lukasz06 wrote: Fri May 22, 2026 11:16 am
Panowie, czy z tej nakładki da radę odczytać?
W sumie to są 2 obok siebie. Wodomierz główny i ogrodowy.
To zależy jaką wersję tej nakładki masz.
Jeśli to mBus, to raczej powinno się dać (o ile nie jest szyfrowany).
Jeśli to LoRa to raczej nie (Wrocław takie montuje - wcześniej był mBus)
Ma moje to radiówka, ale nie jestem pewien .
Jak to sprawdzić?
Mógłby ktoś przetestować, jak wygląda zasięg takiej płytki jak ja mam? (nie wiem czy uszkodzona czy to normalne) Od ściany domu do wodomierza 5m+ wodomierz pod ziemią ±30cm+ściana pustak) aby odebrało prawidłowo pakiety muszę umieścić tą płytkę około 1m od studzienki każde odsunięcie sprawia nieprawidłowy odczyt/brak odczytu czegokolwiek, odbiornik DVB-T odbiera z domu bez problemu z mini antenką
Last edited by miko1282 on Sat May 23, 2026 5:27 am, edited 1 time in total.
U mnie przez 3 ściany jakieś 5m, jak mieszkałem w bloku to cała klatkę zbierało z 3 piętra.
Aczkolwiek ja mam 10cm drutu zamiast anteny, mam też inny model radia to bez zmiany anteny się obeszło i odbiera przez te 3 ściany
Jak masz to w studzience to nie ma się co dziwić, pewnie ma żeliwny dekiel
[email protected] wrote: Sat May 23, 2026 4:52 am
U mnie przez 3 ściany jakieś 5m, jak mieszkałem w bloku to cała klatkę zbierało z 3 piętra.
Aczkolwiek ja mam 10cm drutu zamiast anteny, mam też inny model radia to bez zmiany anteny się obeszło i odbiera przez te 3 ściany
Jak masz to w studzience to nie ma się co dziwić, pewnie ma żeliwny dekiel
Zrobiłem antenę 8,6cm jest lepiej, ale nie dobrze , jakie radio polecasz?
Czy można wrzucić coś nowszego na to najlepiej z GuiGenericBuildera? Czy trzeba zostawić przy tej wersji (7.18.14)
Próbuję uruchomić moduł CC1101 z ESP32-WROOM-32. Wygenerowałem kod w GUI Generic, ale niestety układ nie działa i nie wiem, czy problem leży w kodzie, czy w połączeniach.
Czy dla ESP32-WROOM-32 takie przypisanie pinów jest prawidłowe?
Czy ktoś korzystał z GUI Generic z CC1101 i może podpowiedzieć, na co zwrócić uwagę?
Kod w terminalu zatrzymuje sie w tym miejscu:
wMBus-lib: Initializing with GPIO: 23,19,18,5,12,27 GPIO
wMBus-lib: Initializing
Proszę o potwierdzenie czy piny użyte są poprawne, używam drugiego modułu CC1101 i dalej lipa
Z góry dziękuję za pomoc.
Jan1313 wrote: Wed Jun 10, 2026 5:15 pm
Dzień dobry wszystkim,
Próbuję uruchomić moduł CC1101 z ESP32-WROOM-32. Wygenerowałem kod w GUI Generic, ale niestety układ nie działa i nie wiem, czy problem leży w kodzie, czy w połączeniach.
Czy ktoś korzystał z GUI Generic z CC1101 i może podpowiedzieć, na co zwrócić uwagę?
Proszę o potwierdzenie czy piny użyte są poprawne, używam drugiego modułu CC1101 i dalej lipa
Miałem to samo, starsza wersja kodu tutaj gdzieś z zipa i wystartowało od strzała
Jan1313 wrote: Wed Jun 10, 2026 5:15 pm
Dzień dobry wszystkim,