[Zgłoszenie] PIR + Lumen (_TZE284_bquwrqh1::TS0601) [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

vajera wrote: Tue May 12, 2026 1:11 pm
Jaroni wrote: Tue May 12, 2026 1:03 pm Żadną metodą nie idzie sparować tego pierwotnego czujnika z tematu, nic się nie dzieje przy parowaniu w Cloud, GUI czy przez bramkę i teraz w ogóle żadnego wyniku nie zapodaje w GUI. Trzeba nad tym popracować.

Code: Select all

Last binding result
...
A) Uszkodzony czujnik.
B) Słabe baterie.
C) Inna przyczyna - spróbuj zebrać logi z procesu parowania czujnika - pamiętaj o tym, żeby najpierw uruchomić parowanie w obrębie bramki.
Edytowałem w międzyczasie poprzednią wypowiedź: "Jak zielona dioda nawet nie mrugnie, to chyba nawet żadnego loga bym nie wygenerował.".
W czujniku tak jak w tym drugim zaczyna niebieska diodka migać, ale nawet w obrębie bramki zielona diodka w bramce nawet nie zamruga tylko stale świeci przy uruchomionym procesie parowania. Otrzymałem właśnie testową płytkę, może spróbuję wgrać soft z log i zobaczę, czy coś wygeneruje, ale raczej wątpię. Przy wcześniejszym sofcie GUI wypluwało:

Code: Select all

Unknown model::TS0601, no binding is possible
Unknown model _TZE284_bquwrqh1::TS0601, no binding is possible
A teraz zupełnie nic.
Ten drugi czujnik z odległości bez problemu z pokoju na piętrze sparowałem.

Edit:
Zmieniłem baterie, albo podgiąłem blaszki i też się sparował. :lol:
Albo po prostu potrzebował resetu (wyjęcia baterii), po wcześniejszych próbach parowania i bramka go pamiętała.
Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

vajera wrote: Tue May 12, 2026 12:34 pm PIR - kanał binarny do sygnalizowania obecności,
ILLUMINANCE - kanał typu KPOP podający wartość oświetlenia,
USB POWER - kanał binarny sygnalizujący, czy urządzenie jest aktualnie zasilane przez port USB czy z baterii,
SENSOR SWITCH - kanał binarny sygnalizujący, czy czujka jest włączona - ale nie znalazłem nigdzie informacji, w jaki sposób można ją włączać/wyłączać - dlatego pytałem o ewentualny przycisk na obudowie - może jakoś do tego dojdziesz?
PIR - domyślnie jako Czujnik uzbrojenia alarmu czy zmienić funkcję na czujnik binarny?
ILLUMINANCE - Ogólny kanał pomiarowy i nie ma żadnego innego wyboru funkcji, ale pokazuje zmianę wartości oświetlenia.
USB POWER - domyślnie włączona funkcja Czujnik uzbrojenia alarmu, tu kompletnie nie wiem, co z tym zrobić, chyba tylko ikonkę zmienić (tak dla picu) i ukryć w aplikacji.
SENSOR SWITCH - domyślnie jako Czujnik uzbrojenia alarmu czy zmienić funkcję na czujnik ruchu?

Coś powinienem ukryć w aplikacji? Bo za dużo tego.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Jaroni wrote: Tue May 12, 2026 2:10 pm
vajera wrote: Tue May 12, 2026 12:34 pm PIR - kanał binarny do sygnalizowania obecności,
ILLUMINANCE - kanał typu KPOP podający wartość oświetlenia,
USB POWER - kanał binarny sygnalizujący, czy urządzenie jest aktualnie zasilane przez port USB czy z baterii,
SENSOR SWITCH - kanał binarny sygnalizujący, czy czujka jest włączona - ale nie znalazłem nigdzie informacji, w jaki sposób można ją włączać/wyłączać - dlatego pytałem o ewentualny przycisk na obudowie - może jakoś do tego dojdziesz?
PIR - domyślnie jako Czujnik uzbrojenia alarmu czy zmienić funkcję na czujnik binarny?
ILLUMINANCE - Ogólny kanał pomiarowy i nie ma żadnego innego wyboru funkcji, ale pokazuje zmianę wartości oświetlenia.
USB POWER - domyślnie włączona funkcja Czujnik uzbrojenia alarmu, tu kompletnie nie wiem, co z tym zrobić, chyba tylko ikonkę zmienić (tak dla picu) i ukryć w aplikacji.
SENSOR SWITCH - domyślnie jako Czujnik uzbrojenia alarmu czy zmienić funkcję na czujnik ruchu?

Coś powinienem ukryć w aplikacji? Bo za dużo tego.
Zawsze staram się udostępnić wszystkie funkcje danego urządzenia, ale to od Ciebie zależy, które chcesz wykorzystać. Podobnie z funkcjami kanału - to, czy ustawisz uzbrojenie alarmu czy czujnik binarny, zależy od Twoich potrzeb i oczekiwań (w sumie to bardziej efekt wizualny niż funkcjonalny).
To USB POWER może się przydać do monitorowania np. zasilania w domu, ale możesz to ukryć w aplikacji.

W przypadku czujników binarnych ich funkcje (czujnik alarmu, ruchu itp.) mają znaczenie kosmetyczne - one wszystkie działają 0/1 - to jest kwestia ikony.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277

Return to “Bramka ZigBee”