ad film, przed filmem z fofawania VB , autoset i akcji doprowadzilem do pelnego dzialania przełącznika BSEED z apliakcji i innych gniazdek, jak - opisze pod odpowiednim postem, teraz tak czy owak gn3 nie ma wplywu do na dzialanie reszty dopiero wtedy przystąpiłem do:vajera wrote: Sun Apr 26, 2026 8:37 pmPowtórzyłem Twoje kroki, ale nie udało mi się skasować tabeli kanałów. Mam prośbę - jeżeli używasz Windows, to przycisk PrtSc pozwala też nagrywać - może spróbujesz zrobić film?mmiikk wrote: Sun Apr 26, 2026 8:24 pm Kolejny już 3 raz wyczyściło mi tabelę kanałów w bramce zigbee (GUI bramki) a w cloud jest konflikt na bramce, bo nie ma janałów - rzecz jest powtarzalna w tych krokach (obstawiam zapis VB autoset potem było wpisanie akcji i i restart:
Na działającej bramce z urządzeniami (wersja firmware Z2S-1.5.19-25/04/26) na wczesniejszych było samo
w cloud dodawanie nowych urządzeń tym razem było wyłączne
1.Dodaje local virtual binary i restart bramki z GUI
2. ustawiam autoset VB na 7 sekund
3. dodaje od razu local actions 3 wpisy i restart bramki z GUI
Treść tych wpisów w akcje chyba nie mają znaczenia a teraz sa bledne bo kanały w bramce gui sa puste (zosta tylko kanał gateway events):
SW - wyłącznik VB - local virtual binary, CO czujnik otwarcia (binary sensor)
ale były takie takie:
1. SW GANG1 on turn_off -> VB set
2. VB on ON COPY OFF STATE-> turn_on on SW GANG1
3. CO on turn_OFF -> COPY RELAY OFF STATE on VB
być moze po save autoset pownienem zrestartować bramkę ale ja zawsze przechodziłem do okcji i definiowałem je z tym VB z autosetem.
Mam backup bramki sprzed tego procesu, mogę go powtarzać
Zrobiłem film ale tym razem nic sie nie stalo, prawidłowo wszystko pozapisywał, żądne kanały z bramki nei zmniknęły, w cloud nie ma konfliktu, powstała scena wstępnie mogę powiedzieć że działa.
Jak będę cokolwiek zmieniał w bramce to będę nagrywał może złapię jak się coś stanie.