I taki polecam, bo albo nie ma, albo jest bardzo mało porządnych urządzeń ze zintegrowanym już kontrolerem ESP. Te, które są i teoretycznie mogą "obsłużyć" 16A, to tylko czysto teoretycznie (z reguły). Ten podany przeze mnie, to przykład, a rozwiązań może być więcej. Jak koledzy wcześniej podali.Instal wrote: Mon Apr 20, 2026 6:39 pmMoże coś przeoczyłem , ale on nie ma wbudowanego ESP32 a takiego poszukuje autor wątku. Dla mnie to zwykły stycznik z cewką na 230V.RomanG wrote: Mon Apr 20, 2026 6:07 pm https://a.aliexpress.com/_EQol6uq Na przykład coś takiego, tylko poszukaj na odpowiednie napięcie i odpowiednio duży prąd.
Sterownik 230v 4kw
-
george1255
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 7 times
Dołożenie esp32 z przekaźnikiem nie będzie problememInstal wrote: Mon Apr 20, 2026 6:39 pmMoże coś przeoczyłem , ale on nie ma wbudowanego ESP32 a takiego poszukuje autor wątku. Dla mnie to zwykły stycznik z cewką na 230V.RomanG wrote: Mon Apr 20, 2026 6:07 pm https://a.aliexpress.com/_EQol6uq Na przykład coś takiego, tylko poszukaj na odpowiednie napięcie i odpowiednio duży prąd.
Propozycja Roberta (@veeroos) jest godna rozważenia (w/g mnie
Tak. Ale to jest fajne rozwiązanie przy PWM. Jak ma być ON/OFF to nie koniecznie. Dodatkowo trzeba wiedzieć że takie SSR nie odcinają prądu całkowicie, wiec jesli nie chcemy upływu to trzeba by mieć kolejne coś co odcinania napięcia. Dodatkowo grzeją się bardziej niż bardzoRomanG wrote: Mon Apr 20, 2026 7:06 pmPropozycja Roberta (@veeroos) jest godna rozważenia (w/g mnie). Brak styków jest poważnym atutem.
W takim układzie te kilka miliamperów nie ma większego znaczenia, ale faktycznie trzeba mieć z tyłu głowy, że taki układ nie zapewnia skutecznej przerwy. Z SSR-ami nie mam jakiegoś większego doświadczenia, ale w mojej małej wędzarni sprawdza się znakomicie. (PID).zzrr wrote: Mon Apr 20, 2026 7:09 pmTak. Ale to jest fajne rozwiązanie przy PWM. Jak ma być ON/OFF to nie koniecznie. Dodatkowo trzeba wiedzieć że takie SSR nie odcinają prądu całkowicie, wiec jesli nie chcemy upływu to trzeba by mieć kolejne coś co odcinania napięcia. Dodatkowo grzeją się bardziej niż bardzoRomanG wrote: Mon Apr 20, 2026 7:06 pmPropozycja Roberta (@veeroos) jest godna rozważenia (w/g mnie). Brak styków jest poważnym atutem.
![]()
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Do 2,5kW mogą być i zwykłe przekaźniki 16A (wskazane jednak styczniki) ale markowych producentów np Zamel, F&F, Eaton, Legrand i podobnych - z tymi chińskimi byłbym ostrożniejszy. Jeśli grzałki mają pracować każda osobno to do tego dowolna płytka z ESP z czterema przekaźnikami lub Sonoff 4CH.
Tak, ja też więcej się naczytałem przed kupnem niż miałem z SSRami doświadczenie. Kupiłem i się tymi miliamperami nie zrażałem. Ale to raczej właśnie trzeba wiedzieć do czego co użyć. Jak coś nie działa non stop bez kontroli to takie rozwiązania jak najbardziej. Też teraz robię taki wynalazek gdzie postanowiłem użyć SSR który kupiłem na wszelki wypadek, a jak się uda to układ własnej roboty na triaku. Też ma być PID w założeniu.RomanG wrote: Mon Apr 20, 2026 7:19 pm ...
W takim układzie te kilka miliamperów nie ma większego znaczenia, ale faktycznie trzeba mieć z tyłu głowy, że taki układ nie zapewnia skutecznej przerwy. Z SSR-ami nie mam jakiegoś większego doświadczenia, ale w mojej małej wędzarni sprawdza się znakomicie. (PID).![]()