[Problem - rozwiązany] Czujnik T/H _TZE284_qf5mzewi - brak raportowania [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

vajera wrote: Mon Apr 27, 2026 9:29 am
Jaroni wrote: Mon Apr 27, 2026 9:11 am Według moich porównań do innych termometrów, w tym ten raczej pewny certyfikowany VIRONE, wartości temperatury w czujniku tytułowym są zawyżone o 0,2 - 0,3 st. C
Jeśli chodzi o wilgotność, to jest ok.
Czy możesz coś takiego samego zrobić w sofcie dla takiego samego czujnika o innym ID (_TZE284_vvmbj46n::TS0601)? Chodzi o to, żeby i w nim ustawić takie same predefiniowane datapoints.
Oba stoją koło siebie i VIRONE.
(_TZE284_qf5mzewi::TS0601) - Wilgotność 45% - OK
(_TZE284_vvmbj46n::TS0601) - Wilgotność 38% - zaniża -7%
VIRONE - Wilgotność 45%
Ustawić mogę, ale z informacji z sieci wynika, że ten czujnik (_TZE284_vvmbj46n) nie ma tych datapoints, więc nic to nie da a będzie jedynie wprowadzać w błąd. Wydaje mi się, że robiłeś już próby z DP=23 (temperature calibration) i DP=24 (humidity calibration) i nie dało to efektu?
Dla jasności - ustawienie predefiniowanych datapoints w bramce to tylko ułatwienie zmniejszające ilość wpisywanych danych, bramka nie jest w stanie stworzyć tych datapoints w urządzeniu, jeżeli ono ich nie ma.
Tak się teraz coś narobiło po ostatnich aktualizacjach, że tego starszego czujnika (_TZE284_vvmbj46n::TS0601) nie mogę sparować do żadnej z dwóch bramek z synchronizacją godziny i daty. Mam z nim teraz taki problem, jak wcześniej z tymi tytułowymi. Nic nie pomaga, może muszę dłużej odczekać, ale te nowe od razu się w pełni synchronizują. Aczkolwiek daje się on spokojnie sparować z synchronizacją temperatury i wilgotności, tylko godzina i data startują od 00:00 00/00. A z nim było wszystko dobrze, zanim go nie usunąłem z pierwszej bramki, abstrahując od znacznego zaniżania wartości wilgotności.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Jaroni wrote: Mon Apr 27, 2026 6:37 pm
vajera wrote: Mon Apr 27, 2026 9:29 am
Jaroni wrote: Mon Apr 27, 2026 9:11 am Według moich porównań do innych termometrów, w tym ten raczej pewny certyfikowany VIRONE, wartości temperatury w czujniku tytułowym są zawyżone o 0,2 - 0,3 st. C
Jeśli chodzi o wilgotność, to jest ok.
Czy możesz coś takiego samego zrobić w sofcie dla takiego samego czujnika o innym ID (_TZE284_vvmbj46n::TS0601)? Chodzi o to, żeby i w nim ustawić takie same predefiniowane datapoints.
Oba stoją koło siebie i VIRONE.
(_TZE284_qf5mzewi::TS0601) - Wilgotność 45% - OK
(_TZE284_vvmbj46n::TS0601) - Wilgotność 38% - zaniża -7%
VIRONE - Wilgotność 45%
Ustawić mogę, ale z informacji z sieci wynika, że ten czujnik (_TZE284_vvmbj46n) nie ma tych datapoints, więc nic to nie da a będzie jedynie wprowadzać w błąd. Wydaje mi się, że robiłeś już próby z DP=23 (temperature calibration) i DP=24 (humidity calibration) i nie dało to efektu?
Dla jasności - ustawienie predefiniowanych datapoints w bramce to tylko ułatwienie zmniejszające ilość wpisywanych danych, bramka nie jest w stanie stworzyć tych datapoints w urządzeniu, jeżeli ono ich nie ma.
Tak się teraz coś narobiło po ostatnich aktualizacjach, że tego starszego czujnika (_TZE284_vvmbj46n::TS0601) nie mogę sparować do żadnej z dwóch bramek z synchronizacją godziny i daty. Mam z nim teraz taki problem, jak wcześniej z tymi tytułowymi. Nic nie pomaga, może muszę dłużej odczekać, ale te nowe od razu się w pełni synchronizują. Aczkolwiek daje się on spokojnie sparować z synchronizacją temperatury i wilgotności, tylko godzina i data startują od 00:00 00/00. A z nim było wszystko dobrze, zanim go nie usunąłem z pierwszej bramki, abstrahując od znacznego zaniżania wartości wilgotności.
Mogę mu włączyć flagę FORCE_MCU_TIME_UPDATE, wtedy bramka nie będzie czekać na zapytanie o czas, tylko sama będzie go bombardować komunikatami, podobnie jak w przypadku tego tytułowego.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
vajera

Jaroni wrote: Mon Apr 27, 2026 6:37 pm Tak się teraz coś narobiło po ostatnich aktualizacjach, że tego starszego czujnika (_TZE284_vvmbj46n::TS0601) nie mogę sparować do żadnej z dwóch bramek z synchronizacją godziny i daty. Mam z nim teraz taki problem, jak wcześniej z tymi tytułowymi. Nic nie pomaga, może muszę dłużej odczekać, ale te nowe od razu się w pełni synchronizują. Aczkolwiek daje się on spokojnie sparować z synchronizacją temperatury i wilgotności, tylko godzina i data startują od 00:00 00/00. A z nim było wszystko dobrze, zanim go nie usunąłem z pierwszej bramki, abstrahując od znacznego zaniżania wartości wilgotności.
Wersja 1.5.24-27/04/26 włącza automatyczną aktualizację czasu dla tego czujnika.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Jaroni

vajera wrote: Mon Apr 27, 2026 8:17 pm
Jaroni wrote: Mon Apr 27, 2026 6:37 pm Tak się teraz coś narobiło po ostatnich aktualizacjach, że tego starszego czujnika (_TZE284_vvmbj46n::TS0601) nie mogę sparować do żadnej z dwóch bramek z synchronizacją godziny i daty. Mam z nim teraz taki problem, jak wcześniej z tymi tytułowymi. Nic nie pomaga, może muszę dłużej odczekać, ale te nowe od razu się w pełni synchronizują. Aczkolwiek daje się on spokojnie sparować z synchronizacją temperatury i wilgotności, tylko godzina i data startują od 00:00 00/00. A z nim było wszystko dobrze, zanim go nie usunąłem z pierwszej bramki, abstrahując od znacznego zaniżania wartości wilgotności.
Mogę mu włączyć flagę FORCE_MCU_TIME_UPDATE, wtedy bramka nie będzie czekać na zapytanie o czas, tylko sama będzie go bombardować komunikatami, podobnie jak w przypadku tego tytułowego.
Zrób to proszę. Dziwne to trochę, bo wydaje mi się, że wcześniej nie było tego problemu.
vajera

Jaroni wrote: Mon Apr 27, 2026 8:31 pm
vajera wrote: Mon Apr 27, 2026 8:17 pm
Zrób to proszę. Dziwne to trochę, bo wydaje mi się, że wcześniej nie było tego problemu.
1.5.24-27/04/26
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Jaroni

Dziękuję, już widzę soft. Niestety, nadal nie ma czasu i daty. Coś się popsuło, czujnik po procesie parowania resetuje datę i czas do 00:00 00/00. To samo po "Force device to bind gateway again".
Po wymuszonym ponownym parowaniu pojawia się:
Last binding result
Unknown model ::TS0601, no binding is possible

Coś wywaliłeś w tym (_TZE284_vvmbj46n::TS0601)?
Po nocy na czujniku jest 00:00 00/00, on teraz przy odświeżaniu robi reset ustawień czasu i daty.
Ten czujnik się chyba po prostu zepsuł, jak go na nowo chciałem sparować do innej bramki i nie synchronizuje już aktualnych czasów i daty. Zostawiam jak jest, pójdzie gdzieś w kąt dla testów.
Najważniejsze, że te tytułowe dobrze działają i kalibracja temperatury i wilgotności faktycznie zdaje egzamin.
andras
Has thanked: 2 times

U mnie _TZE284_d7lpruvi::TS0601 też nie uaktualnia czasu i daty
soft 1.5.21 oraz 1.5.24
vajera

OK, mam pewien pomysł - wypróbujcie 1.5.25-28/04/26
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Jaroni

vajera wrote: Tue Apr 28, 2026 1:38 pm OK, mam pewien pomysł - wypróbujcie 1.5.25-28/04/26
Jak się tylko ukaże :)
Faktycznie, może coś pozmieniałeś przy okazji w sofcie przy tym czujniku. Przeszukałem swoje wiadomości i znalazłem post, gdzie informowałem, kiedy i przy jakiej wersji sparowałem ten czujnik. Pewno była to wersja z 11 marca, 1.4.93 viewtopic.php?p=231485#p231485. Urządzenie to działało bez tego problemu chyba do wersji 1.5.16? Ściągnę starsze FW i sprawdzę. Wystarczy porównać te softy i zapisy dot. tego czujnika.

No i soft zawinił, wgrałem 1.5.16 i jest aktualna godzina i data zaraz po sparowaniu.
Z 1.5.17 też dobrze działa.
Wersja 1.5.18 skopała działanie w tym i pewno innych takich samych czujnikach, po wgraniu tej wersji, wyzerowała się godzina i data..
vajera wrote: Sat Apr 25, 2026 4:46 pm Wypróbujcie jeszcze wersję 1.5.18-25/04/26 - przed jej wgraniem proponuję całkowicie usunąć czujnik z bramki i sparować go ponownie po aktualizacji.
Musisz sprawdzić, co takiego dla tytułowego czujnika spowodowało od tej wersji nagle jego poprawne działanie (od 1.5.17 praktycznie zaczęło, co prawda jeszcze kulawo, raportować wartości T/H), a dla innych takich podobnych zaszkodziło.

Wersja 1.5.25 przywróciła synchronizacje czasu i daty w (_TZE284_vvmbj46n::TS0601), ale potrzebowała dużo czasu, żeby aktywowały się w Cloud i apce parametry temperatury i wilgotności. Po sparowaniu od razu wyświetlił się aktualny czas i data, ale trzeba była wzbudzić czujnik, żeby wyświetliła się ikonka WiFi, a dopiero po ok. 10 min aktywowały się wartości temperatury i wilgotności w Cloud i aplikacji. Musisz Łukaszu znaleźć złoty środek między 1.5.17, a 1.5.25. Nie wiem jeszcze, jak ta najnowsza sprawuje się z tytułowymi czujnikami.

Edycja:

Jest chyba OK. Teraz wgrałem soft 1.5.25 jeszcze raz, sparowałem ponownie czujnik (_TZE284_vvmbj46n::TS0601) i od razu praktycznie pokazały się w apce wartości T/H i na czujniku ikonka WiFi zaświeciła na stałe. Dodałem do tej bramki czujnik tytułowy i też wszystko zadziałało od razu jak trzeba. Ja bym tu już nic przy tych danych dla tychże czujników nie grzebał, bo teraz to już jest chyba naprawdę problem kompleksowo rozwiązany.
andras
Has thanked: 2 times

Tak 1.5.25 wszystko ok , dzięki

Return to “Bramka ZigBee”