Aaa, to tłumaczy czemu nie mam timera wszędzie. Po prostu muszę zaktualizować GG w niektórych modułach.
No i dobrze że tak to działa, bo właśnie mnie to zastanawiało co będzie gdy straci się połączenie z serwerem w strategicznym momencie
Timer z poziomu aplikacji
Witam,
byłoby naprawdę przydatne gdyby gniazdek (i nie tylko) dało się użyć jako przekaźnika zwłocznego po awarii zasilania.
Obecnie gniazdko SGW-01 V2 wspiera tylko załączenie timera manualnie przez aplikację ewentualnie przez harmonogram o danej porze.
Kombinowałem w aplikacji i na stronie ale nie potrafię ustawić tego w taki sposób, aby po powrocie zasilania gniazdko odczekało pewien czas i dopiero wtedy załączyło zasilanie podłączonego do niego sprzętu.
byłoby naprawdę przydatne gdyby gniazdek (i nie tylko) dało się użyć jako przekaźnika zwłocznego po awarii zasilania.
Obecnie gniazdko SGW-01 V2 wspiera tylko załączenie timera manualnie przez aplikację ewentualnie przez harmonogram o danej porze.
Kombinowałem w aplikacji i na stronie ale nie potrafię ustawić tego w taki sposób, aby po powrocie zasilania gniazdko odczekało pewien czas i dopiero wtedy załączyło zasilanie podłączonego do niego sprzętu.
-
vajera
- Has thanked: 289 times
- Been thanked: 161 times
Niektóre gniazdka ZigBee mają taką opcję - delay power on start.KamilM wrote: Fri May 15, 2026 3:07 pm Witam,
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Może w wersji V3 to dodamyKamilM wrote: Fri May 15, 2026 3:07 pm Witam,
A tak na serio, to od dawna podobny temat się przewija - czyli wybór zachowania po powrocie zasilania.
Temat wynika ze starych dziejów, gdzie ktoś, gdzieś, komuś powiedział, że urządzenie musi przywracać stan po resecie.
Osobiście nigdy nie szukałem z czego to wynika, ale może warto się zagłębić w temat i zrozumieć skąd to się bierze i czy można inaczej.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Patrząc ze względu bezpieczeństwa to powinno być na odwrót, użytkownik po powrocie zasilania powinien świadomie załączyć urządzenie a zwłaszcza gniazdkoklew wrote: Fri May 15, 2026 4:06 pm Temat wynika ze starych dziejów, gdzie ktoś, gdzieś, komuś powiedział, że urządzenie musi przywracać stan po resecie.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Nie jest to oczywiste. Jeśli Twoje twierdzenie byłoby prawdziwe, to w zasadzie rozdzielnia powinna wyłączyć wszystkie obwody z gniazdkami przy utracie zasilania.robertklepacki94 wrote: Fri May 15, 2026 5:28 pmPatrząc ze względu bezpieczeństwa to powinno być na odwrót, użytkownik po powrocie zasilania powinien świadomie załączyć urządzenie a zwłaszcza gniazdkoklew wrote: Fri May 15, 2026 4:06 pm Temat wynika ze starych dziejów, gdzie ktoś, gdzieś, komuś powiedział, że urządzenie musi przywracać stan po resecie.![]()
Biada lodówkom, zamrażarkom i wielu innym sprzętom
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Ja mam takie zboczenie zawodowe, nie mniej jednak gdzie się da staram się to stosować z życiu i domu.klew wrote: Fri May 15, 2026 5:39 pmNie jest to oczywiste. Jeśli Twoje twierdzenie byłoby prawdziwe, to w zasadzie rozdzielnia powinna wyłączyć wszystkie obwody z gniazdkami przy utracie zasilania.robertklepacki94 wrote: Fri May 15, 2026 5:28 pmPatrząc ze względu bezpieczeństwa to powinno być na odwrót, użytkownik po powrocie zasilania powinien świadomie załączyć urządzenie a zwłaszcza gniazdkoklew wrote: Fri May 15, 2026 4:06 pm Temat wynika ze starych dziejów, gdzie ktoś, gdzieś, komuś powiedział, że urządzenie musi przywracać stan po resecie.![]()
Biada lodówkom, zamrażarkom i wielu innym sprzętom.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
To jest bardzo przydatne - chociażby sekwencyjne uruchamianie urządzeń.klew wrote: Fri May 15, 2026 4:06 pm
Może w wersji V3 to dodamy
A tak na serio, to od dawna podobny temat się przewija - czyli wybór zachowania po powrocie zasilania.
Temat wynika ze starych dziejów, gdzie ktoś, gdzieś, komuś powiedział, że urządzenie musi przywracać stan po resecie.
Osobiście nigdy nie szukałem z czego to wynika, ale może warto się zagłębić w temat i zrozumieć skąd to się bierze i czy można inaczej.
Jeśli chodzi o zastosowania to preferowany stan po resecie zasilania zależy od potrzeby użytkownika.
Tutaj akurat planowałem dwa takie gniazda z różnym opóźnieniem aby umożliwić uruchomienie po przerwie w zasilaniu UPSa z podłączonymi trzema urządzeniami w prostej sekwencji:
- bez gniazda staruje od razu
- 1 gniazdo podaje zasilanie np po 1-3 min
- 2 gniazdo podaje zasilanie np po 4-6 min
Zrobienie resetu dodatkowo UPSa gdy prąd rozruchowy trzech na raz go zablokuje to niepotrzebna "atrakcja" a UPS z tymi trzema sprzętami już uruchomionymi działa bez problemu na to co ma zapewnić.
Tu dodatkową zaletą miała być prosta możliwość wyłączenia każdego z telefonu i ew. monitorowanie poboru energii ale to było drugorzędne.
Być może czegoś nie doczytałem w dokumentacji przed zakupem albo możnaby to lepiej opisać.
Jeśli chodzi o specjalne tworzenie wersji V3 to podejrzewam, że jeśli obecne ustrojstwo potrafi zapamiętać m. in. ustawienia sieci wifi i ostatni stan to raczej nie brak miejsca w pamięci na aktualizację oprogramowania żeby pamiętało dodatkowy stan i stosunkowo prostą operację odliczania...
Częściowo się z Panem zgadzam tylko te rozwiązania mają wspomagać automatyzację - gdzie tu automatyzacja gdy pewien sprzęt (np centralne ogrzewanie Zimą) po awarii zasilania zostanie domyślnie wyłączony albo rozruch na raz po awarii zasilania kilku takich takich spowoduje aktywację bezpiecznika i mamy po zabawie - wbrew pozorom ludzie potrafią przekombinować nawet gdy obecnie nie musimy się martwić o aluminiowe kable w ścianach i przekaźniki priorytetowe aby włączając czajnik razem z pralką nie zgasło światło a czasem po prostu warunki są takie jakie są i trzeba to "opanować"robertklepacki94 wrote: Fri May 15, 2026 5:28 pmPatrząc ze względu bezpieczeństwa to powinno być na odwrót, użytkownik po powrocie zasilania powinien świadomie załączyć urządzenie a zwłaszcza gniazdkoklew wrote: Fri May 15, 2026 4:06 pm Temat wynika ze starych dziejów, gdzie ktoś, gdzieś, komuś powiedział, że urządzenie musi przywracać stan po resecie.![]()
Użytkownik kupuje takie "smart" urządzenie i je ustawia aby wykonało predefiniowaną funkcję - stany -> podanie lub odcięcie zasilania po przywróceniu zasilania są tylko niektórymi z możliwych:
- są sytuacje gdy chcemy uruchomić coś jednorazowo - tutaj timer aktywowany z telefonu, aby np przyłożyć sondy multimetru czy oscyloskopu i zobaczyć co się dzieje przy załączaniu jest bardzo fajną sprawą - ja nawet chciałbym móc ustawić sekwencję ON/Off co np 5-10 sekund ileś razy w odpowiednim odstępie czasu i aktywować jednym kliknięciem (test stabilności zasilania i zasilanego układu).
- są sytuacje takie jak moja, gdy potrzebujemy opóźnić start czegoś i wiemy z góry o ile i tak ma być za każdym razem.
- są inne, gdy chcemy coś na chwilę włączyć a potem wyłączyć aż do kolejnego resetu zasilania.
Takie gniazdko z praktycznego punktu widzenia bez problemu jest w stanie pełnić funkcje przekaźników powiedzmy trzymając się Zamela jako producenta od PCM-01 do roli każdego innego jednofazowego na AC i są to typowe zastosowania techniczne.
Fakt że preferowałbym takie "przełączające w zerze" i z może bardziej metalową obudową dla lepszego chłodzenia (jest to ciepłe gdy pochodzi chwilę) ale też cena byłaby zupełnie inna i wtedy zapewne rozsądniej byłoby kupić normalną listwę PDU jak do serwerowni tylko to są zupełnie inne ceny i pewnych możliwości też nie ma.