no właśnie i z tego powodu brałem pod uwagę SRP-04, by mogły być rolety zasilane z różnych faz, tylko zastanawiam się czy w takim przypadku da się to pogodzić z SRW-01...RomanG wrote: Mon Apr 20, 2026 9:04 pm Teraz doczytałem, że sterowanie centralne SRP-04 wyzwalane jest potencjałem "N", a nie fazą - "L", co należałoby wziąć pod uwagę przy ewentualnych propozycjach rozwiązania tego sterowania.
sterowanie roletami SRP-04 + SRW-01
-
maras86
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
SRW się nie nada do sterowania centralnegomaras86 wrote: Mon Apr 20, 2026 9:29 pmno właśnie i z tego powodu brałem pod uwagę SRP-04, by mogły być rolety zasilane z różnych faz, tylko zastanawiam się czy w takim przypadku da się to pogodzić z SRW-01...RomanG wrote: Mon Apr 20, 2026 9:04 pm Teraz doczytałem, że sterowanie centralne SRP-04 wyzwalane jest potencjałem "N", a nie fazą - "L", co należałoby wziąć pod uwagę przy ewentualnych propozycjach rozwiązania tego sterowania.
Hmm... Czy ta instalacja już istnieje? Chodzi mi o to, czy już kupiłeś sterowniki SRP? Jeżeli dopiero planujesz, to połączenie tych dwóch modeli roletowych jest - w/g mnie - kiepskim pomysłem. Może i wykonalne (?), ale zbyt karkołomne.maras86 wrote: Mon Apr 20, 2026 9:29 pmno właśnie i z tego powodu brałem pod uwagę SRP-04, by mogły być rolety zasilane z różnych faz, tylko zastanawiam się czy w takim przypadku da się to pogodzić z SRW-01...RomanG wrote: Mon Apr 20, 2026 9:04 pm Teraz doczytałem, że sterowanie centralne SRP-04 wyzwalane jest potencjałem "N", a nie fazą - "L", co należałoby wziąć pod uwagę przy ewentualnych propozycjach rozwiązania tego sterowania.
Michał (@dialex), o zamianie fazy z "L"myślałem, ale właśnie na tym SRW, które autor planuje do "centralnego". Dodatkowo wiązałoby się to z wymianą softu w tym SRW, żeby posiadał "interlooc" i był dostosowany według potrzeb. Tylko, czy jest to wykonalne.
Poza tym nie wiadomo, czy SRP "będzie chciał współpracować" z SRW w takiej konfiguracji.
Takie poranne gdybanie!
-
djalex
Tylko że na SRW nie bardzo można dostać impuls. Dołożenie sterowania centralnego za pomocą wifi do SRP jest niestety karkołomnym zadaniem. Pewnie by trza zastosować rozwiązanie DIY i swój soft aby w miarę to sensownie ogarnąć.RomanG wrote: Tue Apr 21, 2026 5:33 amHmm... Czy ta instalacja już istnieje? Chodzi mi o to, czy już kupiłeś sterowniki SRP? Jeżeli dopiero planujesz, to połączenie tych dwóch modeli roletowych jest - w/g mnie - kiepskim pomysłem. Może i wykonalne (?), ale zbyt karkołomne.maras86 wrote: Mon Apr 20, 2026 9:29 pmno właśnie i z tego powodu brałem pod uwagę SRP-04, by mogły być rolety zasilane z różnych faz, tylko zastanawiam się czy w takim przypadku da się to pogodzić z SRW-01...RomanG wrote: Mon Apr 20, 2026 9:04 pm Teraz doczytałem, że sterowanie centralne SRP-04 wyzwalane jest potencjałem "N", a nie fazą - "L", co należałoby wziąć pod uwagę przy ewentualnych propozycjach rozwiązania tego sterowania.
Michał (@dialex), o zamianie fazy z "L"myślałem, ale właśnie na tym SRW, które autor planuje do "centralnego". Dodatkowo wiązałoby się to z wymianą softu w tym SRW, żeby posiadał "interlooc" i był dostosowany według potrzeb. Tylko, czy jest to wykonalne.
Poza tym nie wiadomo, czy SRP "będzie chciał współpracować" z SRW w takiej konfiguracji.
Takie poranne gdybanie!![]()
-
kiler88
- Been thanked: 1 time
Trzymając się Zamela, to chyba najlepiej kupić mROW-02, ustawić oba kanały na Automat schodowy z czasem 1s i używać jednego do otwierania, drugiego do zamykania rolet. Odpada problem z tym, że SRW nie poda impulsu, jeśli będzie "myślał", ze roleta jest już w odpowiedniej pozycji, a brak wizualizacji to nie problem, bo i tak by nie odzwierciedlała stanu faktycznego.
-
malarz
Dokładnie to opisałem w viewtopic.php?p=235022#p235022kiler88 wrote: Tue Apr 21, 2026 11:55 am Trzymając się Zamela, to chyba najlepiej kupić mROW-02, ustawić oba kanały na Automat schodowy z czasem 1s i używać jednego do otwierania, drugiego do zamykania rolet. Odpada problem z tym, że SRW nie poda impulsu, jeśli będzie "myślał", ze roleta jest już w odpowiedniej pozycji, a brak wizualizacji to nie problem, bo i tak by nie odzwierciedlała stanu faktycznego.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
Zgadzam się z Wami!malarz wrote: Tue Apr 21, 2026 5:40 pmDokładnie to opisałem w viewtopic.php?p=235022#p235022kiler88 wrote: Tue Apr 21, 2026 11:55 am Trzymając się Zamela, to chyba najlepiej kupić mROW-02, ustawić oba kanały na Automat schodowy z czasem 1s i używać jednego do otwierania, drugiego do zamykania rolet. Odpada problem z tym, że SRW nie poda impulsu, jeśli będzie "myślał", ze roleta jest już w odpowiedniej pozycji, a brak wizualizacji to nie problem, bo i tak by nie odzwierciedlała stanu faktycznego.
Ale...! Co się stanie, jeżeli oba przekaźniki zostaną załączone jednocześnie? Prawdopodobnie nic, ale ... prawdopodobnie.
Dlatego myślałem o dedykowanym sofcie dla SC500W lub SRW-01, który "nie pamiętałby" ostatniego kierunku. Może być też mROW-02, ale z interlooc-iem. Czyli też soft dedykowany pod to rozwiązanie. Bo w zasadzie po zmianie softu w mROW-02 na "roletowy" będzie on pełnił tę funkcję ("roletowego"). Tak przynajmniej mi się wydaje.
-
maras86
super panowie
dzięki za odpowiedzi, sterowniki nie są zakupione więc wiem, że w tym kierunku nie warto iść trzeba to zrobić inaczej. A zasugerowałem się schematem z katalogu zamela tylko tam SRW-01 był zastosowany w układzie z SRP-01.
-
djalex
A po co w ogóle chcesz się pakować w system radiowy Exta a centralnie chcesz sterować poprzez Wifi? To już lepiej wszystko zrobić na Suplimaras86 wrote: Tue Apr 21, 2026 10:20 pm super panowiedzięki za odpowiedzi, sterowniki nie są zakupione więc wiem, że w tym kierunku nie warto iść trzeba to zrobić inaczej. A zasugerowałem się schematem z katalogu zamela tylko tam SRW-01 był zastosowany w układzie z SRP-01.
Dobrze, że rano przeczytałem Twoją wiadomość. Wczoraj wieczorem rozmawiałem z Robertem (@veeroos) i praktycznie nie trzeba go było specjalnie namawiać do "napisania" softu pod moduł SC500W realizujący Twoje założenia. Powiedział, że przy porannej kawie pochyli się nad tym. Zdążyłem go poinformować, że sprawa jest już nieaktualna. Jak zwykle ze spokojem to przyjął.maras86 wrote: Tue Apr 21, 2026 10:20 pm super panowiedzięki za odpowiedzi, sterowniki nie są zakupione więc wiem, że w tym kierunku nie warto iść trzeba to zrobić inaczej. A zasugerowałem się schematem z katalogu zamela tylko tam SRW-01 był zastosowany w układzie z SRP-01.
Przypomniał sobie też, że zalegają mu sterowniki LoraTap - podwójne. Jeżeli jesteś zainteresowany, to skontaktuj się z nim.
Wczoraj też wysłałem do Ciebie PW, ale w związku z powyższym zdezaktualizowała się.
Jeżeli masz więcej pytań, śmiało pytaj. Koledzy również chętnie pomogą!