Mam apkę na 2 androidach i 1 iphonie i czasami mam problem z potwierdzeniem zamknięcia bram garażowych.
Są sytuacje, że jeden z androidów (raz jeden, raz drugi) często pokazuje otwarcie bramy.
Na iOS wszystko jest zamknięte, w rzeczywistości też, dopiero otwarcie bramy i zamknięcie na tym jednym androidzie aktualizuje mu stan. Obydwa androidy mają tą sama wersję aplikacji Supla.
Aplikacja Supla Android nie aktualizuje stanu kontaktronów
-
woloch
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
A wiesz, że kilka dni temu też miałem wskazany nieprawidłowy stan bramy?
Oczywiście jej otwarcie i zamknięcie rozwiązało sprawę, tak samo jak u Ciebie.
W jakiej sytuacji może takie coś się zdarzyć?
Oczywiście jej otwarcie i zamknięcie rozwiązało sprawę, tak samo jak u Ciebie.
W jakiej sytuacji może takie coś się zdarzyć?
-
mipolansk
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 18 times
Zrobiłem trochę testów w podobnej konstelacji - dwa urządzenia android i jeden iOS i ani razu problem nie wystąpił. Zauważalne są jednak opóźnienia w odświeżaniu stany bramy. Czasem musiałem poczekać 2-3 sekundy, żeby się zaktualizowało na wszystkich urządzeniach. Jak często zdarza się taki problem? Zastanawiam się jak długo testować, żeby faktycznie móc doprowadzić do takiej sytuacji.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Co to znaczy "pobudzić kanał" ?Duch__ wrote: Fri May 15, 2026 12:39 pm Ja dostrzegam często ten problem przy czujnikach binarnych - własny soft, stan aktualizowany co sekundę, a i tak nie odświeża w aplikacji i trzeba pobudzić kanał by zmienił stan.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
mipolansk
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 18 times
Te kanały czujników są bezpośrednio na liście kanałów, czy gdzieś ukryte przez powiązania z innym kanałami (jak np. czyjnik bramy związany z kanałem bramy)?Duch__ wrote: Fri May 15, 2026 12:39 pm Ja dostrzegam często ten problem przy czujnikach binarnych - własny soft, stan aktualizowany co sekundę, a i tak nie odświeża w aplikacji i trzeba pobudzić kanał by zmienił stan.
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
Sytuacja wygląda tak:
Relay1 (nadzorowany przez SUPLA)
Relay2 (działający z opóźnieniem 5 sekund względem Relay1, nienadzorowany przez SUPLA)
Jeśli Relay1 = OFF to Relay 2 = OFF.
Binary sensor (Odzwierciedlenie faktycznego stanu Relay2)
Aktualizacja binary sensor co 1 sekundę w algorytmie.
Po włączeniu Relay1 ikona w aplikacji zmienia stan od razu - prawidłowo
Po włączeniu Relay2 ikona Binary sensor czasami pokaże prawidłowy stan, a czasami że jest OFF.
Muszę fizycznie z apki wyłączyć Relay1 żeby Relay2 też się wyłączył i ponownie włączyć Relay1 i wtedy po 5 sekundach włączy się Relay2 oraz binary sensor przyjmuje właściwy stan.
Relay1 (nadzorowany przez SUPLA)
Relay2 (działający z opóźnieniem 5 sekund względem Relay1, nienadzorowany przez SUPLA)
Jeśli Relay1 = OFF to Relay 2 = OFF.
Binary sensor (Odzwierciedlenie faktycznego stanu Relay2)
Aktualizacja binary sensor co 1 sekundę w algorytmie.
Po włączeniu Relay1 ikona w aplikacji zmienia stan od razu - prawidłowo
Po włączeniu Relay2 ikona Binary sensor czasami pokaże prawidłowy stan, a czasami że jest OFF.
Muszę fizycznie z apki wyłączyć Relay1 żeby Relay2 też się wyłączył i ponownie włączyć Relay1 i wtedy po 5 sekundach włączy się Relay2 oraz binary sensor przyjmuje właściwy stan.