ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW mSBW-02 :)

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jaroni wrote: Tue Apr 21, 2026 3:07 pm Spóźniłem się na testy, ale mam pytanie. Mam zamontowany SBW-02 w stalowym słupku bramy Wiśniowskiego (jeszcze sterownik ST-1), ok. 15 m od routera (IP-Client) będącego w korytarzu domu i czasami, a nawet często traci sterownik zasięg. Wiadomo coś, czy ten mSBW-02 ma lepsze zasięgi WiFi? Jeśli tak, to chętnie SBW-02 wymienię. Bo w sumie ten mSBW-02 nie ma nic lepszego od SBW-02, który też podłączyłem do fabrycznie zamontowanych na bramie kontaktronów i powiadomieniami i ikonkami mam pełne informacje o stanie bramy/furtki, czy się brama/furtka otwiera, zamyka i czy jest brama w pełni otwarta, zamknięta.

IMG_20230725_174303-2.jpg

IMG_20250723_201718-2.jpg

IMG_20250724_093826-2.jpg
Jeśli masz stalowy słupek to pewnie największy zysk będzie z montażu modułu z anteną zewnętrzną. Obecnie jest dostępny SBW-02 ant. mSBW też ma być w wersji ant ale nie wiem kiedy to będzie.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

klew wrote: Tue Apr 21, 2026 3:25 pm Jeśli masz stalowy słupek to pewnie największy zysk będzie z montażu modułu z anteną zewnętrzną. Obecnie jest dostępny SBW-02 ant. mSBW też ma być w wersji ant ale nie wiem kiedy to będzie.
Tyle, że ja nie chciałbym wystawiać na zewnątrz słupka jeszcze jedną antenkę. Jeśli taki SBW-02 ant poprawia zasięg, jak antenka jest schowana w słupku, to warte rozważenia. Sam SBW-02 jest stosunkowo drogi, a ten mSBW-02 Zamel wycenił na 249, zł, jak ktoś wspominał, w DobreGniazdka 209,04 zł.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jaroni wrote: Tue Apr 21, 2026 3:40 pm
W relacjach w tym wątku, ludzie pisali, że mSBW ma lepszy zasięg Wi-Fi niż SBW.
Sam porównań nie robiłem. Ale Wi-Fi i każde inne radio nie lubi być zamykane w stalowych obudowach. Osobiście to jestem zaskoczony, że przy takiej stalowej obudowie, to urządzenie jest w stanie się połączyć
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Jaroni

klew wrote: Tue Apr 21, 2026 4:04 pm W relacjach w tym wątku, ludzie pisali, że mSBW ma lepszy zasięg Wi-Fi niż SBW.
Sam porównań nie robiłem. Ale Wi-Fi i każde inne radio nie lubi być zamykane w stalowych obudowach. Osobiście to jestem zaskoczony, że przy takiej stalowej obudowie, to urządzenie jest w stanie się połączyć
To jest w większości zasługą bardzo dobrego routera, Fritzbox 7590 ma bardzo dobry zasięg WiFi 2,4 GHz, jak i Fritzbox 7690. Z reguły ten SBW-02 ma częściej zasięg, niż go nie ma, a jak nie ma, to wystarczy, że drzwi wejściowe otworzę i za chwilę łapie zasięg.
Jaroni

Zibi_007 wrote: Sat Nov 22, 2025 2:37 pm W sumie, przy okazji, tak się teraz zastanawiam, czy mając MAC urządzenia, jego ID w Supli i adres IP, to można by było komuś zaszkodzić? Chyba nie, ale @Zenon wysyłał do mnie kiedyś logi (całe szczęście na PW), gdzie już były dane SSID, hasła i zewnętrzne IP. Tu już tylko czekać na kogoś ze złymi zamiarami...
Może więc lepiej "dmuchać na zimne" ;-)
Po adresie MAC i chmurze Supla, Zamel może wchodzić w urządzenie.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Jaroni wrote: Tue Apr 21, 2026 6:11 pm
Zibi_007 wrote: Sat Nov 22, 2025 2:37 pm W sumie, przy okazji, tak się teraz zastanawiam, czy mając MAC urządzenia, jego ID w Supli i adres IP, to można by było komuś zaszkodzić? Chyba nie, ale @Zenon wysyłał do mnie kiedyś logi (całe szczęście na PW), gdzie już były dane SSID, hasła i zewnętrzne IP. Tu już tylko czekać na kogoś ze złymi zamiarami...
Skąd takie info?
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

@Mirosław F. - odniesiesz się?
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
KrzysztofS
Has thanked: 4 times
Been thanked: 8 times

Coś ci się pomyliło albo nie wiesz o czym piszesz :roll:
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

ZAMEL jest producentem hardware'u. Nie wiem skąd taka informacja, że możemy "wchodzić w urządzenie". Nie, nie mamy takiej możliwości. Jedynie co możemy sprawdzić to datę produkcji urządzenia przy pomocy naklejki, która znajduje się na tyle obudowy.
Last edited by Mirosław F. on Tue Apr 21, 2026 6:52 pm, edited 1 time in total.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Zibi_007 wrote: Tue Apr 21, 2026 6:28 pm
@Mirosław F. - odniesiesz się?
Ale tu nie ma do czego się odnosić. Nasze sieci domowe są za NAT'em. Obecnie zdecydowana większość operatorów stosuje już CGNAT (za wyjątkiem, gdy mamy wykupiony publiczny adres IP). Więc praktycznie standardowo jesteśmy za dwoma NAT'ami. Takie SBW musiałoby wymuszać otwarcie określonego portu non stop, aby można było się dostać na taki sterownik. Jeśli coś takiego miałoby miejsce, to nasz ukochany system Supla już by nie istniał na rynku.

Ps.
@Jaroni, nie pisz takich - delikatnie mówiąc - bzdurnych wywodów jak nie masz o tym pojęcia. Takie wywody mogą zaszkodzić Supli.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Nowości”