[Dodany] (frient A/S::MOSZB-153) Motion Sensor 2 Pet [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Mon Apr 27, 2026 5:03 pm
zzrr wrote: Mon Apr 27, 2026 2:47 pm
vajera wrote: Mon Apr 27, 2026 12:49 pm ....
W takim razie wypróbuj 1.5.22-27/04/26
Super sprawa i wielkie dzięki. Sprawdzone. Wszystko ładnie reaguje i raportuje. Nie sprawdzałem na ten moment jedynie alarmu baterii bo on wymaga czasu przy sprawdzeniu napięciu pomiedzy 2.0 a 2.2. Ale pewnie z LOW BATERY jest taj jak już było więc działa. Sprawdzę to na spokojnie i na wszelki wypadek potwierdzę.
Jest jednak jedna rzecz oby drobnostka którą poprosiłbym o zmianę. Powiedz czy to da radę. Trzy kanały OCCUPANCY powstają z taką samą nazwą. Wiadomo że nazwy można szybko zmienić jednak nie wiadomo który ustawiać na jakim endpoincie. Czy dało by radę aby kanały powstały o nazwach np OCCUPANCY 0x22, 0x28, 0x29 albo OCCUPANCY 34 40 41. Wtedy jeśli je w bramce będziemy konfigurować będzie wiadomo z którego endpointa korzystać. Da radę to zrobić?
+BWNU:1.5.23-27/04/26 - oczywiście to zadziała przy ponownym dodawaniu urządzenia.
Dzięki @vajera. Będzie wszystko od zera zrobione. I napiszę już podsumowanie razem z BATTERY LOW. W końcu mogę się za to zabrać na spokojnie. Miałem kumulację. Awaria kotła CO + goście :)
zzrr

Ok. Podsumowując sprawdzenie wprowadzonych funkcji. Wszystko działa. Jest super. Raporty idą systematycznie.
Sprawdziłem:
czy działa ustawianie logiki na przykładowym kanale, wziąłem pierwszy z brzegu OCCUPANCY 0x22. Działa 👍
czy działa kanał LOW BATTERY. Tak jak było w założeniu... poniżej 2.2V ale nie niżej niż 2V uaktywnia tylko kanał LOW BATTERY Działa 👍
Oczywiście wszystkie pozostałe wskazania i reakcje są prawidłowe 👍
Jestem bardzo zadowolony. Dzięki @vajera jeszcze raz 👍
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Mon Apr 27, 2026 7:06 pm Ok. Podsumowując sprawdzenie wprowadzonych funkcji. Wszystko działa. Jest super. Raporty idą systematycznie.
Sprawdziłem:
czy działa ustawianie logiki na przykładowym kanale, wziąłem pierwszy z brzegu OCCUPANCY 0x22. Działa 👍
czy działa kanał LOW BATTERY. Tak jak było w założeniu... poniżej 2.2V ale nie niżej niż 2V uaktywnia tylko kanał LOW BATTERY Działa 👍
Super! A rzeczywiście nie reaguje na zwierzęta?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr

vajera wrote: Mon Apr 27, 2026 7:28 pm
zzrr wrote: Mon Apr 27, 2026 7:06 pm Ok. Podsumowując sprawdzenie wprowadzonych funkcji. Wszystko działa. Jest super. Raporty idą systematycznie.
Sprawdziłem:
A tego nie testowałem. Ale mogę. Przyciągnę pieska od szwagra :) Ale piesek będzie osiągalny dopiero jutro :)
zzrr

vajera wrote: Mon Apr 27, 2026 7:28 pm
Sprawdziłem:
Sprawa wygląda tak. Czujka ustawiona na wysokości 1m skierowana centralnie w kierunku gdzie wszedł pies zareagowała na niego.
Postawiona na wysokości 2m na oryginalnej podstawce już psa nie wykryła. Pies biegał po pokoju. Jak wszedłem na "kucaka" do pokoju to czujka mnie wykryła. Myślę że poświęcając chwilę czasu można ustawić czujkę by nie reagowała na zwierzęta pod warunkiem że poruszają się do pewnej wysokości. Przypuszczam że to jest realizowane jedynie przez dość precyzyjne określenie dolnej granicy wykrywania.

Return to “Bramka ZigBee”