Jak sobie poradzić z krótką losową zmianą stanu "uzbrojenia alarmu"?

Sebek74

Witam

Próbuję ogarnąć następujący problem. Z centralki alarmowej integra wystawiam na wyjściu status uzbrojenia alarmu. W Supla na podstawie zmiany stanu czujnika uzbrojenia alarmu i w reakcji na zdarzenie wysyłam powiadomienia o uzbrojeniu i rozbrojeniu. Niestety od czasu do czasu w stanie uzbrojenia dostaję informacje o rozbrojeniu i uzbrojeniu jedną po drugiej. Zakładam, że powodem jest "puszczenie" przekaźnika w centralce, gdyż obciążenie zasilacza centrali jest delikatnie mówiąc pod korek.

Postanowiłem zrobić obejście problemu w taki sposób: jeśli uzbrojenie następuje zaraz po rozbrojeniu to sceny przerywają się nawzajem. W tym celu:
* scena "rozbrojenie" uruchamia bez czekania dodatkową scenę "ubij uzbrojenie"
* scena "rozbrojenia" dalej czeka pół sekundy i dalej robi swoje (w tym wysyła komunikat o rozbrojeniu)
* scena "uzbrojenie" ubija na starcie scenę rozbrojenia, czeka pół sekundy i dalej robi swoje (w tym wysyła komunikat o uzbrojeniu)
* scena "ubij rozbrojenie" czeka pół sekundy po czym przerywa scenę uzbrojenia.
W założeniu, scena "uzbrojenie" powinna przerwać scenę "rozbrojenie" (to działa prawidłowo) i nie przerwać sceny "ubij rozbrojenie" (to też działa). Problem jest natomiast z przerwaniem sceny "uzbrojenie" przez scenę "ubij rozbrojenie". Scena ubijania wysyła do mnie (testowo) ładnie komunikaty przed i po akcji przerwania sceny uzbrojenia, ale samo ubicie już nie następuje (z pewnością cała scena uzbrojenia się wykonuje bo komunikat o uzbrojeniu wysyłam np 5 sekund później).
Efekt finalny - zawsze dostaję komunikat o uzbrojeniu. Jak piszę zbyt zawile dajcie znać, rozpiszę to lepiej :)
Ktoś coś? Inny pomysł? Zachodzą jakieś warunki zapętlania scen które powoduję ignorowanie wykonania przerwania sceny?
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
GG Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Rozumiem, że główny zamysł to pozbycie się tych losowych powiadomień, gdy stan czujnika uzbrojenia na chwilę daje zły stan?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Sebek74

Dokładnie o to chodzi.
Sebek-74
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Sebek74 wrote: Wed Apr 15, 2026 8:10 am Dokładnie o to chodzi.
Od niedawna można ustawić taką zwłokę czasową, może to rozwiąże twój problem.
IMG_5810.jpeg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
klew

robertklepacki94 wrote: Wed Apr 15, 2026 9:18 am
Sebek74 wrote: Wed Apr 15, 2026 8:10 am Dokładnie o to chodzi.
Od niedawna można ustawić taką zwłokę czasową, może to rozwiąże twój problem.
IMG_5810.jpeg
To nie rozwiąże problemu, bo chwilowe "rozbrojenie" zresetuje reakcję od uzbrojenia, i ponowne uzbrojenie, odpali scenę, która sobie tam poczeka x s i wyśle powiadomienie.

Ja bym tutaj raczej wrócił do kanału czujnika binarnego. Od niedawna kanał binarny dostał objcę konfigurowania "filtering time". Kanał musi to mieć w sofcie włączone. Wtedy można ustawić, że np. krótka zmiana stanu (na 1 s) nie jest wyłapywana przez binary.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Ja bym proponował usunąć źródło problemu (przeciążony zasilacz), bo aktualnie to jest to jedynie pudrowanie rzeczywistości. Nie napisałeś w jaki sposób (na jakim module) wysyłasz stan alarmu do Supli, ale jeśli masz tam transoptor, to można dołożyć kondensator 100uF aby wejście nie reagowało na krótkie impulsy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Instal

Robert Błaszczak wrote: Wed Apr 15, 2026 1:34 pm Ja bym proponował usunąć źródło problemu (przeciążony zasilacz), bo aktualnie to jest to jedynie pudrowanie rzeczywistości. Nie napisałeś w jaki sposób (na jakim module) wysyłasz stan alarmu do Supli, ale jeśli masz tam transoptor, to można dołożyć kondensator 100uF aby wejście nie reagowało na krótkie impulsy.
Zgadzam się z Robertem. Aczkolwiek autor pisał iż być może "puszcza przekaźnik" co sugeruje iż na wejście ESP podaje stany ze styków przekaźnika .Wówczas na cewce przekaźnika należałoby dla spokoju założyć diodę gaszącą np. 1N4007.
Czy opisane zachowanie układu jest spowodowane przeciążeniem centrali? - wątpię.
Sebek74

Panowie, dziękuję za zaangazowanie w dyskusję. Już odpowiadam na pytania.
Mam Integrę 128-WRL. Tam jest zasilacz 2A, jak posumuję wszystko co mam podpięte to robi się "ciasno", chociaż oczywiście nie wszystko pobiera prąd w maksymalnych parametrach cały czas. Chociażby sygnalizator. Mam wyrzucone co się da poza zasilacz centrali, ale czujników, dodatkowego modułu ABAX (na strychu), 2 manipulatorów (TSG i TSH) czy samych modułów INT-E/INT-O usunąć z zasilania nie mogę. Oczywiście zawsze można dać nowy tranformator, aku obudowę itd lub wymienić centralę na nowszą, ale to są koszty i trzeba znaleźć na to miejsce. Póki operatorzy komórkowi nie wyłączą sieci 2G i nie zmuszą mnie do dodania modułu INT-GSM-LTE to nie mam na to planów bo wszystko działa mi od wielu lat.

Teraz w kwestii jak to jest podłączone. Wykorzystuję wyjście przekaźnikowe w module INT-O do zwarcia styków wejściowych na moim Kinconie KC-868-A6 Supla (logika 3.3V). Może jest tak jak piszecie - to nie przekaźnik w centrali "popuszcza" tylko wejście binarne w chińczyku, o tym nie pomyślalem. W sumie mogę wykonać na stałe zwarcie w Kinconie i sprawdzić to. Pod centralką w nocy nie będę stał i słuchał czy przekaźnik cyknął ;)

O tym co napisałeś Klew, że ta nowa funkcja spełnienia warunku nie pomoże - też pomysłałem. Ale ustawiłem to na 2 sekundy i dziś powiadomień nie miałem. Ale to żadne pocieszenie, bo raz ich nie ma tydzień, a potem przychodzą 3 w ciągu nocy.
Last edited by Sebek74 on Thu Apr 16, 2026 8:58 am, edited 1 time in total.
Sebek-74
Sebek74

klew wrote: Wed Apr 15, 2026 10:57 am Ja bym tutaj raczej wrócił do kanału czujnika binarnego. Od niedawna kanał binarny dostał objcę konfigurowania "filtering time". Kanał musi to mieć w sofcie włączone. Wtedy można ustawić, że np. krótka zmiana stanu (na 1 s) nie jest wyłapywana przez binary.
To chyba jest to czego potrzebuję. Tyle, że nie ma tego pewnie w aktualnej wersji GG i pewnie nie będzie z wiadomych powodów. Do budowy własnego softu w oparciu o API Supla jeszcze nie dojrzałem...
Sebek-74
klew

Sebek74 wrote: Thu Apr 16, 2026 8:57 am
klew wrote: Wed Apr 15, 2026 10:57 am Ja bym tutaj raczej wrócił do kanału czujnika binarnego. Od niedawna kanał binarny dostał objcę konfigurowania "filtering time". Kanał musi to mieć w sofcie włączone. Wtedy można ustawić, że np. krótka zmiana stanu (na 1 s) nie jest wyłapywana przez binary.
To chyba jest to czego potrzebuję. Tyle, że nie ma tego pewnie w aktualnej wersji GG i pewnie nie będzie z wiadomych powodów. Do budowy własnego softu w oparciu o API Supla jeszcze nie dojrzałem...
Śledź:
viewtopic.php?t=18422
:)

Return to “Pomoc”