Zgłoszenia nowych urządzeń 2026 [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

zzrr wrote: Thu Apr 16, 2026 8:45 pm ...
To może jeszcze raz logi spróbuje powtórzyć z tego momentu spadku napięcia do 2V. jak myślisz?
...
Daję na wszelki wypadek.
23:06:01 zmniejszyłem napięcie na 2V i raport poszedł bo obserwowałem konsolę, jednak co w raporcie to już po za moją wiedzą.
MS2Pet2.rar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Thu Apr 16, 2026 9:16 pm
zzrr wrote: Thu Apr 16, 2026 8:45 pm ...
To może jeszcze raz logi spróbuje powtórzyć z tego momentu spadku napięcia do 2V. jak myślisz?
...
Daję na wszelki wypadek.
23:06:01 zmniejszyłem napięcie na 2V i raport poszedł bo obserwowałem konsolę, jednak co w raporcie to już po za moją wiedzą.
MS2Pet2.rar
Chyba wiem o co może chodzić - w tej instrukcji jest napisane:
Bit3: When the battery is below 2.2 VDC. Battery bit is set high and “Zone Status” is transmitted to the coordinator.

Bit6: When the battery is below 2.2 VDC. Battery bit is set high and “Zone Status” is transmitted to the coordinator.
Oznacza to, że urządzenie powinno wysłać komunikat IAS Zone Notification - i to robi, ale zone status powinien wynosić 0x8 (bit3), 0x40 (bit6) lub 0x48 (bit3 + bit6). Zamiast tego leci 0x31/0x30 (te 0x30 można pominąć), więc urządzenie niepoprawnie sygnalizuje alarm (bit0).
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr

vajera wrote: Thu Apr 16, 2026 9:25 pm ....
Bit3: When the battery is below 2.2 VDC. Battery bit is set high and “Zone Status” is transmitted to the coordinator.

Bit6: When the battery is below 2.2 VDC. Battery bit is set high and “Zone Status” is transmitted to the coordinator.
Oznacza to, że urządzenie powinno wysłać komunikat IAS Zone Notification - i to robi, ale zone status powinien wynosić 0x8 (bit3), 0x40 (bit6) lub 0x48 (bit3 + bit6). Zamiast tego leci 0x31/0x30 (te 0x30 można pominąć), więc urządzenie niepoprawnie sygnalizuje alarm (bit0).
No dobra... a teraz tak normalnie to o co chodzi? ;) Wniosek że się da rozumiem odwrócić ten obecny stan. :)
vajera

zzrr wrote: Thu Apr 16, 2026 9:35 pm
vajera wrote: Thu Apr 16, 2026 9:25 pm ....

No dobra... a teraz tak normalnie to o co chodzi? ;) Wniosek że się da rozumiem odwrócić ten obecny stan. :)
No właśnie nie da się, tzn. producent urządzenia musiałby poprawić soft.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Thu Apr 16, 2026 9:53 pm ...
A coś wcześniej jak rozmawialiśmy to się przewinęła kwestia wysyłania alarmu do CONTACT na ewentualnych trzech endpointach. Nie szło by jakoś ich pozamieniać i przenieść raport alarmu na inny endpoint a ten z baterią zostawić dla tych bitów co są. Czy to tak nie działa i to tylko pomysł bez możliwości realizacji?
vajera

zzrr wrote: Thu Apr 16, 2026 9:59 pm
vajera wrote: Thu Apr 16, 2026 9:53 pm ...
A coś wcześniej jak rozmawialiśmy to się przewinęła kwestia wysyłania alarmu do CONTACT na ewentualnych trzech endpointach. Nie szło by jakoś ich pozamieniać i przenieść raport alarmu na inny endpoint a ten z baterią zostawić dla tych bitów co są. Czy to tak nie działa i to tylko pomysł bez możliwości realizacji?
Tak to nie działa:

1. Tamte endpointy zawierają klaster OCCUPANCY SENSING - on nie raportuje żadnych informacji typu tamper lub low battery.

2. Problem leży w tym, że czujnik wysyła komunikat A, gdy wykryje ruchu i powinien wysyłać C, gdy spadnie napięcie baterii. Zamiast tego on również wysyła A, wiec nie ma jak odróżnić które A jest C 😉

3. Najważniejsza informacja to fakt, że ostatecznie wysyła to C - z Twoich obserwacji wynika, że w ciągu 30 minut.

4. Z praktycznego punktu widzenia to w zupełności wystarczy, bo w 95% przypadków i tak wymienisz baterię po upływie czasu dłuższego niż te 30 minut.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

Ok. Zejście na 2V i uruchomienie alarmu to nie koniecznie potrzebne, no ale tak jak mówisz, z obserwacji wyszło że nie przeskoczy się tego . To zdarzenie może też wystąpić akurat jak alarm będzie nieuzbrojony, później już każda zmiana napięcia poniżej 2V wyzwala LOW BATTERY i będzie można to ustawić oddzielnie/niezależnie od alarmu w razie czego. Zastanawiałem się czy update by coś wniósł, ale nic na ten temat nie znalazłem. @vajera a jakieś parametry będzie można regulować?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Panowie, ten wątek jest za długi na poboczne dyskusje. Nie bójcie się zadawać pytania i omawiać rzeczy w osobnych tematach. Napisanie nowego tematu jest równie trudne, co napisanie posta w istniejącym temacie
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
zzrr

@klew to może by zrobić oddzielny nie temat tylko dział "Dodawanie urządzeń do bamki Z2S" wtedy mozna by zakladac oddzielny temat na każde urządzenie. Bo jeśli tutaj temat jest za długi to gdzie nie będzie? Co tu jest pobocznego innego niż kwestie związane z dodaniem urządzenia do bramki?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

zzrr wrote: Fri Apr 17, 2026 10:10 am @klew to może by zrobić oddzielny nie temat tylko dział "Dodawanie urządzeń do bamki Z2S" wtedy mozna by zakladac oddzielny temat na każde urządzenie. Bo jeśli tutaj temat jest za długi to gdzie nie będzie? Co tu jest pobocznego innego niż kwestie związane z dodaniem urządzenia do bramki?
Nie wiem czy jest sens tak to rozdrabniać. Osobne podforum ma swoje plusy i minusy.

Może w takim razie łatwiej by było, aby każda nowa prośba o dodanie urządzenia była osobnym postem zrobionym z odpowiedniego szablonu?

Wtedy ewentualna dalsza dyskusja jest w jednym miejscu, każdy kto chce sprawdzić czy urządzenie xyz jest, może zerknąć do konkretnego posta itd.

@vajera co myślisz?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Bramka ZigBee”