Zapewne chodziło o animowane GIF.klew wrote: Fri Jun 05, 2026 8:45 amNie rozumiem. GIF to sposób zapisu obrazków (tak jak png, jpg, itd).Bania wrote: Fri Jun 05, 2026 8:22 am Co myślicie ewentualnie nad symbolami typu GIF, bo można zrobić symbol gdy urządzenie jest w trybie stop, a gdy pracuje to symbol wykonuje konkretny ruch?
Co to ma do symboli "stop" i innych? Jaki związek ma np. "tryb stop" z kanałem GPT?
KLOP, KPOP..... KTOP ?
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Bania
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 5 times
Dokładnie, wykonać jakaś prosta animacje...
Urządzenie jest w trybie stop więc animacja jest "zamrożona", jeżeli urządzenie pracuje to "wykonywany" jest ruch...
Nie wiem jakie są plany, jak duży planujecie żeby był symbol, ale jeśli będzie mały, to moim zdaniem będzie słabo widoczny... Dodatkowo przy zastosowaniu animacji będzie większy efekt wow...
Urządzenie jest w trybie stop więc animacja jest "zamrożona", jeżeli urządzenie pracuje to "wykonywany" jest ruch...
Nie wiem jakie są plany, jak duży planujecie żeby był symbol, ale jeśli będzie mały, to moim zdaniem będzie słabo widoczny... Dodatkowo przy zastosowaniu animacji będzie większy efekt wow...
https://github.com/anarhbania/Supla
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ok, ale jaki to ma związek z kanałem tekstowym? Tam można przesłać dowolny tekst bez semantycznego znaczenia. To że sobie wstawisz tam jakiś "tryb pracy", to dla SUPLI będzie miało oznaczało to samo co napis "Ala ma kota".Bania wrote: Fri Jun 05, 2026 10:29 am Dokładnie, wykonać jakaś prosta animacje...
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Bania
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 5 times
Ok, żebyśmy się dobrze zrozumieli, to na przykładzie:
(Czerwony wykrzyknik) Błąd czujnika...
(Żółty wykrzyknik) Ostrzeżenie o przeciążeniu ukladu
("Zamrożony symbol" pompy) Pompa wody stoi
(Obraca się wirnik pompy) Pompa pompuje
(Czerwony symbol pompy) Pompa jest w awarii
Chodzi mi o to, że symbol jest bardziej czytelny niż tekst. Na smartfonie jest masa aplikacji, jak ktoś szuka danej aplikacji to znajduje ja po symbolu a dopiero "potwierdza" to tekstem.
Jeżeli chodzi o animacje... Wystarczy na stronie zrobić bajer, że kółko się kręci (bo coś wczytuję) i już jest wielkie wow, jaka nowoczesna strona...
(Czerwony wykrzyknik) Błąd czujnika...
(Żółty wykrzyknik) Ostrzeżenie o przeciążeniu ukladu
("Zamrożony symbol" pompy) Pompa wody stoi
(Obraca się wirnik pompy) Pompa pompuje
(Czerwony symbol pompy) Pompa jest w awarii
Chodzi mi o to, że symbol jest bardziej czytelny niż tekst. Na smartfonie jest masa aplikacji, jak ktoś szuka danej aplikacji to znajduje ja po symbolu a dopiero "potwierdza" to tekstem.
Jeżeli chodzi o animacje... Wystarczy na stronie zrobić bajer, że kółko się kręci (bo coś wczytuję) i już jest wielkie wow, jaka nowoczesna strona...
https://github.com/anarhbania/Supla
-
klew
Ok, ale wątek jest o kanale tekstowym 
Sama możliwość ładowania ikon animowanych można potraktować jako osobną funkcję, niezwiązaną z kanałem tekstowym.
To temat bardziej dla samego cloud oraz aplikacji na telefon.
Nie ma to związku z zakresem funkcji proponowanym przez Rafała, ani zbytnio nie wpływa na możliwość dodania tych animacji w przeszłości.
Także pomysł jest, ale nie w zakresie "kanału tekstowego".
Jeśli chcesz pociągnąć temat dalej, to proponuję założyć osobny wątek w forum aplikacji mobilnych i tam go kontynuować.
Obecnie w oficjalnych ikonach nie planowaliśmy dodawania żadnych animacji.
Sama możliwość ładowania ikon animowanych można potraktować jako osobną funkcję, niezwiązaną z kanałem tekstowym.
To temat bardziej dla samego cloud oraz aplikacji na telefon.
Nie ma to związku z zakresem funkcji proponowanym przez Rafała, ani zbytnio nie wpływa na możliwość dodania tych animacji w przeszłości.
Także pomysł jest, ale nie w zakresie "kanału tekstowego".
Jeśli chcesz pociągnąć temat dalej, to proponuję założyć osobny wątek w forum aplikacji mobilnych i tam go kontynuować.
Obecnie w oficjalnych ikonach nie planowaliśmy dodawania żadnych animacji.
-
klew
@[email protected] podbijam temat 
Masz jakieś opinie/uwagi do zgłoszonych tematów?
Mi osobiście już ten temat się jakoś uleżał i mam wizję jakby to można zrobić. Do samego PR pewnie trzeba by kilka mniejszych zmian wprowadzić, ale raczej nie byłby to "killer"
Masz jakieś opinie/uwagi do zgłoszonych tematów?
Mi osobiście już ten temat się jakoś uleżał i mam wizję jakby to można zrobić. Do samego PR pewnie trzeba by kilka mniejszych zmian wprowadzić, ale raczej nie byłby to "killer"
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Szczerze mówiąc to był koncert życzeń bez odniesienia się do propozycji
czy tyle starczy czy potrzeba coś więcej ale w granicach rozsądku i logiki
Kwestia historii zależy od Przemka, czy da się to ogarnąć z perspektywy prawnej czy nie.
więc w sumie to nie mam wizji innej niż dotychczas i chętnie posłucham Twojej opinii jak byś to ugryzł.
Podtrzymuję stanowisko żeby separować kanał zapisujący dane z urządzeń od takiego dwukierunkowego
Kwestia historii zależy od Przemka, czy da się to ogarnąć z perspektywy prawnej czy nie.
więc w sumie to nie mam wizji innej niż dotychczas i chętnie posłucham Twojej opinii jak byś to ugryzł.
Podtrzymuję stanowisko żeby separować kanał zapisujący dane z urządzeń od takiego dwukierunkowego
-
klew
To taka najważniejsza rzecz, to ustawienie funkcji "RO" bez możliwości zmiany. Więc kanał w "RW/write" będzie osobnym bytem i nie musimy się nim teraz zajmować.[email protected] wrote: Fri Jun 19, 2026 3:29 pm Szczerze mówiąc to był koncert życzeń bez odniesienia się do propozycjiczy tyle starczy czy potrzeba coś więcej ale w granicach rozsądku i logiki
Dodałbym też do payloada tego extended value zarezerowoane 4 B:
unsigned char PayloadType = 0;
unsigned char IconStateId = 0;
unsigned char Reserved[2];
a reszta z tych pozostałych ~250 B na tekst.
Na chwilę obecną usunąłbym całkowicie "channel config" dla tego kanału, bo tu nie ma żadnej konfiguracji, którą musi znać urządzenie. Temat historii - do potwierdzenia z Przemkiem, ale to można zostawić jako pole cloud/server only. Urządzenie tego nie potrzebuje do niczego, a przy braku innych konfigurowalnych parametrów, nie będziemy tego dorzucać.
To tak na razie "z głowy" napisane. Trzeba by jeszcze PR dokładniej przejrzeć pod kątem wcześniejszych uwag i tego co powyżej.