Sterownik WLED Mono i RGB

endrju_88
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

veeroos wrote: Tue Oct 14, 2025 12:49 pm Hej, chwilę minęło od mojego poprzedniego projektu, więc wrzucam kolejny 😁.
Zmajstrowalem sterownik do taśm programowalnych. W webserwerze mamy możliwość wyboru typu taśmy, zadeklarowania ile pikseli mamy na taśmie, mamy wpływ na prędkość animacji (bo taśma "płynie" jak się włącza i jak się wyłącza), dodatkowo płynięcie nie jest niczym blokowane więc jak włączymy kanał to taśma płynie, a my go nagle wyłączymy jak jeszcze trwa animacja to pasek wygasza się od momentu w którym aktualnie znajdowała się animacja, analogicznie jest w drugą stronę jak pasek gaśnie a my zalaczymy kanał, to zapala się od momentu w którym zgasł.
Mamy do wyboru jakimi przełącznikami będziemy sterować (Mini lub bistabilny), te popularne dzwonkowe oprócz włączania mają jeszcze możliwość regulacji jasności kanału jak go przytrzymamy.
Screenshot_2025-10-14-07-42-31-750_com.android.chrome.jpg
Screenshot_2025-10-14-07-43-39-060_com.android.chrome.jpg
Tu mamy screeny z ustawień urządzenia.
Pinologia:
Przycisk Config - 9
LED Config - 8
WLED - 10
Przycisk - 5
Program napisany pod esp32 C3 i nie będę tego zmieniał, binarka na moim GH. Jakby komus się nie chciało samemu składać układu to mam parę sztuk złożonych.

Link do softu, jakby ktoś sobie nie umiał znaleźć:
https://github.com/v33r005/Sterownik-WLED
Cześć. Mam problem aby te WSy się u mnie wlączyły. To nie pierwszy projekt gdzie mam styczność z WS2812, ale tu już trzecie C3 podłączam i nie chcą wstać. Czy ja dobrze rozumię aby wejście LEDow podłączyć pod GPIO 10? Do Esp wgrałem plik .bin
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

endrju_88 wrote: Sat May 16, 2026 7:31 pm Cześć. Mam problem aby te WSy się u mnie wlączyły. To nie pierwszy projekt gdzie mam styczność z WS2812, ale tu już trzecie C3 podłączam i nie chcą wstać. Czy ja dobrze rozumię aby wejście LEDow podłączyć pod GPIO 10? Do Esp wgrałem plik .bi
Cześć, dokładnie tak. Zasilasz normalnie 5V i pin sygnałowy podłączasz pod pin GPIO10 pamiętaj aby masę zasilacza podłączyć z GND ESP. No chyba że używasz ESP32 C3 Super Mini, które są bardzo kapryśne, ja z 50.sztuk w kosz wysłałem.
Na moim GH masz kod źródłowy, więc jak masz chęci i podstawową wiedzę o kompilacji programów, to skompiluje sobie ten kod pod inny układ na przykład pod zwykle ESP32 lub S3, tylko pamiętaj o zmianie numeracji pinów
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
endrju_88

veeroos wrote: Sat May 16, 2026 8:39 pm
endrju_88 wrote: Sat May 16, 2026 7:31 pm Cześć. Mam problem aby te WSy się u mnie wlączyły. To nie pierwszy projekt gdzie mam styczność z WS2812, ale tu już trzecie C3 podłączam i nie chcą wstać. Czy ja dobrze rozumię aby wejście LEDow podłączyć pod GPIO 10? Do Esp wgrałem plik .bi
Cześć, dokładnie tak. Zasilasz normalnie 5V i pin sygnałowy podłączasz pod pin GPIO10 pamiętaj aby masę zasilacza podłączyć z GND ESP. No chyba że używasz ESP32 C3 Super Mini, które są bardzo kapryśne, ja z 50.sztuk w kosz wysłałem.
Na moim GH masz kod źródłowy, więc jak masz chęci i podstawową wiedzę o kompilacji programów, to skompiluje sobie ten kod pod inny układ na przykład pod zwykle ESP32 lub S3, tylko pamiętaj o zmianie numeracji pinów
Ok. No wlasnie z tą kompilacją to mam problem bo w Arduino aż pomaranczowo od bledow 😞Mam bałagan i problemy z bibliotekami oraz z dublowanymi bibliotekami np.WiFi itd., itp. Jak już miałbym skompilować to pod ESP32 Dev Module bo wtedy można go wgrać do WROOM i WROVER a mam ich trochę. Ciężka sprawa będzie z tym porządkiem. Będę musiał chyba wszystko od nowa postawić a to jest trochę roboty. Trudno, mimo to Dzięki @veeroos za odpowiedź.
veeroos

Skompiluje jutro dla Ciebie pod esp32 i umieszczę w tym wątku. A mogą być błędy kompilacji bo trochę Krzysztof zmienił w nowym SD biblioteki od kanałów RGB, muszę przerobić ten program, albo skompiluje na starej bibliotece
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

endrju_88

veeroos wrote: Sat May 16, 2026 9:09 pm Skompiluje jutro dla Ciebie pod esp32 i umieszczę w tym wątku. A mogą być błędy kompilacji bo trochę Krzysztof zmienił w nowym SD biblioteki od kanałów RGB, muszę przerobić ten program, albo skompiluje na starej bibliotece
Super. Wielkie Dzięki wtedy. Mam dobre wieści, dziś rano
ruszyło, WSy zaczęły działać. Te C3 super mini wyrzucilem oraz 1 C3 DevKit tez. Wygrzebałem z pudla ostatniego C3 którego to kiedyś kupowałem do multipaczki aby dostawa byla za free 🥴. Mimo to fajnie było by jeśli to nie problem duży dla Ciebie, jak byś jednak skompilował pod Esp32 Dev Module ten projekt to pewnie i inni by też skorzystali na tym. Myślę, że WROOMy i VROVERy są mniej problematyczne choć to różnie bywa u chińczyka. Zdarzyły mi się co prawda takie z problemem z WiFi i nie działającym GPIO 🤔. Ps. Ten efekt płynięcia LEDów to jest SZTOS ! Super sprawa z tym projektem. Gratuluję 👍
veeroos

Dzięki za uznanie, tak jak pisałem, C3 super mini są problematyczne, ja używam do tych projektów bodajże c3 wroom-02, później jak siądę do kompa to skompiluje pod esp32 zwykłego 😉

veeroos

Na GH zaktualizowałem klasy, więc kompilacja programu powinna już odbywać się bez błędów. W załączniku binarka pod ESP32 dev:
Piny:

Config Key: 0
Config LED: 2
WLED PIN: 25
WLED KEY: 26

Binarka pod ESP32:
led_programowalne.ino.merged.zip
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

endrju_88

veeroos wrote: Mon May 18, 2026 6:09 am Na GH zaktualizowałem klasy, więc kompilacja programu powinna już odbywać się bez błędów. W załączniku binarka pod ESP32 dev:
Piny:

Config Key: 0
Config LED: 2
WLED PIN: 25
WLED KEY: 26

Binarka pod ESP32:
led_programowalne.ino.merged.zip
Super. Jeszcze raz Dziekuję. Pozdrawiam
robi05
Been thanked: 6 times

Witam no to dorzucę bombę 200 efektów WS2812B i pokrewne sterowane
Last edited by robi05 on Sat Aug 08, 2026 9:21 pm, edited 1 time in total.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

robi05 wrote: Sun Aug 02, 2026 5:14 pm Witam no to dorzucę bombę 200 efektów WS2812B i pokrewne sterowane
Jak tym sterujesz z poziomu Supla?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277

Return to “Projekty użytkowników”