[Sprzęt]SYRENA HZ-SR-ZB-01 (_TZE204_t1blo2bj::TS0601) [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Tue May 12, 2026 4:26 pm
vajera wrote: Tue May 12, 2026 3:47 pm ...
Możesz ustawić: keepalive >= 200, timeout > keepalive?
keepalive = 200, timeout = 360, Save przestawiło na online i chodzi już w online 14 minut. Zrobię reset i napisze w edit: czy tak samo jest po restarcie bramki. I o co tu chodzi? :shock:
Już tłumaczę - jeżeli ustawisz parametr keepalive na X sekund, to bramka będzie wysyłać do urządzenia tzw. ping w odstępach X sekund, chyba że w międzyczasie urządzenie odezwie się samo. Skoro syrena odzywa się co mniej więcej 180 sekund, to wartości keepalive > 180 będą dawać ten efekt online, bez konieczności wysyłania ping'a. Zakładam, że timeout na poziomie 3 - 4 minut jest wystarczający dla wszystkich możliwych zastosowań takiej syreny?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Tue May 12, 2026 4:38 pm ...

Już tłumaczę - jeżeli ustawisz parametr keepalive na X sekund, to bramka będzie wysyłać do urządzenia tzw. ping w odstępach X sekund, chyba że w międzyczasie urządzenie odezwie się samo. Skoro syrena odzywa się co mniej więcej 180 sekund, to wartości keepalive > 180 będą dawać ten efekt online, bez konieczności wysyłania ping'a. Zakładam, że timeout na poziomie 3 - 4 minut jest wystarczający dla wszystkich możliwych zastosowań takiej syreny?
No jak dla mnie to czy 3 czy 5 minut nie robi większej różnicy. Oczywiście że może. Tylko czy ja w takim razie dobrze rozumiem że timeout ustawiony powyżej tych 180, oczywiście z bezpiecznym naddatkiem można ustawić a keepalive zostawić 0 skoro nie działa? Czy działa na sygnał keppalive tylko że wysyła odpowiedź nie w czasie ustawionym tylko po otrzymaniu keepalive np w 100s. odpowiada na to w 180tej?
vajera

zzrr wrote: Tue May 12, 2026 4:48 pm

No jak dla mnie to czy 3 czy 5 minut nie robi większej różnicy. Oczywiście że może. Tylko czy ja w takim razie dobrze rozumiem że timeout ustawiony powyżej tych 180, oczywiście z bezpiecznym naddatkiem można ustawić a keepalive zostawić 0 skoro nie działa? Czy działa na sygnał keppalive tylko że wysyła odpowiedź nie w czasie ustawionym tylko po otrzymaniu keepalive np w 100s. odpowiada na to w 180tej?
Na dzisiaj kod odpowiedzialny za timeout nie zadziała w przypadku, gdy keepalive będzie równe 0. Oczywiście mogę to zmienić, ale to jest dosyć wrażliwy fragment kodu, więc nie musiałbym go mocno przeanalizować. Wydaje mi się, że to rozwiązanie z ustawieniem keepalive jest lepsze, bo przynajmniej znasz minimalną wartość odstępu czasowego, po jakim urządzenie się melduje.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Tue May 12, 2026 4:55 pm
zzrr wrote: Tue May 12, 2026 4:48 pm

Na dzisiaj kod odpowiedzialny za timeout nie zadziała w przypadku, gdy keepalive będzie równe 0. Oczywiście mogę to zmienić, ale to jest dosyć wrażliwy fragment kodu, więc nie musiałbym go mocno przeanalizować. Wydaje mi się, że to rozwiązanie z ustawieniem keepalive jest lepsze, bo przynajmniej znasz minimalną wartość odstępu czasowego, po jakim urządzenie się melduje.
Ok. Kapuję po prostu masz w programie jakiś algorytm zależny timeout od keepalive. Ok. A powiedz, kiedyś mówiłeś że pomyślisz nad połączeniem kanałów w urządzeniu tak by timeout ustawiony na jednym dawał w efekcie przejścia w offline i na odwrót wszystkich kanałów urządzenia. Będziesz to wdrażał czy na razie inne priorytety?
vajera

zzrr wrote: Tue May 12, 2026 4:59 pm Ok. Kapuję po prostu masz w programie jakiś algorytm zależny timeout od keepalive. Ok. A powiedz, kiedyś mówiłeś że pomyślisz nad połączeniem kanałów w urządzeniu tak by timeout ustawiony na jednym dawał w efekcie przejścia w offline i na odwrót wszystkich kanałów urządzenia. Będziesz to wdrażał czy na razie inne priorytety?
To jest już częściowo zaimplementowane, tzn. każdy kanał wykonując keepalive/timeout sprawdza last_seen_ms danego urządzenia ZigBee. Chcąc uzyskać efekt, o jakim piszesz, wystarczy dla każdego kanału ustawić te same wartości keepalive/timeout. Oczywiście mogę zrobić jakąś flagę, która to zautomatyzuje, natomiast pytanie, jakie jest realne zapotrzebowanie na takie rozwiązanie, skoro większość urządzeń to 1 - 2 kanały?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Tue May 12, 2026 5:12 pm
zzrr wrote: Tue May 12, 2026 4:59 pm Ok. Kapuję po prostu masz w programie jakiś algorytm zależny timeout od keepalive. Ok. A powiedz, kiedyś mówiłeś że pomyślisz nad połączeniem kanałów w urządzeniu tak by timeout ustawiony na jednym dawał w efekcie przejścia w offline i na odwrót wszystkich kanałów urządzenia. Będziesz to wdrażał czy na razie inne priorytety?
To jest już częściowo zaimplementowane, tzn. każdy kanał wykonując keepalive/timeout sprawdza last_seen_ms danego urządzenia ZigBee. Chcąc uzyskać efekt, o jakim piszesz, wystarczy dla każdego kanału ustawić te same wartości keepalive/timeout. Oczywiście mogę zrobić jakąś flagę, która to zautomatyzuje, natomiast pytanie, jakie jest realne zapotrzebowanie na takie rozwiązanie, skoro większość urządzeń to 1 - 2 kanały?
Nie wiem czy jest zapotrzebowanie ale kiedyś jak o tym wspomniałeś sam z nieprzymuszonej woli :) ;) to z tego co pamiętam było poparcie. Sam osobiście to sie wtedy chyba nawet nie udzieliłem. No a tak na poważnie to wiadomo że sobie bez tego idzie poradzić. Ale fakt też że jak już kanałów w urządzeniu jest więcej albo samych urządzeń sporo to ustawiać kilka razy coś co można by raz robi różnicę. Ale to już sam musisz chyba zdecydować co Twoim zdaniem w bramce lepiej zrobić a co nie. Gdybyś sie zastanawial czy zrobić to czy pushover to ja w razie czego jestem za pushover :P ;)
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

zzrr wrote: Tue May 12, 2026 5:17 pm Nie wiem czy jest zapotrzebowanie ale kiedyś jak o tym wspomniałeś sam z nieprzymuszonej woli :) ;) to z tego co pamiętam było poparcie.
To mogło być moje poparcie, bo mam dwie takie syreny i bije po oczach, gdy jeden kanał jest na czerwono, a pozostałe cztery na zielono. ;)
vajera

Robinson74 wrote: Tue May 12, 2026 10:59 pm
zzrr wrote: Tue May 12, 2026 5:17 pm Nie wiem czy jest zapotrzebowanie ale kiedyś jak o tym wspomniałeś sam z nieprzymuszonej woli :) ;) to z tego co pamiętam było poparcie.
To mogło być moje poparcie, bo mam dwie takie syreny i bije po oczach, gdy jeden kanał jest na czerwono, a pozostałe cztery na zielono. ;)
Ustawienie keepalive i timeout dla 4 kanałów to czas < 1 minuty, czyli w niecałe 2 minuty oczy wyleczone :lol:
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Wed May 13, 2026 10:28 am
Ustawienie keepalive i timeout dla 4 kanałów to czas < 1 minuty, czyli w niecałe 2 minuty oczy wyleczone :lol:
Jak ktoś ma powiedzmy 20 urządzeń na bramce i na wszystkich kanałach ustawi keepalive to czy to nie obciąża niepotrzebnie bramki przy wysyłaniu zapytania? A jeśli jeszcze ma się to odbywać w tym samym czasie... ? Nie będzie to podniesieniem ryzyka utraty właściwej komunikacji pomiędzy urządzeniami a bramką? Trzy kanały jednocześnie w urządzeniu wygenerują komunikat. A jeśli urządzeń mamy więcej to po restarcie bramki wszystkie kanały ze wszystkich urządzeń będą wysyłać w jednym momencie. Ja bym był za przeanalizowaniem możliwości ustawienia timeout tylko na jednym kanale urządzenia. Ale zaznaczam przeanalizowaniem, bo już Ty @vajera najlepiej wiesz co można a co jest być może zbyt ryzykowne żeby zmieniać/udoskonalać.
vajera

zzrr wrote: Wed May 13, 2026 10:54 am
vajera wrote: Wed May 13, 2026 10:28 am
Jak ktoś ma powiedzmy 20 urządzeń na bramce i na wszystkich kanałach ustawi keepalive to czy to nie obciąża niepotrzebnie bramki przy wysyłaniu zapytania?
A jeśli jeszcze ma się to odbywać w tym samym czasie... ? Nie będzie to podniesieniem ryzyka utraty właściwej komunikacji pomiędzy urządzeniami a bramką? Trzy kanały jednocześnie w urządzeniu wygenerują komunikat. A jeśli urządzeń mamy więcej to po restarcie bramki wszystkie kanały ze wszystkich urządzeń będą wysyłać w jednym momencie. Ja bym był za przeanalizowaniem możliwości ustawienia timeout tylko na jednym kanale urządzenia. Ale zaznaczam przeanalizowaniem, bo już Ty @vajera najlepiej wiesz co można a co jest być może zbyt ryzykowne żeby zmieniać/udoskonalać.
Po upływie czasu keepalive bramka najpierw sprawdzi, kiedy urządzenie ZigBee odezwało się po raz ostatni I jeżeli ten odstęp czasowy nie przekracza keepalive, to bramka nie wyśle żadnego komunikatu do urządzenia, w przeciwnym razie wyśle tzw. ping - odpowiedź na ten ping również uaktualni parametr last seen ms urządzenia, więc kolejne kanały mogą z tego skorzystać.
Oczywiście w sytuacji, gdy urządzenie będzie offline, to wszystkie kanały będą wysyłać ping w odstępach czasu równych keepalive, ale nie martwiłbym się nadmiernym obciążeniem bramki, zwłaszcza przy optymalnie dobranych parametrach keepalive i timeout.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”