w piecu gazowym znalazłem przewody odpowiedzialne za palnik i podłączyłem do nich równolegle cewkę przekaźnika na 230V. Styki przekaźnika można podłączyć do dowolnego wejścia (np. esp). Nie wiem natomiast czy zanik płomienia w takim piecu na pelet jest równoznaczny z brakiem jakiegoś napięcia sterowania.
Nie koniecznie dobrym pomysłem jest podłączenie dodatkowej cewki może płyta nie wytrzymać ( dodatkowe obciążenie , indukcja przy wyłączeniu zasilania )
Lepiej dołóż transoptor na 230V
Przykładowy https://pl.aliexpress.com/item/1005005217948531.html
Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

cinas wrote: Wed Apr 08, 2026 9:50 am
Maciek663 wrote: Wed Apr 08, 2026 9:17 am Ja w piecu gazowym znalazłem przewody odpowiedzialne za palnik i podłączyłem do nich równolegle cewkę przekaźnika na 230V. Styki przekaźnika można podłączyć do dowolnego wejścia (np. esp). Nie wiem natomiast czy zanik płomienia w takim piecu na pelet jest równoznaczny z brakiem jakiegoś napięcia sterowania.
Nie koniecznie dobrym pomysłem jest podłączenie dodatkowej cewki może płyta nie wytrzymać ( dodatkowe obciążenie , indukcja przy wyłączeniu zasilania )
Lepiej dołóż transoptor na 230V
Przykładowy https://pl.aliexpress.com/item/1005005217948531.html
Mój przekaźnik pobiera jakieś ~8mA. Ten obwód nawet tego "nie czuje". Transpotor też pobiera jakiś prąd na wejściu. A indukcujność przy zasilaniu z AC nie jest żadnym problemem. Nawet w zastosowaniach profesjonalnych nie ma konieczności stosowania zabezpieczeń (np. warystorów) przy cewkach AC.
aone

Ponawiam post. To ma być pewnego rodzaju zabezpieczenie. Jest urządzenie, które steruje "piecem" (jak pisałem, to nietypowe rozwiązanie) i powinno się wyłączyć kiedy płomień zgaśnie, natomiast nie dostanę powiadomienia.

Chcę mieć to powiadomienie. A skoro korzystam z SUPLI i potrzebuję mieć powiadomienie, to pomyślałem, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby od razu to ona również wyłączyła urządzenie.

Jak nic się nie znajdzie to niestety pewnie skończy się na tym co na zdjęciu, ale chciałem zaproponować lepsze rozwiązanie ;) choćby ze względu na powiadomienia... których tutaj brak. Będę próbował może podpiąć się w jakiś sposób pod "diodę pracy"... pewnie zastosuję RNW-01 i powiadomienie będzie na zasadzie reakcji
Zrzut ekranu 2026-04-16 o 20.55.09.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomoc”