GKW-01 błędne odczyty temperatury

rajmundwojcik

Witam. Co prawda testuję ten termostat od dwóch dni ale mam wrażenie iż jest on bardzo czuły. Wystarczy przewinąć się obok a już temp. potrafi skoczyć o co najmniej 0,5 stopnia. Inne termostaty n.p. salusa zachowują się stabilnie i takich reakcji nie zaobserwowałem. Po za tym włączenie panela podwyższa temp. też o co najmniej 0,5 stopnia. Pewnym rozwiązaniem może mogło by być opóźnienie reakcji na takie chwilowe zmiany. N.p. przez jakiś czas musi się utrzymywać dana temp. aby przekaźnik zadziałał. W tej chwili mam ustawioną temp. 23 stopnie z histerezą 0,5. czyli pompa powinna załączyć się przy 22,75 a wyłączyć przy 23,25. I teoretycznie tak jet tylko że dla przykładu pompa chodzi, na termostacie 22,8 i wystarczy ze ktoś się przewinie nawet w odległości 1 m a temp skacze i odłącza pompę. Za 2 min temp. wraca do normy czyli 22,8 ale pompa już się nie załączy.
suffeks

na poczatku jak zamontowalem musial zrobic +1c korygacie, minelo kilka dni dzisiaj zaczelo szalec, musialem zrobic -2c, ponizej film

https://youtube.com/shorts/V41IizZpvj0?feature=share
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

suffeks wrote: Mon May 11, 2026 3:14 pm na poczatku jak zamontowalem musial zrobic +1c korygacie, minelo kilka dni dzisiaj zaczelo szalec, musialem zrobic -2c, ponizej film

https://youtube.com/shorts/V41IizZpvj0?feature=share
Temperatura ściany nie koniecznie odpowiada temperaturze powietrza w pomieszczeniu.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
suffeks

30cm dalej stoi drabiny na tym samym poziomie z innym termometrem jest ta sama temp co ściana

tak jak inni pisali przejście obok wystarczy że temps skoczyły

na razie robię -2 do -2.5c

jeszcze przetestuję wate w puszcze
suffeks

jak uszczelniłem puszkę to teraz musiałem zrobić +1.5c

widocznie wcześniej musiał być jakiś przeciąg z puszki i dmuchało nagrzane wnętrz puszki na dolny prawy róg gdzie są czujniki

nimam innego wytłumaczenia, ale jest stabilniej, monitoruje dalej
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

suffeks wrote: Thu May 14, 2026 12:43 pm
Z czego masz zrobioną tą ścianę?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “ZAMEL GKW-01”