Zawór wodny Sonoff SWV [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

vajera wrote: Sun Mar 08, 2026 9:14 pm
bokk wrote: Sun Mar 08, 2026 8:34 pm Czy można ustawić aby włączając w aplikacji RUN SAVED PROGRAM stan wizualizacji i przełącznik pozostał na ON (obecnie wraca na OFF) i odpowiadało to z GUI Advanced devices START PROGRAM a przesunięcie na OFF odpowiadało STOP PROGRAM.
Przełączenie na ON uruchamia program w urządzeniu, chwilę później bramka może np. stracić połączenie z zaworem albo się zresetować i wtedy ten stan przekaźnika się rozjedzie, poza tym nie pamiętam czy SWV w jakikolwiek sposób sygnalizuje zakończenie programu.
Proponowałbym raczej dodatkowy przełącznik robiący STOP.
Cykl pracy sygnalizowany jest migający światłem, a na zakończenie cyklu słychać zamykany zawór (pstryk). Przycisk STOP PROGRAM w GUI zeruje program tak samo jak ręczne wyłączenie w aplikacji VALVE ON/OFF (MANUAL). To niech zostanie tak jak jest, trzeba tylko pamiętać że stan pracy zaworu również PROGRAM widoczny jest na przełączniku VALVE ON/OFF, ten zopis MANUAL można by usunąć i aby podczas pracy nie włączyć jeszcze raz AUTO bo cykl startuje od nowa.
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Panowie a też tak macie że jak uruchomicie program i zacznei sie wykonywać to na KPOP macie wartości, teraz robicie Valve Off i program sie przerywa i wartości na wszystkich KPOP robią się 0 ? oczywiście jak uruchomie znowu program to one się odświeżają i mam poprawne. Tak jakby zatrzymanie programu przelacznikiem zaworu zerowało wszystko. Poniżej 2 screeny w momencie uruchomienia i po zrobieniu Valve na off
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

myxhir wrote: Wed Apr 22, 2026 6:55 pm Panowie a też tak macie że jak uruchomicie program i zacznei sie wykonywać to na KPOP macie wartości, teraz robicie Valve Off i program sie przerywa i wartości na wszystkich KPOP robią się 0 ? oczywiście jak uruchomie znowu program to one się odświeżają i mam poprawne. Tak jakby zatrzymanie programu przelacznikiem zaworu zerowało wszystko. Poniżej 2 screeny w momencie uruchomienia i po zrobieniu Valve na off
Przełączenie VALVE w pozycję OFF wysyła rozkaz OFF do klastra ONOFF zaworu, co powoduje zamknięcie zaworu i przerwanie aktualnego programu.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
myxhir

vajera wrote: Wed Apr 22, 2026 7:48 pm
myxhir wrote: Wed Apr 22, 2026 6:55 pm Panowie a też tak macie że jak uruchomicie program i zacznei sie wykonywać to na KPOP macie wartości, teraz robicie Valve Off i program sie przerywa i wartości na wszystkich KPOP robią się 0 ? oczywiście jak uruchomie znowu program to one się odświeżają i mam poprawne. Tak jakby zatrzymanie programu przelacznikiem zaworu zerowało wszystko. Poniżej 2 screeny w momencie uruchomienia i po zrobieniu Valve na off
Przełączenie VALVE w pozycję OFF wysyła rozkaz OFF do klastra ONOFF zaworu, co powoduje zamknięcie zaworu i przerwanie aktualnego programu.
To zrozumiałe ale wszystkie wartości powinny wbić się na 0 w KPOP w supli?
vajera

myxhir wrote: Wed Apr 22, 2026 7:57 pm
Te kanały KPOP wyświetlają dokładnie to, co zawór prześle do bramki, a po rozkazie OFF on wysyła same zera - tak mi się przynajmniej wydaje 😉
Tak na marginesie - te KPOPy to taka atrapa - wszystkie można by zamienić na jeden KTXT...gdyby takowy istniał 😜
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Ach ten kTxt....:)
myxhir

vajera wrote: Wed Apr 22, 2026 8:42 pm
Te kanały KPOP wyświetlają dokładnie to, co zawór prześle do bramki, a po rozkazie OFF on wysyła same zera - tak mi się przynajmniej wydaje 😉
Tak na marginesie - te KPOPy to taka atrapa - wszystkie można by zamienić na jeden KTXT...gdyby takowy istniał 😜
Widocznie masz rację:)
Przydałby się jeszcze widoczny czas odliczania wykonania cyklu ale to idzie zrobic na reakcjach i 2 przekaźnikach ustawionych jako Automat Schodowy :)
Tak jak wspominałeś w innym wątku to ten zawór spełnia to co potrzebuje w połączeniu z rozdzielaczem Gardeny :)
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

myxhir wrote: Thu Apr 23, 2026 6:18 am
Przydałby się jeszcze widoczny czas odliczania wykonania cyklu ale to idzie zrobic na reakcjach i 2 przekaźnikach ustawionych jako Automat Schodowy :)
Tak jak wspominałeś w innym wątku to ten zawór spełnia to co potrzebuje w połączeniu z rozdzielaczem Gardeny :)
Możesz rozwinąć jak to zrobić, bo sam kiedyś @Vajera o to prosiłem, ale chyba stanęło na tym, że nie da rady.
myxhir

lukasz06 wrote: Mon Apr 27, 2026 3:52 pm
Możesz rozwinąć jak to zrobić, bo sam kiedyś @Vajera o to prosiłem, ale chyba stanęło na tym, że nie da rady.
Zrobiłem to najprościej jak się dało. Rozumiem dlaczego @vajera pisał że "nie da rady" po jego stronie :)
Zatem w bramce dodałem sobie 2x Virtual Relay
Każdy z Virtual Realy ustawiłem na automat schodowy z czasami takimi jaki mam czas cyklu i pauzy
Poniżej masz screny jak to poustawiałem czyli uzależniłem to od zaworu manual bo on sie włącza jak Start Programu sobie "cyknie" cykl.
Teraz jakie to ma wady:
Czasy mogą się minimalnie rozjeżdżać nawet do ok 10 sek z racji ze bramka musi wysłać do chmury stan i potem w drugą stronę i czasami to nie jest 1:1 ale masz przybliżony czas jak to działa dlatego mam reakcje że jak zawór się wyłączy to wyłączam automaty
Druga i najważniejsza sprawa jeśli w jakimś skrajnym przypadku na końcu cyklu bramka się zresetuje/straci połączenie to nie wiesz jak wygląda odliczanie ale przy kolejnym cyklu reakcje zadziałają czyli np. masz podlewanie z 5 sekcjami. Podlewasz na sekcji 1. przy końcu sekcji 1 wyleciała bramka i w trakcie jak wyleciała zawór uruchamia sekcję 2 - tego nie będziesz już widział ale jak przejdzie Tobie z sekcji 2 na 3 i bramka będzie połączona to już tak :) No takie wady tego rozwiązania dlatego Vajera tego nie implementował bo wprowadziłby system który byłby "zawodny" a jako autor bramki zapewne takiego czegoś nie chce dla nas :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera

myxhir wrote: Mon Apr 27, 2026 4:37 pm
lukasz06 wrote: Mon Apr 27, 2026 3:52 pm
Zrobiłem to najprościej jak się dało. Rozumiem dlaczego @vajera pisał że "nie da rady" po jego stronie :)
Zatem w bramce dodałem sobie 2x Virtual Relay
Każdy z Virtual Realy ustawiłem na automat schodowy z czasami takimi jaki mam czas cyklu i pauzy
Poniżej masz screny jak to poustawiałem czyli uzależniłem to od zaworu manual bo on sie włącza jak Start Programu sobie "cyknie" cykl.
Teraz jakie to ma wady:
Czasy mogą się minimalnie rozjeżdżać nawet do ok 10 sek z racji ze bramka musi wysłać do chmury stan i potem w drugą stronę i czasami to nie jest 1:1 ale masz przybliżony czas jak to działa dlatego mam reakcje że jak zawór się wyłączy to wyłączam automaty
Druga i najważniejsza sprawa jeśli w jakimś skrajnym przypadku na końcu cyklu bramka się zresetuje/straci połączenie to nie wiesz jak wygląda odliczanie ale przy kolejnym cyklu reakcje zadziałają czyli np. masz podlewanie z 5 sekcjami. Podlewasz na sekcji 1. przy końcu sekcji 1 wyleciała bramka i w trakcie jak wyleciała zawór uruchamia sekcję 2 - tego nie będziesz już widział ale jak przejdzie Tobie z sekcji 2 na 3 i bramka będzie połączona to już tak :) No takie wady tego rozwiązania dlatego Vajera tego nie implementował bo wprowadziłby system który byłby "zawodny" a jako autor bramki zapewne takiego czegoś nie chce dla nas :)
W sumie można to zrobić na lokalnych akcjach - usunęłoby to opóźnienie związane z chmurą.

Muszę wygrzebać ten sterownik z kartonu, zaktualizować oprogramowanie i sprawdzić czy przypadkiem nie dodali opcji wysyłania danych ;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”