Supla Scripts Termostat 2.0

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
TomekSkarabeusz
Posty: 41
Rejestracja: wt maja 29, 2018 6:14 am

czw maja 31, 2018 10:17 am

Witam.
Znalazłem chyba problem wyłączania się lub nie załączania TH16. U mnie była to wina złej konfiguracji scen.
Mam ustawione dwa profile:
  • grzej w dzień (10:00-18:00 40>45)
  • grzej wieczorem (18:00-22:30 50>60)
Do tego mam ustawioną scenę odczytującą temperaturę. Myślałem że w akcjach należy wybrać termostat. Wybranie termostatu wiąże się z ustawieniem profilu. Nie chcąc zmieniać profilu ustawiłem: USTAW PROFIL:Brak
Do tego komenda głosowa z Automate i odpowiedź: "Jest {{17671|temperature|number:1}} stopni".
Każdorazowe zapytanie o temperaturę lub wykonanie sceny przestawiało profil termostatu na "brak".
W scenie wystarczyło usunąć termostat z Akcji. :lol:
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1833
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

czw maja 31, 2018 10:37 am

Potwierdzam, dobrze to rozgryzłeś :-)
zajaczek
Posty: 2
Rejestracja: pt cze 01, 2018 7:38 pm

pn cze 04, 2018 4:58 pm

miałem podobny problem, fajnie że trafiłem na to forum.
______
Sklep ze sprzętem medycznym https://www.medyczny.pl
Ostatnio zmieniony czw lip 02, 2020 6:09 pm przez zajaczek, łącznie zmieniany 2 razy.
mateola
Posty: 22
Rejestracja: wt kwie 03, 2018 3:05 pm

czw cze 28, 2018 7:06 pm

pzygmunt pisze:
pt sie 11, 2017 10:36 am
szymon pisze:
pt sie 11, 2017 10:06 am
wszystko ok tylko tutaj jest jeden problem tak mi się wydaję tzn.
Jeżeli zastosujemy jakiegoś sonofa np th16 z termometrem jako termostat do grzałki i akurat grzeje nam się bojler i w tym momencie następuje awaria internetu i grzałka grzeje nam non stop bo serwer jej nie wyłączy.
Dlatego obsługi termostatu oficjalnie Supla nie wspiera do czasu kiedy przygotuję dedykowany firmware, który będzie sterował przekaźnikiem niezależnie od tego czy internet jest czy nie.
czy jest juz taki firmware ktory bedzie dzialal niezaleznie od internetu ?
bo chcialbym to wykorzystac do pompy do kominka z plaszczem wodnym, a jak wiadomo musi dziala w przypadlu przekroczenia temp nawet jak nie bedzie internetu.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8691
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt cze 29, 2018 1:17 pm

Jeszcze nie.
mateola
Posty: 22
Rejestracja: wt kwie 03, 2018 3:05 pm

pt cze 29, 2018 5:14 pm

pzygmunt pisze:
pt cze 29, 2018 1:17 pm
Jeszcze nie.
A znana jest moze jakas przyblizona data ?
Jezeli jiz trwaja prace to wole poczekac i miec wszytko w jednym smart systemie niz kupowac inny sterownik.
becON
Posty: 32
Rejestracja: czw lis 16, 2017 12:02 am

pn lip 02, 2018 1:36 am

mateola pisze:
pt cze 29, 2018 5:14 pm
pzygmunt pisze:
pt cze 29, 2018 1:17 pm
Jeszcze nie.
A znana jest moze jakas przyblizona data ?
Jezeli jiz trwaja prace to wole poczekac i miec wszytko w jednym smart systemie niz kupowac inny sterownik.
W moim projekcie ogrzewania elektrycznego, zaraz za sonofem daję jeszcze termostat elektroniczny który pracuje w górnej granicy ustawianej na sonofie temperatury.
Gucio2607.
Posty: 469
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

pn wrz 10, 2018 3:36 pm

Wojtku czy jest mozliwosc dodania linku do aktywacji danego profilu? Chodzi mi o to aby np.poprzez automate gdy telefon rozlaczy mi sie z wifi aktywowal sie profil poza domem.
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1833
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pn wrz 10, 2018 7:12 pm

Możesz stworzyć scenę która operuje profilami w termostacie i wygenerować link do niej, tak.
cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pn paź 22, 2018 12:55 pm

Czy coś takiego jak na scr ma prawo zadziałać? Czy Profil Dzień ma szansę wskoczyć, czy zawsze będzie aktywny tylko Noc?
Załączniki
Termostat.PNG
Termostat.PNG (40.36 KiB) Przejrzano 2316 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”