Porównując te dwie powyższe odpowiedzi łatwo zauważysz, że w przypadku tej długiej pojawia się command response payload - to oznacza, że czujnik ma dany datapoint.Jaroni wrote: Sun Apr 19, 2026 11:07 am Najpierw co do pierwszej porady. Zrobiłem jak napisałeś, wilgotność nie podskoczyła na wyświetlaczu o 5%, a wynik w GUI wygląda takTeraz drugie Twoje zapytanie. To się chyba właśnie zgadza, że po kilku godzinach nic nie robienia te parametry mi się nagle pokazywały w Cloud i apce. Ale może można to przyspieszyć, poprzez jakąś zmianę w Humidity reporting interval - Interwał raportowania wilgotności?Code: Select all
Command Result Tuya custom cluster data request sent successfully! Datapoint id = 23(0x17) Datapoint type = VALUE(0x02) Datapoint length = 4(0x04) Datapoint value = 50(0x32)
A teraz konkretnie, przy Humidity sensitivity, jak podniosę 6% Datapoint value, wybudzę prawidółowo czujnik i dam Data request, to ma taki wynik, choć tym razem nic się nje zmieniło, ale wcześniej od razu podskoczyła ta wilgotność o te 6%, ale zaraz w krótkim czasie zniknęła, nawet jak nie restartowałem bramki. Może czujnik tracił zasięg, bo był w piwnicy do testów, oddalony od bramki i routera.Code: Select all
Command Result Tuya custom cluster data request sent successfully! Datapoint id = 20(0x14) Datapoint type = VALUE(0x02) Datapoint length = 4(0x04) Datapoint value = 6(0x06) Command Response payload {00,8D,14,02,00,04,00,00,00,06} datapoint id = 20(0x14) datapoint value = 6(0x00000006)
Wnioski:
- na dzisiaj nie jest znany datapoint do kalibracji temperatury/wilgotności tego czujnika (możliwe, że nie istnieje),
- to humidity sensitivity służy do innego celu,
- możliwe, że jakieś informacje znajdziesz w instrukcji obsługi czujnika (PDF?).
W temacie czasu zgłoszenia czujnika do bramki - ZigBee to sieć, która nie lubi ciągłych restartów - moje bramki produkcyjne działają tygodniami - w takich realiach kwestia częstotliwości raportowania naprawdę nie ma znaczenia.