Sonof THR316 + DS18B20 + supla

artpul

witam, mam uruchomiony sonof (wgrana supla) THR316 z termometrem , ustawiłem do podgrzewania szklarni . Na wyjściu podłączyłem małą nagrzewnicę , ustawiłem aby podgrzewała kiedy temperatura spadnie poniżej 8 st C i wyłączyła po osiągnięciu 12stC, o ile działanie termometru widzę na wykresie temperatur, to nie wiem gdzie zobaczyć działanie "włącznika" , historię jego działania (log) . pozdrawiam
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

artpul wrote: Mon Apr 27, 2026 10:26 am
Jaką masz tam funkcję ustawioną? Robisz to na funkcji termostatu, czy reakcjami w Cloud na "przekaźniku"?

Ogólnie nie ma obecnie w SUPLI historii stanu dla kanałów termostatu i przekaźnika.
Można to sobie obejść np. generując powiadomienia - one w apce dodają się i można sobie "log" tak przeglądać.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
artpul

Opis urządzenia : sonfo.jpg
W urządzeniu "Termometr" mam 2 reakcje :
włączenie "Farelka" temp. 8 stC - plik reakcja_on.jpg
wyłączenie "Farelka" temp 12stC - plik reakcja_off.jpg
Mam to dopiero przedwczoraj uruchomione, także na razie docieram się z Suplą
Działa , dziś tylko po przekroczeniu 12 st C "Farelka" była dalej w stanie w ON , czyli włączona (nie wyłączyła się , jakby reakcja na wyłączenie nie zadziałała)
Może można to jakoś inaczej (lepiej) ustawić ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

artpul wrote: Mon Apr 27, 2026 12:06 pm Opis urządzenia : sonfo.jpg
W urządzeniu "Termometr" mam 2 reakcje :
włączenie "Farelka" temp. 8 stC - plik reakcja_on.jpg
wyłączenie "Farelka" temp 12stC - plik reakcja_off.jpg
Mam to dopiero przedwczoraj uruchomione, także na razie docieram się z Suplą
Działa , dziś tylko po przekroczeniu 12 st C "Farelka" była dalej w stanie w ON , czyli włączona (nie wyłączyła się , jakby reakcja na wyłączenie nie zadziałała)
Może można to jakoś inaczej (lepiej) ustawić ?
Reakcja nie zadziała np. gdy temp będize większa niż 12, a ty włączysz ręcznie przekaźnik.

Ogólnie robisz termostat na reakcjach. Do termostatu jest funkcja termostatu :P. W sofcie GG trzeba wybrać opcję termostatu i to skonfigurować na lokalnym www urządzenia.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
artpul

Dzięki , dobrze wiedzieć, ale wtedy (funkcja termostatu) chyba nie będę miał dostępu do termostatu z internetu ?
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

artpul wrote: Mon Apr 27, 2026 4:08 pm Dzięki , dobrze wiedzieć, ale wtedy (funkcja termostatu) chyba nie będę miał dostępu do termostatu z internetu ?
Dlaczego miałbyś nie mieć?
Wszystko będziesz mieć normalnie.
Teraz masz protezę na reakcjach, a termostat to jest to, czego potrzebujesz.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
artpul

Dodatkowo, jeśli wgrana jest SUPLA do tego sonoff'a to czy można użyć softu GG ? czy tylko jedno do wyboru ?
artpul

tylko jak się zalogować do sonoff'a ? pyta o login i hasło ale 12345678 nie pasuje..
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

artpul wrote: Mon Apr 27, 2026 4:27 pm Dodatkowo, jeśli wgrana jest SUPLA do tego sonoff'a to czy można użyć softu GG ? czy tylko jedno do wyboru ?
Nie chcę Cię urazić, ale wyczuwam, że musisz chyba zacząć od podstaw. Jeżeli się mylę - przepraszam .😉 GG to też Supla.
Jeżeli umiesz wejść w tryb konfiguracyjny, to wklej tutaj zanonimizowany (popularne dzisiaj słowo 😄) zrzut ekranu z pierwszej strony tego trybu. Może ktoś na tej podstawie podpowie coś więcej. Ja nie mogę zadeklarować pomocy, bo zaglądam tutaj "z doskoku". :(
Last edited by RomanG on Mon Apr 27, 2026 5:34 pm, edited 2 times in total.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

artpul wrote: Mon Apr 27, 2026 4:44 pm tylko jak się zalogować do sonoff'a ? pyta o login i hasło ale 12345678 nie pasuje..
admin/pass

Return to “Pomoc”