Elektrozawór + SUPLA

djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

zzrr wrote: Sat Jun 13, 2026 6:30 pm
djalex wrote: Sat Jun 13, 2026 6:24 pm
zzrr wrote: Sat Jun 13, 2026 5:16 pm ....
No tak tak. Zgadza się. Wspomniałem o tym. A w takim razie przy okazji bo nie używałem... Czy w SRW-01 w aplikacji widoczne są stany tych styków od krańcówek czy one są tylko fizycznie w urządzeniu żeby odcinać zasilanie.?
Krańcowki są mechaniczne i są w urządzeniu. HPControl w napędzie A83 ma taki wariant z wyprowadzoną sygnalizacją krańcówek ale to wersja zasilania na niskie napięcie.
Dzięki @djalex ale troszkę się pomieszało. Ja teraz pytałem nie o krańcówki w zaworze tylko czy w aplikacji widać stan styków w SRW-01 które służą do podłączenia krańcówek w roletach. ;)
Tylko że SRW-01 nie ma wejść na krancówkę tzn się ma wejścia do podlączenia łączników ale raczej nie można ich zmienić na wejście binarne
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

djalex wrote: Sat Jun 13, 2026 6:47 pm ...
Tylko że SRW-01 nie ma wejść na krancówkę tzn się ma wejścia do podlączenia łączników ale raczej nie można ich zmienić na wejście binarne
No bezpośrednio nie. Wiem, patrzyłem schemat podłączeń. A tak naprawdę to pytałem już pod inne zastosowanie. A jak jest dalej nie wiem ;) W instrukcji znalazłem tylko że jest liczbowe określenie %wego zamknięcia. A ja bym po prostu chciał wiedzieć już nie pod kątem zastosowania w tym zaworze czy np w momencie podania L na IN1 w SRW-01 jest na to jakieś wskazanie z możliwością ustawienia reakcji po stronie cloud, czy tylko wyłącza zasilanie na silnik. @klew wiesz jak to z tym jest?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ale po co te krańcówki?
Ten zawór ma wbudowane krańcówki.
Stanu nie trzeba czytać, wystarczy to raz ustawić i sterownik będzie pamiętał stan.
Tak działają tysiące rolet w SUPLI ;)

IN w srw są przyciskami z wyzwalaczami akcji
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
zzrr

klew wrote: Sat Jun 13, 2026 7:02 pm Ale po co te krańcówki?
Stanu nie trzeba czytać, wystarczy to raz ustawić i sterownik będzie pamiętał stan.

Krańcówki do tego rozwiązania powyżej z tematu nie są potrzebne. Tak zapytałem przy okazji o to.
To powiedz jeszcze jeśli możesz żebym wiedział w razie czego... Czyli póki tych IN w SRW nie skonfigurujemy na cloud to nie robią nic. Tak? Można do tych styków przypisać dowolną reakcję na cloud?
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

klew wrote: Sat Jun 13, 2026 7:02 pm
Ok, obecnie na kanale roletowym można sterować również markizami, oknami, bramami rolowanymi. Np takie silniki stosowane w markizach czy w bramach rolowanych mają awaryjne, ręczne zamknięcie. Co w przypadku zaniku napięcia i ręcznym użyciu napędu - sterownik będzie pamiętał ostatnią pozycję tak? I co wtedy, stan się nie będzie zgadzał z rzeczywistością, tak?
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Też jestem ciekaw, co wtedy. W przyszłym tygodniu planuje montaż takiej markizy z awaryjnym zwijaniem i nie pomyślałem o tym.
Ponowna kalibracja?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Można wyłączyć kalibrację, albo przytrzymać przycisk aż ustawi się do właściwej pozycji
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
bob_

klew wrote: Sat Jun 13, 2026 7:02 pm Ale po co te krańcówki?

Ktoś tu już napisał, że mogłyby się przydać dla potwierdzenia pełnego otwarcia/zamknięcia (też sobie nie wyobrażam regulacji przepływu, no chyba że baaaardzo zgrubnie).
Sam steruję czymś na kształt roletówek, czyli dwa przekaźniki na każdy kierunek obrotu siłownika i czas o kilka sekund większy, niż zmierzony na stole "na sucho". Ale takie zawory potrafią się lekko "przyspawać" i albo na chwilę w ogóle nie ruszy albo idzie wolniej (oczywiście dopóki sterownik zaworu prądowo to wytrzyma). Stąd albo czas działania przekaźnika trzeba dać z dużym zapasem, albo właśnie przydałby się jednoznaczny sygnał od krańcówki, że mamy pełne zamknięcie lub otwarcie.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Pomijając rozważania zastosowania SRW-01 w sterowaniu tym zaworem - czysto teoretycznie śmiem twierdzić, że po zmianie softu w tym sterowniku wejścia można używać jako krańcówki. Teraz do sterowania kierunkiem rolety podajemy "fazę", a chcąc uzyskać tylko wejście "sensorowe" (krańcówka) także podamy "fazę", ale już bez wysterowania przekaźnika. Pytanie, co jest potrzebne; czy wystarczy jedna krańcówka i jeden przycisk sterujący, albo tylko dwie krańcówki?
Kiedyś podmieniłem soft (GG) w module lora tap, w którym wejścia sterujące zmieniłem na "krańcówki". Działały prawidłowo.
SRW jest produktem komercyjnym, więc nie ma co liczyć na taką "modernizację", ale SC500W zawsze można sprawdzić.
Tylko ...., już trzecia strona dyskusji, a ...Mirka nie ma!🥴😀
zzrr

RomanG wrote: Mon Jun 15, 2026 2:31 pm ...
Tylko ...., już trzecia strona dyskusji, a ...Mirka nie ma!🥴😀
Dokładnie to samo wczoraj zauważyłem. Ale przynajmniej między sobą wymienimy jakieś pomysły :)

Return to “FAQ / Jak to zrobić”