Człowiek z natury jest trochę leniwy, więc wymyśla sobie różne udogodnienia
Zaczęło się niewinnie – od sterowania bramami i roletami opartymi na modułach SUPLA. Potem już poszło z górki: a może jakieś światło, a może inteligentna żarówka? No i w efekcie stałem się posiadaczem około 150 urządzeń smart – żarówek, sterowników, wyłączników i różnych dodatków.
Dzięki uprzejmości kolegi Mateusza zacząłem korzystać z Home Assistanta, który spina mi to wszystko w jedną całość. Teraz jednak dochodzę do momentu, w którym muszę zrobić kolejny krok dalej.
Problem w tym, że mój dom nie był projektowany jako smart, więc instalacja elektryczna trochę utrudnia sprawę. Część żarówek mam sterowaną przez układ: przycisk + ROW-02 + żarówka (głównie IKEA Tradfri, trochę Philips Hue). W niektórych miejscach nie mam jednak możliwości upchania modułów ROW-02 w puszkach, a przy tej liczbie urządzeń byłoby to też dość kosztowne.
Dlatego chciałem dopytać, jak to wygląda u Was.
Obecnie największy problem pojawił się, odkąd zacząłem dodawać czujniki obecności (Aqara FP300) i budować automatyzacje. Część z nich niestety działa niestabilnie, bo przy tradycyjnych wyłącznikach odcinam zasilanie żarówkom. Zdarza się wtedy, że żarówka nie chce ponownie zadziałać przez Zigbee (ZBMQTT) i trzeba ją ręcznie włączyć/wyłączyć, żeby „wróciła do życia”.
Zastanawiam się nad zastosowaniem wyłączników SIMON 54 GO – tym bardziej że w całym domu mam już ramki i osprzęt SIMON 54. Z tego co czytałem, system jest kompatybilny, ale nie mam pewności, czy da się to sensownie skonfigurować tak, żeby klawisz fizycznie nie odcinał zasilania, tylko wysyłał sygnał, a żarówka była sterowana przez Zigbee.
Dodatkowo jestem już na etapie, w którym zaczynam myśleć o stałych panelach do sterowania domem. Nie chodzę po domu z telefonem w kieszeni, a czasami chcę coś szybko zmienić – i wtedy muszę iść po telefon, komputer albo pilot. Myślę więc o zamontowaniu kilku tabletów na stałe w różnych miejscach, żeby mieć szybki dostęp do sterowania.
Czy ktoś z Was miał podobne problemy albo ma sprawdzone rozwiązania?
pozdrawiam
greg7