Timer z poziomu aplikacji

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
mareks6

Aaa, to tłumaczy czemu nie mam timera wszędzie. Po prostu muszę zaktualizować GG w niektórych modułach.

No i dobrze że tak to działa, bo właśnie mnie to zastanawiało co będzie gdy straci się połączenie z serwerem w strategicznym momencie
KamilM
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Witam,

byłoby naprawdę przydatne gdyby gniazdek (i nie tylko) dało się użyć jako przekaźnika zwłocznego po awarii zasilania.

Obecnie gniazdko SGW-01 V2 wspiera tylko załączenie timera manualnie przez aplikację ewentualnie przez harmonogram o danej porze.

Kombinowałem w aplikacji i na stronie ale nie potrafię ustawić tego w taki sposób, aby po powrocie zasilania gniazdko odczekało pewien czas i dopiero wtedy załączyło zasilanie podłączonego do niego sprzętu.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

KamilM wrote: Fri May 15, 2026 3:07 pm Witam,

byłoby naprawdę przydatne gdyby gniazdek (i nie tylko) dało się użyć jako przekaźnika zwłocznego po awarii zasilania.

Obecnie gniazdko SGW-01 V2 wspiera tylko załączenie timera manualnie przez aplikację ewentualnie przez harmonogram o danej porze.

Kombinowałem w aplikacji i na stronie ale nie potrafię ustawić tego w taki sposób, aby po powrocie zasilania gniazdko odczekało pewien czas i dopiero wtedy załączyło zasilanie podłączonego do niego sprzętu.
Niektóre gniazdka ZigBee mają taką opcję - delay power on start.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

KamilM wrote: Fri May 15, 2026 3:07 pm Witam,

Może w wersji V3 to dodamy :D

A tak na serio, to od dawna podobny temat się przewija - czyli wybór zachowania po powrocie zasilania.

Temat wynika ze starych dziejów, gdzie ktoś, gdzieś, komuś powiedział, że urządzenie musi przywracać stan po resecie.
Osobiście nigdy nie szukałem z czego to wynika, ale może warto się zagłębić w temat i zrozumieć skąd to się bierze i czy można inaczej.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

klew wrote: Fri May 15, 2026 4:06 pm Temat wynika ze starych dziejów, gdzie ktoś, gdzieś, komuś powiedział, że urządzenie musi przywracać stan po resecie.
Patrząc ze względu bezpieczeństwa to powinno być na odwrót, użytkownik po powrocie zasilania powinien świadomie załączyć urządzenie a zwłaszcza gniazdko :D
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

robertklepacki94 wrote: Fri May 15, 2026 5:28 pm
klew wrote: Fri May 15, 2026 4:06 pm Temat wynika ze starych dziejów, gdzie ktoś, gdzieś, komuś powiedział, że urządzenie musi przywracać stan po resecie.
Patrząc ze względu bezpieczeństwa to powinno być na odwrót, użytkownik po powrocie zasilania powinien świadomie załączyć urządzenie a zwłaszcza gniazdko :D
Nie jest to oczywiste. Jeśli Twoje twierdzenie byłoby prawdziwe, to w zasadzie rozdzielnia powinna wyłączyć wszystkie obwody z gniazdkami przy utracie zasilania.

Biada lodówkom, zamrażarkom i wielu innym sprzętom ;).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

klew wrote: Fri May 15, 2026 5:39 pm
Nie jest to oczywiste. Jeśli Twoje twierdzenie byłoby prawdziwe, to w zasadzie rozdzielnia powinna wyłączyć wszystkie obwody z gniazdkami przy utracie zasilania.

Biada lodówkom, zamrażarkom i wielu innym sprzętom ;).
Ja mam takie zboczenie zawodowe, nie mniej jednak gdzie się da staram się to stosować z życiu i domu.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
KamilM

klew wrote: Fri May 15, 2026 4:06 pm
Może w wersji V3 to dodamy :D

A tak na serio, to od dawna podobny temat się przewija - czyli wybór zachowania po powrocie zasilania.

Temat wynika ze starych dziejów, gdzie ktoś, gdzieś, komuś powiedział, że urządzenie musi przywracać stan po resecie.
Osobiście nigdy nie szukałem z czego to wynika, ale może warto się zagłębić w temat i zrozumieć skąd to się bierze i czy można inaczej.
To jest bardzo przydatne - chociażby sekwencyjne uruchamianie urządzeń.

Jeśli chodzi o zastosowania to preferowany stan po resecie zasilania zależy od potrzeby użytkownika.

Tutaj akurat planowałem dwa takie gniazda z różnym opóźnieniem aby umożliwić uruchomienie po przerwie w zasilaniu UPSa z podłączonymi trzema urządzeniami w prostej sekwencji:
- bez gniazda staruje od razu
- 1 gniazdo podaje zasilanie np po 1-3 min
- 2 gniazdo podaje zasilanie np po 4-6 min

Zrobienie resetu dodatkowo UPSa gdy prąd rozruchowy trzech na raz go zablokuje to niepotrzebna "atrakcja" a UPS z tymi trzema sprzętami już uruchomionymi działa bez problemu na to co ma zapewnić.

Tu dodatkową zaletą miała być prosta możliwość wyłączenia każdego z telefonu i ew. monitorowanie poboru energii ale to było drugorzędne.

Być może czegoś nie doczytałem w dokumentacji przed zakupem albo możnaby to lepiej opisać.

Jeśli chodzi o specjalne tworzenie wersji V3 to podejrzewam, że jeśli obecne ustrojstwo potrafi zapamiętać m. in. ustawienia sieci wifi i ostatni stan to raczej nie brak miejsca w pamięci na aktualizację oprogramowania żeby pamiętało dodatkowy stan i stosunkowo prostą operację odliczania... ;)
KamilM

Częściowo się z Panem zgadzam tylko te rozwiązania mają wspomagać automatyzację - gdzie tu automatyzacja gdy pewien sprzęt (np centralne ogrzewanie Zimą) po awarii zasilania zostanie domyślnie wyłączony albo rozruch na raz po awarii zasilania kilku takich takich spowoduje aktywację bezpiecznika i mamy po zabawie - wbrew pozorom ludzie potrafią przekombinować nawet gdy obecnie nie musimy się martwić o aluminiowe kable w ścianach i przekaźniki priorytetowe aby włączając czajnik razem z pralką nie zgasło światło a czasem po prostu warunki są takie jakie są i trzeba to "opanować" ;).

Użytkownik kupuje takie "smart" urządzenie i je ustawia aby wykonało predefiniowaną funkcję - stany -> podanie lub odcięcie zasilania po przywróceniu zasilania są tylko niektórymi z możliwych:
- są sytuacje gdy chcemy uruchomić coś jednorazowo - tutaj timer aktywowany z telefonu, aby np przyłożyć sondy multimetru czy oscyloskopu i zobaczyć co się dzieje przy załączaniu jest bardzo fajną sprawą - ja nawet chciałbym móc ustawić sekwencję ON/Off co np 5-10 sekund ileś razy w odpowiednim odstępie czasu i aktywować jednym kliknięciem (test stabilności zasilania i zasilanego układu).
- są sytuacje takie jak moja, gdy potrzebujemy opóźnić start czegoś i wiemy z góry o ile i tak ma być za każdym razem.
- są inne, gdy chcemy coś na chwilę włączyć a potem wyłączyć aż do kolejnego resetu zasilania.

Takie gniazdko z praktycznego punktu widzenia bez problemu jest w stanie pełnić funkcje przekaźników powiedzmy trzymając się Zamela jako producenta od PCM-01 do roli każdego innego jednofazowego na AC i są to typowe zastosowania techniczne.

Fakt że preferowałbym takie "przełączające w zerze" i z może bardziej metalową obudową dla lepszego chłodzenia (jest to ciepłe gdy pochodzi chwilę) ale też cena byłaby zupełnie inna i wtedy zapewne rozsądniej byłoby kupić normalną listwę PDU jak do serwerowni tylko to są zupełnie inne ceny i pewnych możliwości też nie ma.

Return to “Pomysły i koncepcje”