[Sprzęt] Change Power Monitor (DIY_ZZRR::ChangePowerMonitor) [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Tue May 12, 2026 9:22 pm
Zibi_007 wrote: Tue May 12, 2026 9:15 pm
zzrr wrote: Tue May 12, 2026 9:09 pm
......... Już to mówiłem wcześniej tutaj że jesteś harpagan. W samolocie, w pociągu, maszerując pod górę, na przystankach zamiast odpoczywać itd. itd. itd. :) ;) Robocop kurna. Ale robocop zdaje się też musiał od czasu do czasu baterie naładować.
Nie wiem co tam ładował, ale wiem, ze jadł taka papkę (pastę) podobną do tych ze słoiczków dla niemowląt. Może @vajera też na czymś podobnym ciągnie? :lol:
Nie wiem... Czasami się zastanawiam skąd chłop bierze tyle energii. @vajera nie je pewnie papki jak robocop tylko wcina jakieś kurna całe pakiety od DURACELa. :) ;)
:lol: Jem i piję zupełnie normalne rzeczy, jedynie od prawie 2 lat jestem na diecie bezglutenowej, ale nadrabiam ryżem i kartoflami ;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Wed May 13, 2026 8:36 am ...
:lol: Jem i piję zupełnie normalne rzeczy, jedynie od prawie 2 lat jestem na diecie bezglutenowej, ale nadrabiam ryżem i kartoflami ;)
No to jest sprawa... Gdzie kupujesz ryż i kartofle? :) ;)
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Jeśli ktoś jest/będzie zainteresowany to parę dni temu urządzenie zostało dodane do bramki. Edytowałem pierwszy post w temacie i dodałem program i schemat.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

zzrr wrote: Sat May 02, 2026 3:57 pm EDIT: 16.05.2026
Ponieważ urządzenie trafiło do bramki od wersji 1.5.34-12/05/26. poniżej program i rysunek z opisem.
To jest prosty, dość skuteczny monitor czy nie straciliśmy zasilania 230V w instalacji. Do XIAO musi być podłączony akumulatorek LiIon. 3.7V. oraz zasilanie przez USB C. Tak w skrócie: Na bramce tworzą się dwa kanały. Jeden monitoruje czy mamy zanik zasilania na USB, drugi opcjonalny jeśli do GPIO1 podłączymy np. zewnętrzny przekaźnik z UPS. Po wykryciu alarmu idzie trzy razy raport do bramki. Monitor co 10 minut wysyła raport do bramki potwierdzający obecne stany i swoją obecność jeśli chcemy w bramce ustawić timeout.
Domyślnie monitor działa na antenie wewnętrznej. Założyłem że będzie podłączony w pobliżu jakiegoś UPS od routera i bramki więc za duża siła sygnału z anteny zewnętrznej w pobliżu bramki jest raczej niewskazana. Jeśli chcemy korzystać z anteny zewnętrznej zwieramy GPIO2 do GND. W programie jest algorytm który w takiej konfiguracji przełączy tor RF na zewnętrzną antenę.
ChangePowerMonitor.ino.merged_XIAO_ESP32C6.rar
Zrzut ekranu 2026-05-16 112859.jpg
Bardzo dobry pomysł z załączaniem anteny zewnętrznej poprzez wysterowanie GPIO2 do masy. Gratuluję.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Bramka ZigBee”