KLOP, KPOP..... KTOP ?

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

djalex wrote: Fri Jun 27, 2025 5:44 pm @pzygmunt pytanko: ile czasu zajęło zaimplementowanie do supli wszelkiej maści kanałów KPOP, KLOP i tym podobnych oraz ilu uzytkowników lub ile tego typu kanałów jest używanych w stosunku do wszystkich kanałów w supli?
Ja nie wiem ile tych kanałów jest, ale kpop i klop to będzie drobny margines. To są specyficzne kanały używane tylko na DIY i nie mają szans konkurować z przekaźnikiem, roletą, czy licznikiem energii.

Natomiast przy najbliższej aktualizacji cloud i serwera ukaże się pierwsze nie-diy`owe użycie kpop;)

Terminu ktxt nie znam. Nie układamy planów w ten sposób
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

klew wrote: Fri Jun 27, 2025 6:09 pm Natomiast przy najbliższej aktualizacji cloud i serwera ukaże się pierwsze nie-diy`owe użycie kpop;)
Fajnie to już wygląda :D
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
klew

Zibi_007 wrote: Fri Jun 27, 2025 5:44 pm Dokładnie. To musi potrwać.
Taki np. @vajera robi mini-KTXT w oparciu o setUnitBeforeValue w jeden wieczór, więc wiadomo, że nie jest to prosta sprawa :lol:
Tutaj tylko uzupełnię, że ten "mini-KTXT" jest możliwy, dzięki rzeczom dodanym do KPOP. Wysłanie wartości jakiejś wartości, przez konfigurację, to już najmniejszy problem, gdy wszystko jest gotowe.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

gpt.png
A co jak bym tak zrobił PRy ? :) Cloud, Server i SD

Na pewno trzeba by ustalić nazwy bo tu akurat mam General purpose text - ale to jest szczegół.
Jaki numer typu kanału?
Jaki numer i nazwa funkcji?
Jakie opcje w takim kanale? póki co tylko historię
Jaka długość tekstu? - 255 bajtów?
Jak ma być przechowywana historia? - osobna tabelka chyba ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

Trzeba się zastanowić jak to ma wyglądać w apce i ogólnie do listy zmian dorzucić obie apki.
Jeśli ma być historia to chyba w postaci tabelki. Historia obecnie używa innego backendu (na oficjalnych serwerach leci na tsdb).
Kanał tekstowy może być tylko do odczytu (tylko urządzenie ustawia), albo także do zapisu, wtedy można ustawiać z Cloud, apek, integracji. Do ustawiania myślałem o dodaniu szablonów (takich jak powiadomienia).
Trzeba to też wystawić w API, mqtt.
Jak zrobić do tego reakcje?
Obsługa w scenach, harmonogramach, powiadomieniach.
[email protected]

Wszystko luz prócz apki na IOS - bo nie mam :P
Ja bym zaczął iteracyjnie, na ustawianie zostawił przestrzeń, bo tak jak mówisz to jest kompletna nowość, ale cała reszta patrząc na dotychczasowe zmiany nie wydaje się czymś skomplikowanym
klew

[email protected] wrote: Tue May 26, 2026 6:59 am Wszystko luz prócz apki na IOS - bo nie mam :P
Ja bym zaczął iteracyjnie, na ustawianie zostawił przestrzeń, bo tak jak mówisz to jest kompletna nowość, ale cała reszta patrząc na dotychczasowe zmiany nie wydaje się czymś skomplikowanym
Jak uważasz. Część SD mogę zrobić jak będize ustalone co i jak ma działać.
Osobiście zacząłbym od "projektu" tego jak to ma wyglądać w apce. A potem ustalenia jak to ma działać z reakcjami.

Może to być iteracyjnie robione, ale wolałbym aby każda iteracja pokazywała coś działającego end-to-end (czyli od SD przez serwer, po apkę).

Konfigurację też możemy ustalić z góry. Często te opcje konfiguracyjne narzucają pewne wymagania na to, jak to ma działać i lepiej mieć to ustalone najpierw, zanim zaczniesz grzebać w kodzie, bo potem trzeba wszystko przerabiać.
[email protected]

To był screenshot z faktycznie działającego systemu, gdzie przez SD jest wysyłany text do Servera i prezentowany w Cloud a nie AI ;)
Dlatego dopytuje o szczegóły
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Piłka w grze - super! Parę razy próbowałem sam do tego podejść, ale zawsze kończyło się na analizie kodu, bo czasu wiecznie za mało 😉 Niemniej chętnie zaangażuję się w ten projekt w miarę moich możliwości i umiejętności, tym bardziej, że bramka ZigBee może być jednym z głównych beneficjentów tego rozwiązania - przynajmniej na początku.

Moja propozycja:

- kanał tylko do odczytu (do przekazywania wartości proponuję dedykowane rozwiązanie, np. kółko lub suwak);

- możliwość formatowania HTML;

- historia - moim zdaniem do dyskusji, ja nie widzę takiej potrzeby, ale mogę się mylić;

- podobnie kwestia harmonogramów;

- reakcje - pewnie tak, ale czy od razu?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

[email protected] wrote: Tue May 26, 2026 7:39 am To był screenshot z faktycznie działającego systemu, gdzie przez SD jest wysyłany text do Servera i prezentowany w Cloud a nie AI ;)
Dlatego dopytuje o szczegóły
Od razu się domyśliłem - nis pytałbyś o PR bez gotowego kodu 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277

Return to “supla-dev”