@Vajera prośba/przypomnienie jeszcze w tym temacie:
viewtopic.php?p=231040#p231040
Może da radę zapisać więcej niż jeden program, nie musiałoby to być koniecznie jeden czasowy, drugi objętościowy.
Mogłyby to być np 2 czasowe ( krótki, długi)
Moderator: vajera
Nie ma sprawy ale fakt Vajera ma rację lepsze będa lokalne akcje na poziomie bramki pewnie tak to się nie rozjeździe mocno i mamy 4 reakcje w zapasie.lukasz06 wrote: Mon Apr 27, 2026 7:28 pm @myxhir dzięki, zobaczymy jeszcze co @Vajera wyćwiczy z tymi akcjami
@Vajera prośba/przypomnienie jeszcze w tym temacie:
viewtopic.php?p=231040#p231040
Może da radę zapisać więcej niż jeden program, nie musiałoby to być koniecznie jeden czasowy, drugi objętościowy.
Mogłyby to być np 2 czasowe ( krótki, długi)
Code: Select all
Action#: 10 of 13
Action name: (enabled)
Event: {ON TURN ON}
from source channel: [VALVE ON/OFF (MANUAL)]
Action: {TURN ON}
on destination channel: [Cykl - Odliczanie]Code: Select all
Action#: 11 of 13
Event: {ON TURN OFF}
Action: {TURN OFF}
on destination channel: [Cykl - Odliczanie]Code: Select all
Action#: 12 of 13
Event: {ON TURN OFF}
Action: {TURN ON}
on destination channel: [Pauza Odliczanie]Code: Select all
Action#: 13 of 13
Event: {ON TURN ON}
Action: {TURN OFF}
on destination channel: [Pauza Odliczanie]To może po prostu 2x VR - PROGRAM_1 i PROGRAM_2?myxhir wrote: Mon Apr 27, 2026 7:39 pm Ponad to podbijam pomysł o 2 programach pytanie czy to możliwe po stronie zaworu albo zrobić to na przełączniku zasilania jak na off to program 1 jak na on to program 2. Chociaż pewnie dałoby się to ogarnąć na zasadzie jak na off to prześlij dane takie jak on to takie
Lokalne akcje działają z prędkością kodu, dodatkowo zadziałają również bez Internetu, co oczywiście w tym przypadku nie ma specjalnego znaczenia.EDIT
Faktycznie zrobiłem to na lokalnych akcjach i działa to dużo szybciej - nie widać tej zwłoki między przełączaniem się. Zatem u mnie są to:Code: Select all
Action#: 10 of 13 Action name: (enabled) Event: {ON TURN ON} from source channel: [VALVE ON/OFF (MANUAL)] Action: {TURN ON} on destination channel: [Cykl - Odliczanie]Code: Select all
Action#: 11 of 13 Action name: (enabled) Event: {ON TURN OFF} from source channel: [VALVE ON/OFF (MANUAL)] Action: {TURN OFF} on destination channel: [Cykl - Odliczanie]Code: Select all
Action#: 12 of 13 Action name: (enabled) Event: {ON TURN OFF} from source channel: [VALVE ON/OFF (MANUAL)] Action: {TURN ON} on destination channel: [Pauza Odliczanie]Code: Select all
Action#: 13 of 13 Action name: (enabled) Event: {ON TURN ON} from source channel: [VALVE ON/OFF (MANUAL)] Action: {TURN OFF} on destination channel: [Pauza Odliczanie]
Pytanie co sie zadzieje jak 2 będą w OFF ?vajera wrote: Mon Apr 27, 2026 8:33 pmTo może po prostu 2x VR - PROGRAM_1 i PROGRAM_2?myxhir wrote: Mon Apr 27, 2026 7:39 pm Ponad to podbijam pomysł o 2 programach pytanie czy to możliwe po stronie zaworu albo zrobić to na przełączniku zasilania jak na off to program 1 jak na on to program 2. Chociaż pewnie dałoby się to ogarnąć na zasadzie jak na off to prześlij dane takie jak on to takie
Lokalne akcje działają z prędkością kodu, dodatkowo zadziałają również bez Internetu, co oczywiście w tym przypadku nie ma specjalnego znaczenia.EDIT
Faktycznie zrobiłem to na lokalnych akcjach i działa to dużo szybciej - nie widać tej zwłoki między przełączaniem się. Zatem u mnie są to:
Opcja nr 1:myxhir wrote: Tue Apr 28, 2026 5:39 am Pytanie co sie zadzieje jak 2 będą w OFF ?chyba ze zrobisz wewnątrz bramki mechanizm który spowoduje ze nie ma takiej możliwości. Dlatego pisałem o 1 przełączniku bo jak domyślnie będzie off to mamy program 1 jak będzie on to mamy program 2 ale decyzję pozostawiam Tobie ew może ktoś inny ma jakiś inny pomysł.
Wówczas można by dać taki domyślny opis przycisku PROG SW.OFF P1 ON P2.
Wypowiem się subiektywnievajera wrote: Tue Apr 28, 2026 6:03 amOpcja nr 1:myxhir wrote: Tue Apr 28, 2026 5:39 am Pytanie co sie zadzieje jak 2 będą w OFF ?chyba ze zrobisz wewnątrz bramki mechanizm który spowoduje ze nie ma takiej możliwości. Dlatego pisałem o 1 przełączniku bo jak domyślnie będzie off to mamy program 1 jak będzie on to mamy program 2 ale decyzję pozostawiam Tobie ew może ktoś inny ma jakiś inny pomysł.
Włączenie któregokolwiek z nich uruchomi zapisany w nim program, ewentualnie przerywając wcześniej uruchomiony.
Wyłączenie zadziała jak OFF do zaworu.
Opcja nr 2:
Włączenie któregokolwiek z nich uruchomi zapisany w nim program, ewentualnie przerywając wcześniej uruchomiony.
Sam przekaźnik od programu wróci w pozycję OFF, wtedy program przerywamy tym przekaźnikiem od ręcznego sterowania.
Ja również bym szedł w opcje nr 2, czyli 2 przekaźniki i 2 niezależne programy lub 2 automaty schodowe do odliczania czasu. Oczywiście 2 nie mogą zadziałać jednocześniemyxhir wrote: Tue Apr 28, 2026 8:07 amWypowiem się subiektywnievajera wrote: Tue Apr 28, 2026 6:03 amOpcja nr 1:myxhir wrote: Tue Apr 28, 2026 5:39 am Pytanie co sie zadzieje jak 2 będą w OFF ?chyba ze zrobisz wewnątrz bramki mechanizm który spowoduje ze nie ma takiej możliwości. Dlatego pisałem o 1 przełączniku bo jak domyślnie będzie off to mamy program 1 jak będzie on to mamy program 2 ale decyzję pozostawiam Tobie ew może ktoś inny ma jakiś inny pomysł.
Opcja nr 2:
Sam przekaźnik od programu wróci w pozycję OFF, wtedy program przerywamy tym przekaźnikiem od ręcznego sterowania.
Opcja 1
Plus to jak działa program mamy wizualizację na tym przekaźniku,
Minus jak bramka się rozłączy albo zrestatruje to przełącznik utknie na pozycji ON to będzie problem - trzeba bedzie zrobić ręcznie off a potem ON, natomiast minus wizualizacji można zrobić na tym co pisałem dodając 2 automaty schodowe i uruchamiając je lokalnymi akcjami
Opcja 2
Wg mnie jest najbardziej tożsama z tym co już jest, po prostu dodajesz drugi przekaźnik RUN SAVED PROGRAMM 2. Tutaj przy rozłączeniu nas już nic nie interesuje bo zawór działa lokalnie i ja bym osobiście szedł w tą stronę bo tak jak jest obecnie program przerwiemy ręcznie zaworem i ja jestem za tą opcją ma moją łapkę:) - mniejsze ryzyko rozjechania się czegoś
To tez dałoby radę załatwić reakcjami lokalnymi: on turn on R1 Turn off R2 i odwrotnie on turn ON R2 Turn OFF R1lukasz06 wrote: Tue Apr 28, 2026 8:19 amJa również bym szedł w opcje nr 2, czyli 2 przekaźniki i 2 niezależne programy lub 2 automaty schodowe do odliczania czasu. Oczywiście 2 nie mogą zadziałać jednocześniemyxhir wrote: Tue Apr 28, 2026 8:07 amWypowiem się subiektywnievajera wrote: Tue Apr 28, 2026 6:03 am
Opcja nr 1:
Opcja nr 2:
Opcja 1
Plus to jak działa program mamy wizualizację na tym przekaźniku,
Minus jak bramka się rozłączy albo zrestatruje to przełącznik utknie na pozycji ON to będzie problem - trzeba bedzie zrobić ręcznie off a potem ON, natomiast minus wizualizacji można zrobić na tym co pisałem dodając 2 automaty schodowe i uruchamiając je lokalnymi akcjami
Opcja 2
Wg mnie jest najbardziej tożsama z tym co już jest, po prostu dodajesz drugi przekaźnik RUN SAVED PROGRAMM 2. Tutaj przy rozłączeniu nas już nic nie interesuje bo zawór działa lokalnie i ja bym osobiście szedł w tą stronę bo tak jak jest obecnie program przerwiemy ręcznie zaworem i ja jestem za tą opcją ma moją łapkę:) - mniejsze ryzyko rozjechania się czegoś![]()
TAKmyxhir wrote: Tue Apr 28, 2026 8:38 am To tez dałoby radę załatwić reakcjami lokalnymi: on turn on R1 Turn off R2 i odwrotnie on turn ON R2 Turn OFF R1
@vajera rozumiem że po Twojej "aktualizacji" konieczne bedzie zaktualizowanie FW bramki
NIE+ ponowne parowanie zaworu z przełącznikiem BIND GATEWAY AGAIN ?
Opcja nr 2 wygląda następująco:lukasz06 wrote: Tue Apr 28, 2026 8:19 am Ja również bym szedł w opcje nr 2, czyli 2 przekaźniki i 2 niezależne programy lub 2 automaty schodowe do odliczania czasu. Oczywiście 2 nie mogą zadziałać jednocześnie![]()