A to lepsze SRW-02m i ciągnięcie kabli niż mSRW-01 w puszce?lesny8 wrote: Tue Jan 27, 2026 8:35 pm Tak, w rozdzielnicy będzie 2x SRW-02m, bo mam 4 nowe żaluzje w dobudowanej części.
Dodatkowy kabel puściłem, zaszalałem![]()
Przy gwieździe do sterowania roletą/żaluzją potrzebne jest 7 żył. 2x silnik, neutralny, faza, 2x klawisze, ochronny. Ja puściłem łącznie 8 tj. 5x1,5m2 i 3x1,5m2 w jednym peszlu.
Żaluzje fasadowe z silnikiem Elero ja soft a Supla
-
thefilinek
Tego jeszcze nie wiem
W starej części, gdzie na oknach mam rolety, sterowniki mam pod klawiszami w puszkach. Tutaj zamarzyło mi się z goła inaczej
Wszystko zależy od trasowania przewodów i tego ile metrów Ci pójdzie na taką zabawę. Mi poszło 50mb do 4 punktów, a z tego co patrzę to zapłaciłem 312zł za ten krążek. Niektórzy robią całą instalację w gwiazdę, ja z oświetleniem już tak nie szalałem. Dałem tylko zasilanie 3x1,5mm2 do puszki kieszeniowej, a z niej na sufity tam gdzie trzeba odpowiednio 4x1,5mm2 i 3x1,5mm2.
W starej części, gdzie na oknach mam rolety, sterowniki mam pod klawiszami w puszkach. Tutaj zamarzyło mi się z goła inaczej
Wszystko zależy od trasowania przewodów i tego ile metrów Ci pójdzie na taką zabawę. Mi poszło 50mb do 4 punktów, a z tego co patrzę to zapłaciłem 312zł za ten krążek. Niektórzy robią całą instalację w gwiazdę, ja z oświetleniem już tak nie szalałem. Dałem tylko zasilanie 3x1,5mm2 do puszki kieszeniowej, a z niej na sufity tam gdzie trzeba odpowiednio 4x1,5mm2 i 3x1,5mm2.
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Dowolne przyciski podwójne monostabilne ("dzwonkowe"). Mogą to być dwa klawisze koło siebie: góra, dół. Albo jeden klawisz trzy-pozycyjny góra-stop-dół (byleby odbijał samemu do pozycji "0"). Bez podświetlenia.thefilinek wrote: Thu Apr 09, 2026 4:34 pmA jaki polecacie klawisze?lesny8 wrote: Tue Jan 27, 2026 4:34 pm Moim zdaniem ogarnie
A jakie masz obecnie klawisze do sterowania?
Jeszcze warto zwrócić uwagę, że nie są tutaj potrzebne blokady mechaniczne/elektryczne zabezpieczające przed wciśnieciem obu na raz.
W niektórych systemach można kupować osobno "nakładki na przyciski" i osobno mechanizmy - wtedy można wybrać tańsze podwójne dzwonkowe mechanizmy i dać im przyciski z symbolami góra/dół. Blokady tutaj raczej nie przeszkadzają, ale przycisk bez blokady może być tańszy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
thefilinek
Super, dziękuję. A w jaki sposób steruje się wtedy pochyleniem żaluzji?klew wrote: Thu Apr 09, 2026 5:30 pm
Dowolne przyciski podwójne monostabilne ("dzwonkowe"). Mogą to być dwa klawisze koło siebie: góra, dół. Albo jeden klawisz trzy-pozycyjny góra-stop-dół (byleby odbijał samemu do pozycji "0"). Bez podświetlenia.
2026-04-09_19-28.png
Jeszcze warto zwrócić uwagę, że nie są tutaj potrzebne blokady mechaniczne/elektryczne zabezpieczające przed wciśnieciem obu na raz.
W niektórych systemach można kupować osobno "nakładki na przyciski" i osobno mechanizmy - wtedy można wybrać tańsze podwójne dzwonkowe mechanizmy i dać im przyciski z symbolami góra/dół. Blokady tutaj raczej nie przeszkadzają, ale przycisk bez blokady może być tańszy.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Żaluzje nie mają osobnego sterowania rozwinięciem i nachyleniem.thefilinek wrote: Thu Apr 09, 2026 5:34 pm Super, dziękuję. A w jaki sposób steruje się wtedy pochyleniem żaluzji?
SRW/mSRW mają w obsłudze przycisków dla żaluzji zrobione to tak, że jak się przytrzyma przycisk np. w dół, to po ~0,6 s (można ustawić) zaczyna się ruch i wtedy jak się puści przycisk, to natychmiast się zatrzymuje (to było dodane, bo dwukrotne kliknięcie bywa problematyczne).
Bardziej precyzyjne sterowanie jest z poziomu aplikacji SUPLA na telefonie.
Najlepsze suple dla Twojego domu