Pomożesz w trenowaniu sztucznej inteligencji ?

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

SOYER wrote: Sat May 23, 2026 5:14 pm Pomimo całej sympatii do ziomków z Rybnika, zastanawiam się co to za model SI który tyle czasu uczy się rozpoznawać 10 cyfr i tego że jak wcześniej było 7 to teraz powinno być 8, a nie 3.
Kto jest z Rybnika?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Firma produkująca "kamerki". 😀
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Za cały soft odpwiada tutaj SUPLA. Ergo dużo pomagało, ale to my to rozwijaliśmy.
Model od dawna nie był zmieniany. Także nikt niczego tutaj nie trenuje i nie doucza.
Modele nie uczą się "same" na podstawie danych, które się wrzuca - to tak nie działa.

Także wszystko co ten model umie i jakie błędy popełnia, to ~rok temu pracował identycznie. To nie jest "AI" pokroju ChatGPT, czy innych tego typu narzędzi. Przy podpięciu się pod te duże modele AI, poszlibyśmy już dawno z torbami :P.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Duch__
Been thanked: 6 times

Ja swoją kamerkę już dawno wyłączyłem. Zużycie prądu było wyższe niż ilość poprawnych odczytów.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Chcemy udostępnić FW dla społeczności DIY. Może wtedy uda się wrócić do tego modelu i go trochę usprawnić.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
SOYER
Been thanked: 2 times

klew wrote: Sat May 23, 2026 8:16 pm Za cały soft odpwiada tutaj SUPLA. Ergo dużo pomagało, ale to my to rozwijaliśmy.
Model od dawna nie był zmieniany. Także nikt niczego tutaj nie trenuje i nie doucza.
Modele nie uczą się "same" na podstawie danych, które się wrzuca - to tak nie działa.

Także wszystko co ten model umie i jakie błędy popełnia, to ~rok temu pracował identycznie. To nie jest "AI" pokroju ChatGPT, czy innych tego typu narzędzi. Przy podpięciu się pod te duże modele AI, poszlibyśmy już dawno z torbami :P.
Ojej, to teraz piszecie?
Idę wyłączyć to ustrojstwo. Myślałem, że jestem trybikiem w SUPLA_SETI:), ale jak nie to wyłączam.
https://youtube.com/@tomaszhamer8134?si=_J1cT_QWsXxgt1Fm
https://kryry01.aqi.eco/pl
https://app.weathercloud.net/d4311785603
https://github.com/Soyer79
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

SOYER wrote: Mon May 25, 2026 1:18 pm
klew wrote: Sat May 23, 2026 8:16 pm Za cały soft odpwiada tutaj SUPLA. Ergo dużo pomagało, ale to my to rozwijaliśmy.

Ojej, to teraz piszecie?
Idę wyłączyć to ustrojstwo. Myślałem, że jestem trybikiem w SUPLA_SETI:), ale jak nie to wyłączam.
Jak teraz?
Pisali już dawno temu. Nawet w tym temacie :roll:
pzygmunt wrote: Tue Dec 02, 2025 10:28 am Jeśli chodzi o sieć neuronową to ona od dawna nie jest przez nas trenowana. Algorytmu klasyfikowania zdjęć też nie poprawialiśmy.
viewtopic.php?p=211960#p211960

ErgoEnergia próbuje coś robić na własną rękę ale nie znam szczegółów. W mojej ocenie należy zmienić fundamentalne założenia. Dotychczas zakładano, że model zostanie na tyle dobrze wytrenowany aby błędy się nie zdarzały lub zdarzały niezwykle rzadko. Uważam, że to ślepy zaułek. Trzeba założyć błąd na poziomie >= 20% i zastanowić się co z takimi danymi dalej robić. Jak klasyfikować błędne pomiary i je odrzucać. Na koniec jak taki wynik pokazywać użytkownikowi. Problemy tego projektu wychodzą poza samą sieć neuronową.
- Oświetlenie.
- Kamera.
- Wilgoć.
- Zakurzenie liczydła.
- Jakość liczydła.
- Zasilanie w miejscach niedostępnych.
- Jakość montażu przez użytkownika.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Ja nie wiem co wy tak narzekacie na te odczyty?
IMG_5973.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Tomek (SOYER)! Mogę obstawić, że - wyłączając "kamerkę" - długo nie wytrzymasz w tej sytuacji :D . ... no chyba, że jest ona "bardzo alternatywnym substytutem" :lol: i masz coś, co zdecydowanie lepiej "pokazuje" stan licznika. Też chciałbym, żeby nie było błędów, ale to raczej nie jest możliwe, chociaż można by oczekiwać lepszych rezultatów. Jakieś nadzieje budzi informacja P. Przemka ;) o "uwolnieniu" projektu, czyli jak rozumiem chodziłoby o udostępnienie softu dla ESP32 CAM.
A dlaczego uważam, że ERGO CAM jest bardzo pomocny? Mój wodomierz zabudowany jest w "odległych czeluściach piwnicznych", a "kamerka" uwalnia mnie od zapuszczania się tam w celu dokonania odczytu. Licznik impulsowy jest ok, ale obrazowi wierzę bardziej. :D
W tym wątku dyskutowaliśmy o "dorobieniu" dodatkowego doświetlenia liczydła i tu widziałbym znaczący krok do przodu w tym projekcie. Może się tego doczekamy... ;)
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

RomanG wrote: Tue May 26, 2026 7:08 am Tomek (SOYER)! Mogę obstawić, że - wyłączając "kamerkę" - długo nie wytrzymasz w tej sytuacji :D . ... no chyba, że jest ona "bardzo alternatywnym substytutem" :lol: i masz coś, co zdecydowanie lepiej "pokazuje" stan licznika. Też chciałbym, żeby nie było błędów, ale to raczej nie jest możliwe, chociaż można by oczekiwać lepszych rezultatów. Jakieś nadzieje budzi informacja P. Przemka ;) o "uwolnieniu" projektu, czyli jak rozumiem chodziłoby o udostępnienie softu dla ESP32 CAM.
A dlaczego uważam, że ERGO CAM jest bardzo pomocny? Mój wodomierz zabudowany jest w "odległych czeluściach piwnicznych", a "kamerka" uwalnia mnie od zapuszczania się tam w celu dokonania odczytu. Licznik impulsowy jest ok, ale obrazowi wierzę bardziej. :D
W tym wątku dyskutowaliśmy o "dorobieniu" dodatkowego doświetlenia liczydła i tu widziałbym znaczący krok do przodu w tym projekcie. Może się tego doczekamy... ;)
Mam te same odczucia ja muszę wysyłać do zarządcy zdjęcia z licznika. odkąd mam ergo cam robię screenshot a i to starczy a z odczytami nie jest tragedia. O 5 rano startuje mi podlewanie jak jak widać nie jest źle z odczytami chociaż czasem złapie różne przejścia i jest jak jest ale nie zamieniłbym tego w obecnej chwili na coś innego bo uwalnia mnie jak to napisałeś od zaglądania i robienia zdjec. Natomiast mocowanie mam pół customowe xD
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec

Return to “Ogólna dyskusja”