Nowa funkcjonalność - lokalne akcje i warunkowanie [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

vajera wrote: Sun Apr 26, 2026 8:37 pm
mmiikk wrote: Sun Apr 26, 2026 8:24 pm Kolejny już 3 raz wyczyściło mi tabelę kanałów w bramce zigbee (GUI bramki) a w cloud jest konflikt na bramce, bo nie ma janałów - rzecz jest powtarzalna w tych krokach (obstawiam zapis VB autoset potem było wpisanie akcji i i restart:

Na działającej bramce z urządzeniami (wersja firmware Z2S-1.5.19-25/04/26) na wczesniejszych było samo
w cloud dodawanie nowych urządzeń tym razem było wyłączne
1.Dodaje local virtual binary i restart bramki z GUI
2. ustawiam autoset VB na 7 sekund
3. dodaje od razu local actions 3 wpisy i restart bramki z GUI

Treść tych wpisów w akcje chyba nie mają znaczenia a teraz sa bledne bo kanały w bramce gui sa puste (zosta tylko kanał gateway events):
SW - wyłącznik VB - local virtual binary, CO czujnik otwarcia (binary sensor)
ale były takie takie:
1. SW GANG1 on turn_off -> VB set
2. VB on ON COPY OFF STATE-> turn_on on SW GANG1
3. CO on turn_OFF -> COPY RELAY OFF STATE on VB

być moze po save autoset pownienem zrestartować bramkę ale ja zawsze przechodziłem do okcji i definiowałem je z tym VB z autosetem.
Mam backup bramki sprzed tego procesu, mogę go powtarzać
Powtórzyłem Twoje kroki, ale nie udało mi się skasować tabeli kanałów. Mam prośbę - jeżeli używasz Windows, to przycisk PrtSc pozwala też nagrywać - może spróbujesz zrobić film?
ad film, przed filmem z fofawania VB , autoset i akcji doprowadzilem do pelnego dzialania przełącznika BSEED z apliakcji i innych gniazdek, jak - opisze pod odpowiednim postem, teraz tak czy owak gn3 nie ma wplywu do na dzialanie reszty dopiero wtedy przystąpiłem do:
Zrobiłem film ale tym razem nic sie nie stalo, prawidłowo wszystko pozapisywał, żądne kanały z bramki nei zmniknęły, w cloud nie ma konfliktu, powstała scena wstępnie mogę powiedzieć że działa.
Jak będę cokolwiek zmieniał w bramce to będę nagrywał może złapię jak się coś stanie.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

mmiikk wrote: Mon Apr 27, 2026 9:06 pm ad film, przed filmem z fofawania VB , autoset i akcji doprowadzilem do pelnego dzialania przełącznika BSEED z apliakcji i innych gniazdek, jak - opisze pod odpowiednim postem, teraz tak czy owak gn3 nie ma wplywu do na dzialanie reszty dopiero wtedy przystąpiłem do:
Zrobiłem film ale tym razem nic sie nie stalo, prawidłowo wszystko pozapisywał, żądne kanały z bramki nei zmniknęły, w cloud nie ma konfliktu, powstała scena wstępnie mogę powiedzieć że działa.
Jak będę cokolwiek zmieniał w bramce to będę nagrywał może złapię jak się coś stanie.
Protip - bardziej zaawansowane operacje w GUI, np. dodawanie logiki, akcji itp., warto wykonywać z poziomu komputera.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
mmiikk

mmiikk wrote: Sun Apr 26, 2026 8:57 pm

Zrobię zapis nawet na telefonie, ale już jutro. Obecnie działam na backupowej bramce z tym samym stanem sprzed dodania tego VB.

Jedna uwaga: wcześniej zgłaszałem dziwne zachowania, kiedy wyciągam gniazdko nr 3. Teraz to wróciło, więc jeszcze dodam, że dodanie VB autoset i dodanie akcji odbywało się przy wyciągniętym gniazdku nr 3. Przed tym wszystkie urządzenia i pozostałe gniazdka działały. Być może to gniazdko nr 3 – nieobecne online w trakcie tych zmian – coś powoduje.

No bo teraz mam ten dwuprzyciskowy przełącznik Bseed glass touch. Jeszcze przed zmianami z VB i akcjami działał poprawnie – tzn. dało się z aplikacji nim przełączać, a przełączenie palcem w urządzeniu pokazywało poprawny stan w aplikacji. To samo z gniazdkiem Sonoff (gniazdko nr 1).

Teraz na backupowej bramce jest tak: gniazdko nr 3 ma zasilanie, przełącznik 2-gang działa poprawnie i z aplikacji, i ręcznie, gniazdko Sonoff również steruje się z aplikacji poprawnie.

Teraz wyciągam gniazdko nr 3 i przełącznik 2-gang ręcznie – oczywiście mogę sterować. O dziwo odwzorowuje się w aplikacji poprawny stan, ale przełączanie w aplikacji nie skutkuje przełączaniem w przełączniku. To samo z gniazdkiem Sonoff. Wszystko jakoś zależy od tego, czy gniazdko nr 3 jest pod zasilaniem, czy nie.

Zaznaczam, że przez cały dzień było ono wyciągnięte. Może raz czy dwa je włożyłem na parę minut, żeby przetestować koło południa i wszystko działało poprawnie – także kiedy było wyciągnięte. Dodawałem VB i akcje przy wyciągniętym gniazdku nr 3 i tuż przed tym także wszystkie urządzenia sterowały się poprawnie bez gniazdka numer 3 podłączonego do prądu.

Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale mam 2 takie gniazdka – gniazdko nr 2 jest cały czas podłączone.

No i teraz przy backupowej bramce – bez gniazdka numer 3 – przekaźniki nie dają się sterować z aplikacji, choć ich stan jest poprawnie w tej aplikacji odwzorowywany, kiedy załączam i wyłączam je ręcznie w urządzeniach.

Dziwne to.

Jutro przetestuję ponownie dodawanie i nagram cały proces.
No więc tak próbowałem kilka razy restartować bramkę na oba sposoby i niec się nie zmieniało, kiedy gn3 było włączone działo wszystko a jak było wyłaczone w aplikacji bylo widać prawidłowy stan BSeeda i innych gniazdek ale nei dało się ich przełaczać z aplikacji, a ręcznie fizycznie się dało.
I wtedy w wyłączyłem z zasilania nie bramkę ale ten przełącznik bseed a potem podłączyłem spowrotem, i wtedy przełacznik zaczął reagować na zmiany stanu w aplikacji zdalnie. gniazdka wciaz nie reagowały na aplikacje jak gn3 było odłączone od zasilania, ale bseed juz reagował.
Wywnioskowałem ze po restarcie bramki trzeba zresetować urzadzenia zigbee co nie reagują na aplikację, wec odłączyłem też gniazdko sonoff i podłączyłem do prądu z powrotem , i ono także zaczeło reagować na przełączanie w aplikacji.
OD tej chwili restartowanie bramki nei zmieniało tego dziłania. niezależnie czy gn3 było pod zasilaniem czy odłaczone pozostałe przekaźniki zrestarotowane wcześniej przez odłączenie od prądu dziłałały z aplikacji.
Nic z tego nie rozumiem,
ale grunt że narazie działa, jako ze mam bakupy konfigów bramek a urzdzenia wciąz nei są jeszcze osadzone w miejscach docelowych to mogę z tym poexperymettnowac jeszcze.
powiodło sie też dodanie VB w bramce, restart, autoset i dodanie lokalnej akcji, restart, dodanie jeszcze dwóch akcji restart. CO juz pisałem w poprzdnim poscie.
Last edited by mmiikk on Mon Apr 27, 2026 9:19 pm, edited 1 time in total.
mmiikk

vajera wrote: Mon Apr 27, 2026 9:11 pm
mmiikk wrote: Mon Apr 27, 2026 9:06 pm ad film, przed filmem z fofawania VB , autoset i akcji doprowadzilem do pelnego dzialania przełącznika BSEED z apliakcji i innych gniazdek, jak - opisze pod odpowiednim postem, teraz tak czy owak gn3 nie ma wplywu do na dzialanie reszty dopiero wtedy przystąpiłem do:
Protip - bardziej zaawansowane operacje w GUI, np. dodawanie logiki, akcji itp., warto wykonywać z poziomu komputera.
Zawsze to robie z poziomu komputera, jakos nie przekonuja mnie male ekrany :)
maciektg
Has thanked: 2 times

Super sprawa z tymi akcjami - ale tak się zastanawiam, czy jest możliwe w przyszłości, jako kolejny potencjalny feature - żeby akcje sterowały/były sterowane też z innych kanałów supli - które nie są na bramce zigbee? Np. kanał row-04m. Można to teraz ugrać robiąc VirtualSensor/Relay na Z2S - i w cloud supli kopiować na nie/z nich wejścia/wyjścia z innych urządzeń Supli, ale jest to trochę na około. Czy jest to niemożliwe technicznie - żeby bramka miała dostęp też bezpośrednio do innych kanałów, z innych urządzeń, przez serwer supli?

Lokalne akcje na Z2S są bardzo fajne i przydatne - można zbudować na nich dużo bardziej zaawansowaną logikę niż to co można póki co wyklikać z Clouda, więc mogłaby ona służyć nawet jako po prostu "serwer" - z dodatkowymi, bardziej złożonymi akcjami/scenami - niekoniecznie na urządzeniach zigbee.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

maciektg wrote: Thu May 07, 2026 1:36 pm Super sprawa z tymi akcjami - ale tak się zastanawiam, czy jest możliwe w przyszłości, jako kolejny potencjalny feature - żeby akcje sterowały/były sterowane też z innych kanałów supli - które nie są na bramce zigbee? Np. kanał row-04m. Można to teraz ugrać robiąc VirtualSensor/Relay na Z2S - i w cloud supli kopiować na nie/z nich wejścia/wyjścia z innych urządzeń Supli, ale jest to trochę na około. Czy jest to niemożliwe technicznie - żeby bramka miała dostęp też bezpośrednio do innych kanałów, z innych urządzeń, przez serwer supli?

Lokalne akcje na Z2S są bardzo fajne i przydatne - można zbudować na nich dużo bardziej zaawansowaną logikę niż to co można póki co wyklikać z Clouda, więc mogłaby ona służyć nawet jako po prostu "serwer" - z dodatkowymi, bardziej złożonymi akcjami/scenami - niekoniecznie na urządzeniach zigbee.
To co opisujesz to jest rolą serwera Supli, a akcję jak sama nazwa wskazuje są lokalne tylko na tej bramce, żadne urządzenie Supli nie ma bezpośredniego dostępu do innych urządzeń jeśli nie jest bramką
mmiikk

Czesć,
podepnę się tutaj żeby nie siać zamieszania :)

Miałem dzisiaj "awarię" bramki zauważyłem ze nie wykonują sie loklalne akcje i zacząłem szukać przyczyny, bramka migała szybko wywnioskowałem ze problem jest z internetem, coś sie z nim działo momentami go nie było.
Jak zabezpieczyć lokalne akcje w bramce które przecież są lokalne i powinny działać bez internetu?
Kiedyś widziałem jakiś post o jakieś konfiguracji bramki na brak internetu ale nie mogę tego znaleźć.
Pomożecie?
vajera

mmiikk wrote: Wed May 13, 2026 7:42 pm Czesć,

Miałem dzisiaj "awarię" bramki zauważyłem ze nie wykonują sie loklalne akcje i zacząłem szukać przyczyny, bramka migała szybko wywnioskowałem ze problem jest z internetem, coś sie z nim działo momentami go nie było.
Jak zabezpieczyć lokalne akcje w bramce które przecież są lokalne i powinny działać bez internetu?
Kiedyś widziałem jakiś post o jakieś konfiguracji bramki na brak internetu ale nie mogę tego znaleźć.
Pomożecie?
Może to była przyczyna?
viewtopic.php?p=236063#p236063

Natomiast lokalne akcje powinny wykonywać się również bez połączenia z serwerem.

To o co pytasz, to parametr Automatic connection reset timeout (s) (GUI->Gateway). Ustawienie go na 0 powoduje, że nawet przy braku połączenia z serwerem Supla, bramka będzie dalej pracować bez resetu.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
mmiikk

vajera wrote: Wed May 13, 2026 7:52 pm
mmiikk wrote: Wed May 13, 2026 7:42 pm Czesć,

Pomożecie?
Może to była przyczyna?

Natomiast lokalne akcje powinny wykonywać się również bez połączenia z serwerem.

To o co pytasz, to parametr Automatic connection reset timeout (s) (GUI->Gateway). Ustawienie go na 0 powoduje, że nawet przy braku połączenia z serwerem Supla, bramka będzie dalej pracować bez resetu.
A mozłiwe, nie wiedziałem o tym.

4 pytania:
1. Czy reset jest konieczny do ponownego podłączenia do supli jak internet wróci?
2. Automatic connection reset timeout=0 nei bedzie resetował branki i jak internet wróci po np godzinie to podłączy ja z powrotem do supli?
3. A ustawienie >0 Automatic connection reset timeout zapewni prace przez x sekund bez internetu zanim sie zresetuje, a jesli w iedzy czasie internet wróci to się podłączy do suploi i sie nei zresetuje??
4. jaka jest maksymalna wartośc parametru Automatic connection reset timeout?
vajera

mmiikk wrote: Wed May 13, 2026 8:21 pm
vajera wrote: Wed May 13, 2026 7:52 pm Może to była przyczyna?

A mozłiwe, nie wiedziałem o tym.

4 pytania:
1. Czy reset jest konieczny do ponownego podłączenia do supli jak internet wróci?
W większości przypadków nie jest konieczny, bramka powinna automatycznie nawiązać ponowne połączenie z serwerem Supla. W przeszłości zdarzały się sytuacje, gdy bramka miała zbyt mało wolnej pamięci RAM do wykonania ponownego handshake z serwerem, obecnie nie powinno się to raczej zdarzać.
2. Automatic connection reset timeout=0 nei bedzie resetował branki i jak internet wróci po np godzinie to podłączy ja z powrotem do supli?
Dokładnie tak.
3. A ustawienie >0 Automatic connection reset timeout zapewni prace przez x sekund bez internetu zanim sie zresetuje, a jesli w iedzy czasie internet wróci to się podłączy do suploi i sie nei zresetuje??
W rzeczy samej.
4. jaka jest maksymalna wartośc parametru Automatic connection reset timeout?
Teoretycznie maksymalną wartość wyznacza rozmiar zmiennej przechowującej wartość tego parametru w SD - wydaje mi się, że jest to uint32, co daje jakieś 136 lat 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”