Chińskie wynalazki

Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Zibi_007 wrote: Mon Apr 06, 2026 12:57 pm
Jaroni wrote: Mon Apr 06, 2026 11:40 am
vajera wrote: Mon Apr 06, 2026 11:05 am

Ten GIRIER to tylko czujnik PIR, tak przynajmniej wynika z opisu. Te dwa kolejne mają radar mikrofalowy, więc w teorii wykrywają obecność tak długo, jak ona rzeczywiście ma miejsce.
GIRIER, jak rozumiem, włączy światło i wyłączy po krótkim czasie, jak człowiek się nie porusza? Można tam chyba czas ustawić. Masz wszystkie w zasobach?
I jeszcze jedno.
Zamieszczasz linki afiliacyjne.
Nie mam z tym problemu i jeśli sobie na tym zarabiasz, to dobrze (nawet bardzo, bo zawsze parę groszy wpadnie).
I jeśli miałbym kupić, to kliknął bym nawet z niego :)

Pamiętaj tylko, że takie linki powinny być odpowiednio oznaczone.
Odbiorca Twojej treści ma prawo wiedzieć, że w danym miejscu działa mechanizm afiliacyjny...
W sumie nie bardzo wiem, jakie linki można tu zamieszczać, ale obserwowałem podwieszone tematy, jak "poradnik dla leniwych - pakiet startowy" i tam i nie tylko tam, są linki na różne podzespoły, antenki itp., do różnych firm, aukcji, w tym Allegro i ali, więc robię to, co tu się praktykuje. Nic na tym nie zarabiam, bez przesady, jeśli zapodaję jakiś link z aukcji, to tylko taki, jaki jest u mnie w ulubionych (allegro), liście życzeń (ali), jakie zapisałem u siebie jako najtańsze znalezione. Całkiem możliwe Zibi, że u Ciebie i tak wyskoczy korzystniejsza cena na ali :) Dla przykładu, ja płytkę ESP32-C6-DevKitC-1U USB znajduję dzisiaj najtaniej w Bundle za 41,92zł, u Ciebie ona pewnie wyskoczy za 30 zł. :) Bundle akurat nie mogę dodać do listy życzeń, więc linku nie zapodam. Prosiłem Ciebie w którymś temacie, żebyś podał link z tym czujnikiem dymu, to bym porównał, czy taka sama cena mi wyskoczy, nie podałeś, ale ja i tak już więcej tych czujników nie potrzebuję. Każdy walczy po swojemu, żeby kupić coś jak najtaniej. Praktykę wklejania linków utrwaloną mam jeszcze z Elektrody, ale macie rację, tu więcej jest tolerowane. Swoją drogą, za Twoją namową, przestałem tych rzeczy kupować na Allegro i taką antenkę czy pigtail kupiłem następnym razem taniej na ali, dlatego jedna skompletowana bramka z obudową na ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 USB wyszła mnie za ponad 129 zł, a druga za 79 chyba.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Jaroni wrote: Mon Apr 06, 2026 2:37 pm
Jaroni wrote: Mon Apr 06, 2026 11:40 am
GIRIER, jak rozumiem, włączy światło i wyłączy po krótkim czasie, jak człowiek się nie porusza? Można tam chyba czas ustawić. Masz wszystkie w zasobach?
I jeszcze jedno.
Nie mam z tym problemu i jeśli sobie na tym zarabiasz, to dobrze (nawet bardzo, bo zawsze parę groszy wpadnie).

Odbiorca Twojej treści ma prawo wiedzieć, że w danym miejscu działa mechanizm afiliacyjny...
W sumie nie bardzo wiem, jakie linki można tu zamieszczać, ale obserwowałem podwieszone tematy, jak "poradnik dla leniwych - pakiet startowy" i tam i nie tylko tam, są linki na różne podzespoły, antenki itp., do różnych firm, aukcji, w tym Allegro i ali, więc robię to, co tu się praktykuje. Nic na tym nie zarabiam, bez przesady, jeśli zapodaję jakiś link z aukcji, to tylko taki, jaki jest u mnie w ulubionych (allegro), liście życzeń (ali), jakie zapisałem u siebie jako najtańsze znalezione. Całkiem możliwe Zibi, że u Ciebie i tak wyskoczy korzystniejsza cena na ali :) Dla przykładu, ja płytkę ESP32-C6-DevKitC-1U USB znajduję dzisiaj najtaniej w Bundle za 41,92zł, u Ciebie ona pewnie wyskoczy za 30 zł. :) Bundle akurat nie mogę dodać do listy życzeń, więc linku nie zapodam. Prosiłem Ciebie w którymś temacie, żebyś podał link z tym czujnikiem dymu, to bym porównał, czy taka sama cena mi wyskoczy, nie podałeś, ale ja i tak już więcej tych czujników nie potrzebuję. Każdy walczy po swojemu, żeby kupić coś jak najtaniej.
Dobra, bo widzę, że nie rozumiesz, to wytłumaczę na spokojnie.
Zamieszczać możesz wszystkie linki do tego co znalazłeś ;)
Nie o tym piszę. Twoje linki mają "dodatki" afiliacyjne. Z tego co piszesz, rozumiem, że zamieszczasz je może nieświadomie.
Spójrz na te, o których pisałem (z Twojego postu).
Pierwszy z brzegu:

Code: Select all

https://pl.aliexpress.com/item/1005008077433728.html?pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000043565473929%22%7D&sourceType=1&spm=a2g0o.wish-manage-home.0.0&gatewayAdapt=glo2pol
Wszystko, co jest po znaku zapytania (na końcu html) jest niepotrzebne (aby trafić pod dobry adres) i zawiera w większości przypadków dane afiliacyjne lub inne identyfikatory, na podstawie których ktoś może otrzymać prowizję, jeśli z takiego linku się wejdzie i kupi.
Więc wystarczy wkleić:

https://pl.aliexpress.com/item/1005008077433728.html
Patrz: https://pl.aliexpress.com/item/1005008077433728.html i działa.
To Forum jest bardzo tolerancyjne, ale DSA obowiązuje też u nas, więc lepiej zaznaczyć, np. jak @KrzysztofS napisał i mieć spokój, albo ucinać afiliację, przed wklejeniem na Forum.
Tutaj masz więcej na ten temat: https://prawodlabiznesu.eu/legalna-afil ... -prowizja/
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Jaroni

Zibi_007 wrote: Mon Apr 06, 2026 2:51 pm
Jaroni wrote: Mon Apr 06, 2026 2:37 pm

I jeszcze jedno.

W sumie nie bardzo wiem, jakie linki można tu zamieszczać, ale obserwowałem podwieszone tematy, jak "poradnik dla leniwych - pakiet startowy" i tam i nie tylko tam, są linki na różne podzespoły, antenki itp., do różnych firm, aukcji, w tym Allegro i ali, więc robię to, co tu się praktykuje. Nic na tym nie zarabiam, bez przesady, jeśli zapodaję jakiś link z aukcji, to tylko taki, jaki jest u mnie w ulubionych (allegro), liście życzeń (ali), jakie zapisałem u siebie jako najtańsze znalezione. Całkiem możliwe Zibi, że u Ciebie i tak wyskoczy korzystniejsza cena na ali :) Dla przykładu, ja płytkę ESP32-C6-DevKitC-1U USB znajduję dzisiaj najtaniej w Bundle za 41,92zł, u Ciebie ona pewnie wyskoczy za 30 zł. :) Bundle akurat nie mogę dodać do listy życzeń, więc linku nie zapodam. Prosiłem Ciebie w którymś temacie, żebyś podał link z tym czujnikiem dymu, to bym porównał, czy taka sama cena mi wyskoczy, nie podałeś, ale ja i tak już więcej tych czujników nie potrzebuję. Każdy walczy po swojemu, żeby kupić coś jak najtaniej.
Dobra, bo widzę, że nie rozumiesz, to wytłumaczę na spokojnie.
Zamieszczać możesz wszystkie linki do tego co znalazłeś ;)
Nie o tym piszę. Twoje linki mają "dodatki" afiliacyjne. Z tego co piszesz, rozumiem, że zamieszczasz je może nieświadomie.
Spójrz na te, o których pisałem (z Twojego postu).
Pierwszy z brzegu:

https://pl.aliexpress.com/item/1005008077433728.html?pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000043565473929%22%7D&sourceType=1&spm=a2g0o.wish-manage-home.0.0&gatewayAdapt=glo2pol
Wszystko, co jest po znaku zapytania (na końcu html) jest niepotrzebne (aby trafić pod dobry adres) i zawiera w większości przypadków dane afiliacyjne lub inne identyfikatory, na podstawie których ktoś może otrzymać prowizję, jeśli z takiego linku się wejdzie i kupi.
Będę miał na uwadze, ale na takie linki mnie ali wpuszcza i takie przydługie serwuje. Będę skracał, ale ktoś na mnie kasę trzepie ;)
Zibi_007

Jaroni wrote: Mon Apr 06, 2026 5:31 pm
Będę miał na uwadze, ale na takie linki mnie ali wpuszcza i takie przydługie serwuje. Będę skracał, ale ktoś na mnie kasę trzepie ;)
Normalnie do 9% za każdą kupioną sztukę idzie na konto polecającego. Zazwyczaj jest to 5%. Jak są jakieś większe akcje promocyjne to i prowizja może być wyższa, ale jeszcze nie widziałem nic powyżej 15% choć nie wykluczam, że i takie są.
Musisz mieć jednak spore zasięgi (wielu kupujących) aby na tym coś zarobić.
No chyba, że publikujesz swoje linki na grupach zakupowych ;)
Amazon, a nawet Allegro też mają takie programy.
Samemu mi się kiedyś zapomniało i na jednym forum puściłem link do Allegro z polecenia (Allegro Share).
Sporo osób kupiło, co prawda tam nie ma nawet 2% zwrotu (1,66), ale przedmiot nie był tani, więc się zdziwiłem, jak zobaczyłem na koncie ponad 12000 punktów - no a to już 200 zł jest. Na dobre piwo wystarczyło :lol:

Jakbyś był zainteresowany tym na ali, to wejdź tutaj https://partner.aliexpress.com/affiport ... .htm#/home (link bez afiliacji :lol: )
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Jaroni

Zibi_007 wrote: Mon Apr 06, 2026 5:57 pm
Jaroni wrote: Mon Apr 06, 2026 5:31 pm
Normalnie do 9% za każdą kupioną sztukę idzie na konto polecającego. Zazwyczaj jest to 5%. Jak są jakieś większe akcje promocyjne to i prowizja może być wyższa, ale jeszcze nie widziałem nic powyżej 15% choć nie wykluczam, że i takie są.
Musisz mieć jednak spore zasięgi (wielu kupujących) aby na tym coś zarobić.
No chyba, że publikujesz swoje linki na grupach zakupowych ;)
Amazon, a nawet Allegro też mają takie programy.
Samemu mi się kiedyś zapomniało i na jednym forum puściłem link do Allegro z polecenia (Allegro Share).
Sporo osób kupiło, co prawda tam nie ma nawet 2% zwrotu (1,66), ale przedmiot nie był tani, więc się zdziwiłem, jak zobaczyłem na koncie ponad 12000 punktów - no a to już 200 zł jest. Na dobre piwo wystarczyło :lol:

Jakbyś był zainteresowany tym na ali, to wejdź tutaj https://partner.aliexpress.com/affiport ... .htm#/home (link bez afiliacji :lol: )
Allegro polubiłem, tylko kupuję, wczoraj dostałem kupon na 50 zł, za pierwsze udane polecenie Allegro Pay :) Rozesłałem niedawno linka do znajomych na WhatsApp, nie wiem, kto skorzystał. Trzeba coś na te konto kupić.
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

Zibi_007 wrote: Mon Apr 06, 2026 12:47 pm Mając doświadczenie z różnymi osobiście nie kupiłbym w tej chwili nic innego jak mikrofalowe. Choć w domu mam i takie i takie.
A które konkretne modele czujników MW możesz polecić?
Zibi_007

Robinson74 wrote: Wed Apr 08, 2026 8:42 pm
Zibi_007 wrote: Mon Apr 06, 2026 12:47 pm Mając doświadczenie z różnymi osobiście nie kupiłbym w tej chwili nic innego jak mikrofalowe. Choć w domu mam i takie i takie.
Z Chin nic nie polecę, bo nie wiadomo co konkretnie przyjdzie.
Wiele razy już to pisałem, ale powtórzę. Nawet z tego samego linku (ten sam sprzedawca, ta sama aukcja) potrafią przyjść różne rzeczy (i to w odstępie kilku dni).
Wiele osób poleca Sonoff SNZB-06P - najlepiej kupić z polskiej dystrybucji (szybka dostawa i pewna gwarancja).
Jest sporo osób, które tutaj używają różnych czujników radarowych.
Pewnie się odezwą i polecą coś jeszcze.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Zibi_007 wrote: Wed Apr 08, 2026 9:03 pm
Wiele razy już to pisałem, ale powtórzę. Nawet z tego samego linku (ten sam sprzedawca, ta sama aukcja) potrafią przyjść różne rzeczy (i to w odstępie kilku dni).
Wiele osób poleca Sonoff SNZB-06P - najlepiej kupić z polskiej dystrybucji (szybka dostawa i pewna gwarancja).
Szukałem coś na zigbee Dual PIR i niestety nie znalazłem nic ciekawego. Albo nie ma albo nie szukałem wystarczająco dobrze. PIR owszem. Tak przyszło mi do głowy że samo MW wykracza po za standard Zigbee dot. wytrzymyłaści na baterii. A tak się składa że potrzebuję. PIR + MW to było moje wstępne założenie. Ale uparłem się na Zigbee i ostatecznie zakupiłem to... nie ma MW ale ...
viewtopic.php?p=234111#p234111
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Zibi_007

zzrr wrote: Wed Apr 08, 2026 9:12 pm
Zibi_007 wrote: Wed Apr 08, 2026 9:03 pm
Szukałem coś na zigbee Dual PIR i niestety nie znalazłem nic ciekawego. Albo nie ma albo nie szukałem wystarczająco dobrze. PIR owszem. Tak przyszło mi do głowy że samo MW wykracza po za standard Zigbee dot. wytrzymyłaści na baterii. A tak się składa że potrzebuję. PIR + MW to było moje wstępne założenie. Ale uparłem się na Zigbee i ostatecznie zakupiłem to... nie ma MW ale ...
viewtopic.php?p=234111#p234111
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Przy mikrofalowych raczej należy zapomnieć o baterii. Za dużo pobierają energii.
Był cały temat o czujnikach obecności i ruchu oraz wykrywaniu zwierząt.
Ktoś tutaj się nawet dzielił ustawieniami a ostatnio pojawił się wątek o tym montowanym na suficie i jego możliwościach.
Ten z linku ciekawy, zobaczymy, jak sprawdzi się w działaniu praktycznym...
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Zibi_007 wrote: Wed Apr 08, 2026 9:24 pm ....
Przy mikrofalowych raczej należy zapomnieć o baterii. Za dużo pobierają energii.
....
Dokładnie. Miałem nawet zamiar kupić coś Dual z zewnętrznym zasilaniem. Skonfigurować go innym softem a do Zigbee zostawić już tylko funkcję uruchamiania. Ale kable, prowizorka z systemem mieszanym i ostatecznie wybrałem ten powyższy.

Return to “Ogólna dyskusja”