sterowanie domem

greg7
Has thanked: 21 times
Been thanked: 1 time

Cześć!

Człowiek z natury jest trochę leniwy, więc wymyśla sobie różne udogodnienia 🙂 W ten sposób mój zwykły na początku dom stopniowo staje się coraz bardziej „smart”.

Zaczęło się niewinnie – od sterowania bramami i roletami opartymi na modułach SUPLA. Potem już poszło z górki: a może jakieś światło, a może inteligentna żarówka? No i w efekcie stałem się posiadaczem około 150 urządzeń smart – żarówek, sterowników, wyłączników i różnych dodatków.

Dzięki uprzejmości kolegi Mateusza zacząłem korzystać z Home Assistanta, który spina mi to wszystko w jedną całość. Teraz jednak dochodzę do momentu, w którym muszę zrobić kolejny krok dalej.

Problem w tym, że mój dom nie był projektowany jako smart, więc instalacja elektryczna trochę utrudnia sprawę. Część żarówek mam sterowaną przez układ: przycisk + ROW-02 + żarówka (głównie IKEA Tradfri, trochę Philips Hue). W niektórych miejscach nie mam jednak możliwości upchania modułów ROW-02 w puszkach, a przy tej liczbie urządzeń byłoby to też dość kosztowne.
Dlatego chciałem dopytać, jak to wygląda u Was.

Obecnie największy problem pojawił się, odkąd zacząłem dodawać czujniki obecności (Aqara FP300) i budować automatyzacje. Część z nich niestety działa niestabilnie, bo przy tradycyjnych wyłącznikach odcinam zasilanie żarówkom. Zdarza się wtedy, że żarówka nie chce ponownie zadziałać przez Zigbee (ZBMQTT) i trzeba ją ręcznie włączyć/wyłączyć, żeby „wróciła do życia”.

Zastanawiam się nad zastosowaniem wyłączników SIMON 54 GO – tym bardziej że w całym domu mam już ramki i osprzęt SIMON 54. Z tego co czytałem, system jest kompatybilny, ale nie mam pewności, czy da się to sensownie skonfigurować tak, żeby klawisz fizycznie nie odcinał zasilania, tylko wysyłał sygnał, a żarówka była sterowana przez Zigbee.

Dodatkowo jestem już na etapie, w którym zaczynam myśleć o stałych panelach do sterowania domem. Nie chodzę po domu z telefonem w kieszeni, a czasami chcę coś szybko zmienić – i wtedy muszę iść po telefon, komputer albo pilot. Myślę więc o zamontowaniu kilku tabletów na stałe w różnych miejscach, żeby mieć szybki dostęp do sterowania.

Czy ktoś z Was miał podobne problemy albo ma sprawdzone rozwiązania?

pozdrawiam
greg7
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Z czym oczekujesz kompatybilności przy Simon 54 go? Z tego co kojarzę, to tam jest BleBox - z SUPLĄ on nie jest kompatybilny. Do HA pewnie podłączysz, bo tam się da prawie wszystko podłączyć ;). Chyba że pytasz czy osprzęt jest kompatybilny z ramkami?
To też są urządzenia odcinające zasilanie. Jeśli chcesz sterować żarówką, która ma mieć stałe zasilanie, to szukaj przycisku z tego systemu co żarówka (ZigBee czy matter, czy coś innego).

Co do panelu, to w SUPLI w zasadzie nie ma paneli. Można tablet z apką podłączyć.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
ZgredekLCD

Czy przypadkiem blebox nie działa również na ESP, tylko, że zazwyczaj zalewa to jakąś czarną gumą?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Zalewają ale chyba nie w Simon GO.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

greg7 wrote: Sun May 31, 2026 1:38 pm Cześć!

Człowiek z natury jest trochę leniwy, więc wymyśla sobie różne udogodnienia 🙂 W ten sposób mój zwykły na początku dom stopniowo staje się coraz bardziej „smart”.

Zaczęło się niewinnie – od sterowania bramami i roletami opartymi na modułach SUPLA. Potem już poszło z górki: a może jakieś światło, a może inteligentna żarówka? No i w efekcie stałem się posiadaczem około 150 urządzeń smart – żarówek, sterowników, wyłączników i różnych dodatków.

Dzięki uprzejmości kolegi Mateusza zacząłem korzystać z Home Assistanta, który spina mi to wszystko w jedną całość. Teraz jednak dochodzę do momentu, w którym muszę zrobić kolejny krok dalej.

Problem w tym, że mój dom nie był projektowany jako smart, więc instalacja elektryczna trochę utrudnia sprawę. Część żarówek mam sterowaną przez układ: przycisk + ROW-02 + żarówka (głównie IKEA Tradfri, trochę Philips Hue). W niektórych miejscach nie mam jednak możliwości upchania modułów ROW-02 w puszkach, a przy tej liczbie urządzeń byłoby to też dość kosztowne.
Dlatego chciałem dopytać, jak to wygląda u Was.

Obecnie największy problem pojawił się, odkąd zacząłem dodawać czujniki obecności (Aqara FP300) i budować automatyzacje. Część z nich niestety działa niestabilnie, bo przy tradycyjnych wyłącznikach odcinam zasilanie żarówkom. Zdarza się wtedy, że żarówka nie chce ponownie zadziałać przez Zigbee (ZBMQTT) i trzeba ją ręcznie włączyć/wyłączyć, żeby „wróciła do życia”.

Zastanawiam się nad zastosowaniem wyłączników SIMON 54 GO – tym bardziej że w całym domu mam już ramki i osprzęt SIMON 54. Z tego co czytałem, system jest kompatybilny, ale nie mam pewności, czy da się to sensownie skonfigurować tak, żeby klawisz fizycznie nie odcinał zasilania, tylko wysyłał sygnał, a żarówka była sterowana przez Zigbee.

Dodatkowo jestem już na etapie, w którym zaczynam myśleć o stałych panelach do sterowania domem. Nie chodzę po domu z telefonem w kieszeni, a czasami chcę coś szybko zmienić – i wtedy muszę iść po telefon, komputer albo pilot. Myślę więc o zamontowaniu kilku tabletów na stałe w różnych miejscach, żeby mieć szybki dostęp do sterowania.

Czy ktoś z Was miał podobne problemy albo ma sprawdzone rozwiązania?

pozdrawiam
greg7
Wiele z tych kwestii możesz rozwiązać za pomocą bramki ZigBee2Supla:

- stosujesz przyciski bateryjne lub 230V (ale w trybie przycisku a nie przekaźnika) - nie odetniesz zasilania żarówce, tylko wyłączysz/włączysz ją przyciskiem albo z aplikacji.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
greg7

Chodzi mi o to, że w całym domu mam osprzęt Simon 54 ze szklanymi ramkami i nie chcę ich zmieniać — tym bardziej, że większość jest w zestawach (combo) z innymi przyciskami.
Chciałbym sterować oświetleniem w taki sposób, żeby przycisk wysyłał sygnał (np. sterujący), a nie odcinał bezpośrednio zasilanie.
Szukam jakiegoś alternatywnego rozwiązania, które pozwoli mi to zrealizować bez wymiany ramek.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

greg7 wrote: Tue Jun 09, 2026 8:36 pm Chodzi mi o to, że w całym domu mam osprzęt Simon 54 ze szklanymi ramkami i nie chcę ich zmieniać — tym bardziej, że większość jest w zestawach (combo) z innymi przyciskami.
Chciałbym sterować oświetleniem w taki sposób, żeby przycisk wysyłał sygnał (np. sterujący), a nie odcinał bezpośrednio zasilanie.
Szukam jakiegoś alternatywnego rozwiązania, które pozwoli mi to zrealizować bez wymiany ramek.
To możesz podłączyć ten przycisk np. do sterownika ZigBee, który będzie właśnie taki sygnał wysyłał do bramki:
Yes, you can switch the SONOFF ZBMINI (specifically the ZBMINIR2 or later models) into Detached Mode (often called "Detach Relay" mode). This feature separates the physical wall switch from the internal relay, allowing you to control smart bulbs or trigger home automations without cutting power to the device.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
greg7

zamówiłem na próbę 10 sterowników ZBMINIR2

Return to “Ogólna dyskusja”