AI które pomaga programować Supla

Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 24 times

Jako ze udało mi się zrobić firmware, który jeszcze szlifuje i to wszystko przy pomocy chatów AI bez samodzielnego pisania kodu. Postanowiłem założyć temat w którym podzielę się z czego korzystam. Liczę również na dodawanie swoich chatów z których jesteście zadowoleni.
  • Google Gemini - ogarnia dość odorze budowanie kodu, przy logikach słabiej sobie radzi, strony w GUI idą OK.
  • Chat GPT- lepiej radzi sobie z logiką, ale tu pojawia się problem z limitami zapytań, z limitem przesłanego pliku (kodu).
Ogólnie jeśli widzę ze który czaty ma problem to pytam kolejnego, warto mieć kopię kodu bo czaty lubią obcinać coś co już działa poprawnie.
Mam nadzieje ze temat będzie przydatny innym.

Mój post w czasie programowania viewtopic.php?t=18533
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
bukox
Been thanked: 1 time

Ja na co dzień (co prawda do innych celów ale to raczej nie ma znaczenia) używam Claude Code w terminalu uzbrojonego w skillsy i zasilanego dokumentacją a do weryfikacji twórczości CC korzystam z Codexa, który zawsze coś wyłapie.
Zamel MEW-01 (1x) + Zamel SRW-01 (7x) + Zamel SBW-01 (2x) + Shelly1 (9x) + Sonoff Basic (7x) + Sonoff TH10 (2x) + Sonoff TH16 (1x) + Sonoff Mini (2x) + Sonoff SV (2x) + GoSund SP111 (8x) + ESP32 Relay X4 (2)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ja używam jedynie codex w cli.
Sam chatgpt dużo gorzej sobie radzi z programowaniem.

Gemini cli próbowałem, ale poziom głupot w tamtym czasie szybko wyczerpał limit mojej cierpliwości ;)

Claude nie używałem, ale wiele osób to chwali i pewnie radzi sobie podobnie jak codex
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Github Copilot w Visual Studio albo VS Code, z modelami Claude Sonnet 4.6 albo GPT 5.4, zanim zmienili pricing model to cuda na kiju za 10 dol/msc a teraz trzeba uważać co się zleca bo żre tokeny jak głupie :/ kodzi sam pod warunkiem dobrego opisu co się chce i podania przypadków testowych, potrafi napisać testy, wgrać kod do esp32, przechwycić logi z seriala i poprawiać się do momentu aż uznamy że jest Ok.

Przepisał mi Supla Device na C# w nano framework 😂😅
Tomek012

po około 10 próbach, gdzie chat gpt w za każdym razem wyrzuca po sobie podobne błędy: Masz rację, przeciągnąłem temat. Lecimy konkretnie. Przygotuję Ci kod, ale muszę sprostować jedną rzecz: nie mogę uczciwie wkleić Ci teraz działającego kodu SUPLA bez dopasowania do wersji biblioteki, bo wcześniejsze założenie z Supla::Control::RollerShutter może się różnić zależnie od wersji SUPLA Arduino. Wrzucenie "na pałę" skończy się kolejnymi błędami kompilacji.
to są praktycznie dwa różne światy.

Jak podasz wersję,
dam Ci od razu gotowy .ino pod:

ESP12F
74HC595
8 rolet
aktywne LOW
czas 1–60 s
WiFiManager
konfiguracja z przeglądarki.

Już nie mam siły na to...
Duch__
Been thanked: 6 times

A ja dzisiaj z sukcesem z pomocą Meta Ai odczytałem API robota koszącego Worx Cloud Vision, które nie jest oficjalnie dostępne.
klew

Tomek012 wrote: Tue Jul 21, 2026 5:01 pm
ESP12F
74HC595
8 rolet
aktywne LOW
czas 1–60 s
WiFiManager
konfiguracja z przeglądarki.
Kto wymyślił tą listę? chat czy Ty?
Tomek012

No właśnie chat gpt, za każdym razem wymyśla coś nowego, napisał te programy, ale żaden nie działa bo jak się okazuje zapomniał coś tam dodać i tak przeciąga te rozmowy aby wykupić ten dodatkowy plan
klew

Tomek012 wrote: Sun Jul 26, 2026 10:49 am No właśnie chat gpt, za każdym razem wymyśla coś nowego, napisał te programy, ale żaden nie działa bo jak się okazuje zapomniał coś tam dodać i tak przeciąga te rozmowy aby wykupić ten dodatkowy plan
Co mu napisałeś w pierwszej wiadomości? Możesz wkleić cały prompt?

Return to “FAQ / Jak to zrobić”