[Problem - rozwiązany] Czujnik T/H _TZE284_qf5mzewi - brak raportowania [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 290 times
Been thanked: 161 times

Jaroni wrote: Sun Apr 19, 2026 11:07 am Najpierw co do pierwszej porady. Zrobiłem jak napisałeś, wilgotność nie podskoczyła na wyświetlaczu o 5%, a wynik w GUI wygląda tak

Code: Select all

Command Result
Tuya custom cluster data request sent successfully! 
Datapoint id   = 23(0x17)
Datapoint type = VALUE(0x02)
Datapoint length 	= 4(0x04)
Datapoint value = 50(0x32)
Teraz drugie Twoje zapytanie. To się chyba właśnie zgadza, że po kilku godzinach nic nie robienia te parametry mi się nagle pokazywały w Cloud i apce. Ale może można to przyspieszyć, poprzez jakąś zmianę w Humidity reporting interval - Interwał raportowania wilgotności?
A teraz konkretnie, przy Humidity sensitivity, jak podniosę 6% Datapoint value, wybudzę prawidółowo czujnik i dam Data request, to ma taki wynik, choć tym razem nic się nje zmieniło, ale wcześniej od razu podskoczyła ta wilgotność o te 6%, ale zaraz w krótkim czasie zniknęła, nawet jak nie restartowałem bramki. Może czujnik tracił zasięg, bo był w piwnicy do testów, oddalony od bramki i routera.

Command Result
Datapoint id   = 20(0x14)
Datapoint value = 6(0x06)
Command Response payload
{00,8D,14,02,00,04,00,00,00,06} 
datapoint id 	 = 20(0x14)
datapoint value = 6(0x00000006)
Porównując te dwie powyższe odpowiedzi łatwo zauważysz, że w przypadku tej długiej pojawia się command response payload - to oznacza, że czujnik ma dany datapoint.

Wnioski:
- na dzisiaj nie jest znany datapoint do kalibracji temperatury/wilgotności tego czujnika (możliwe, że nie istnieje),
- to humidity sensitivity służy do innego celu,
- możliwe, że jakieś informacje znajdziesz w instrukcji obsługi czujnika (PDF?).

W temacie czasu zgłoszenia czujnika do bramki - ZigBee to sieć, która nie lubi ciągłych restartów - moje bramki produkcyjne działają tygodniami - w takich realiach kwestia częstotliwości raportowania naprawdę nie ma znaczenia.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

vajera wrote: Sun Apr 19, 2026 4:11 pm Porównując te dwie powyższe odpowiedzi łatwo zauważysz, że w przypadku tej długiej pojawia się command response payload - to oznacza, że czujnik ma dany datapoint.

Wnioski:
- na dzisiaj nie jest znany datapoint do kalibracji temperatury/wilgotności tego czujnika (możliwe, że nie istnieje),
Teraz wróciłem do ustawień domyślnych dla Datapoint id 23, bez wybudzania czujnika i po jakimś czasie wyskoczył mi command response payload . Nie wiem, jak to czytać.

Command Result
Datapoint id   = 23(0x17)
Datapoint value = 0(0x00)
Command Response payload
{EB,00} 
datapoint id 	 = 23(0x17)
datapoint value = 2147483648(0x80000000)
Jaroni

Jaroni wrote: Fri Apr 17, 2026 1:53 pm Zakupiłem na to konto co odzyskałem 73,68 zł, dwa nowe czujniki, z innego sklepu, ONENUO SMART Store i o innym symbolu, Zigbee TH05Z. Chyba oryginalne ONENUO, skoro z ich sklepu. Zapłaciłem za nie okazyjnie po 36,08 zł sztuka, razem z rabatem (zakup w Choice, min 3 rzeczy, - 7%) w sumie 65,93 zł za dwa. Mam nadzieję, że te są już w bazie i będą bardziej precyzyjne.
Co za pech. Dzisiaj przyszły do mnie te dwa nowe czujniki temperatury i wilgotności, próbuję parować i co widzę, to te same ID, co się nie chce poprawnie sparować.

Ostatnio sparowane urządzenie
_TZE284_qf5mzewi::TS0601 - 23.04.2026, 13:26
No i masz ci babo placek.

Temperatura?°C
Wilgotność-1%
Vajera chyba na urlopie. Ratuj kolego, bo już mam 4 niefunkcjonujące.
vajera

Jaroni wrote: Thu Apr 23, 2026 11:49 am
Jaroni wrote: Fri Apr 17, 2026 1:53 pm Zakupiłem na to konto co odzyskałem 73,68 zł, dwa nowe czujniki, z innego sklepu, ONENUO SMART Store i o innym symbolu, Zigbee TH05Z. Chyba oryginalne ONENUO, skoro z ich sklepu. Zapłaciłem za nie okazyjnie po 36,08 zł sztuka, razem z rabatem (zakup w Choice, min 3 rzeczy, - 7%) w sumie 65,93 zł za dwa. Mam nadzieję, że te są już w bazie i będą bardziej precyzyjne.
Co za pech. Dzisiaj przyszły do mnie te dwa nowe czujniki temperatury i wilgotności, próbuję parować i co widzę, to te same ID, co się nie chce poprawnie sparować.

Temperatura?°C
Wilgotność-1%
W międzyczasie trochę się pobawiłem tym modelem i udało mi się odnieść pewne sukcesy - raportuje temperaturę i wilgotność, a do tego ma aktywne datapoints do kalibracji T/H. Wrzucę dzisiaj wersję z zeszłego tygodnia i zobaczymy.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

Jaroni wrote: Thu Apr 23, 2026 11:49 am

Temperatura?°C
Wilgotność-1%
Wypróbuj 1.5.17-24/04/26:

- mój egzemplarz bardzo ładnie raportuje wszystkie parametry, ale tylko po wyjęciu i ponownym włożeniu baterii - później nieodwracalnie milknie,

- wypróbowałem kilkanaście różnych "zaklęć" - bez efektu,

- być może mój egzemplarz jest trefny - wypróbuj swoje, ale jeżeli będziesz miał podobny efekt, to na dzień dzisiejszy można uznać te czujniki za niekompatybilne z bramką,

- kupię bramkę Tuya i zmontuje jakiś sniffer, żeby podsłuchać komunikację pomiędzy tą bramką a czujnikiem, ale to będzie najwcześniej druga połowa maja albo początek czerwca, bo za tydzień mam dłuższy wyjazd.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Jaroni

vajera wrote: Fri Apr 24, 2026 4:15 pm Wypróbuj 1.5.17-24/04/26:

- mój egzemplarz bardzo ładnie raportuje wszystkie parametry, ale tylko po wyjęciu i ponownym włożeniu baterii - później nieodwracalnie milknie,

- być może mój egzemplarz jest trefny - wypróbuj swoje, ale jeżeli będziesz miał podobny efekt, to na dzień dzisiejszy można uznać te czujniki za niekompatybilne z bramką,

- kupię bramkę Tuya i zmontuje jakiś sniffer, żeby podsłuchać komunikację pomiędzy tą bramką a czujnikiem, ale to będzie najwcześniej druga połowa maja albo początek czerwca, bo za tydzień mam dłuższy wyjazd.
Ale numer, po raz pierwszy sparował się jeden prawie poprawnie, od razu raportuje parametry temperatury i wilgotności, ale data i godzina się póki co nie ustawiły.

_TZE284_qf5mzewi::TS0601 - 24.04.2026, 19:23

Temperatura18.299°C
Wilgotność59%
Siła sygnału radia94%
Poziom baterii100%
To nie będzie działać dobrze, bo zniknęła ikonka WiFi.
Jadę z drugim.

Sukces (_TZE284_qf5mzewi::TS0601)
Też póki co udało się go sparować i raportuje od razu parametry temperatury i wilgotności, bez zsynchronizowania daty i godziny.

Temperatura18°C
Wilgotność64%
Siła sygnału radia88%
Poziom baterii100%
Tu też po krótkim czasie zniknęła ikonka WiFi.
Jadę z trzecim.
Trzeci jak wyżej.

Temperatura19.1°C
Wilgotność62%
Siła sygnału radia88%
Poziom baterii100%
Dokładnie to samo, co dwa poprzednie, bez synchronizacji daty i godziny, ikonka WiFi na razie wyświetla.
W międzyczasie pierwszy przestał już raportować, pomimo nic nie robienia. Można się było tego spodziewać, skoro ikonka WiFi zgasła na wyświetlaczu.

Temperatura?°C
Wilgotność-1%
Z drugim to samo, a w trzecim też ikonka WiFi zniknęła i wiadomo, że nastąpi jak z dwoma poprzednimi, po odświeżeniu parametrów.
vajera

Jaroni wrote: Fri Apr 24, 2026 5:27 pm
vajera wrote: Fri Apr 24, 2026 4:15 pm Wypróbuj 1.5.17-24/04/26:

Ale numer, po raz pierwszy sparował się jeden prawie poprawnie, od razu raportuje parametry temperatury i wilgotności, ale data i godzina się póki co nie ustawiły.

_TZE284_qf5mzewi::TS0601 - 24.04.2026, 19:23

Temperatura18.299°C
Wilgotność59%
Siła sygnału radia94%
Poziom baterii100%
To nie będzie działać dobrze, bo zniknęła ikonka WiFi.
Jadę z drugim.

Też póki co udało się go sparować i raportuje od razu parametry temperatury i wilgotności, bez zsynchronizowania daty i godziny.

Temperatura18°C
Wilgotność64%
Siła sygnału radia88%
Poziom baterii100%
Tu też po krótkim czasie zniknęła ikonka WiFi.
Jadę z trzecim.
Trzeci jak wyżej.

Temperatura19.1°C
Wilgotność62%
Siła sygnału radia88%
Poziom baterii100%
Dokładnie to samo, co dwa poprzednie, bez synchronizacji daty i godziny, ikonka WiFi na razie wyświetla.
W międzyczasie pierwszy przestał już raportować, pomimo nic nie robienia. Można się było tego spodziewać, skoro ikonka WiFi zgasła na wyświetlaczu.

Temperatura?°C
Wilgotność-1%
Z drugim to samo, a w trzecim też ikonka WiFi zniknęła i wiadomo, że nastąpi jak z dwoma poprzednimi, po odświeżeniu parametrów.
Mam wrażenie, że to jest jakaś nowa wersja oprogramowania Tuya i ona wymaga dodatkowej motywacji do wysyłania danych - jakiegoś magic packet 2.0, ale nie mam tego jak sprawdzić a w sieci póki co cisza.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Mati23414

Wgrałem u siebie właśnie ten soft do testów i również oba moje czujniki się sparowały i dają odczyt (jak narazie) z tym że to co pokazuje czujnik a to co w supli jest trochę rozbieżne. Będę obserwować i dam znać. Jak narazie widzę ikonka (wi-fi) znika ale odczyt na supli dalej jest (teoretycznie)
vajera

Mati23414 wrote: Fri Apr 24, 2026 9:03 pm Wgrałem u siebie właśnie ten soft do testów i również oba moje czujniki się sparowały i dają odczyt (jak narazie) z tym że to co pokazuje czujnik a to co w supli jest trochę rozbieżne. Będę obserwować i dam znać. Jak narazie widzę ikonka (wi-fi) znika ale odczyt na supli dalej jest (teoretycznie)
Odczyty aktualizują się?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Mati23414

vajera wrote: Fri Apr 24, 2026 9:56 pm
Mati23414 wrote: Fri Apr 24, 2026 9:03 pm Wgrałem u siebie właśnie ten soft do testów i również oba moje czujniki się sparowały i dają odczyt (jak narazie) z tym że to co pokazuje czujnik a to co w supli jest trochę rozbieżne. Będę obserwować i dam znać. Jak narazie widzę ikonka (wi-fi) znika ale odczyt na supli dalej jest (teoretycznie)
Odczyty aktualizują się?
Puki działały to się aktualizowało bo właśnie oba umarły po około 20-25min 🙄🤷🏼‍♂️

Return to “Bramka ZigBee”