Tylko że SRW-01 nie ma wejść na krancówkę tzn się ma wejścia do podlączenia łączników ale raczej nie można ich zmienić na wejście binarnezzrr wrote: Sat Jun 13, 2026 6:30 pmDzięki @djalex ale troszkę się pomieszało. Ja teraz pytałem nie o krańcówki w zaworze tylko czy w aplikacji widać stan styków w SRW-01 które służą do podłączenia krańcówek w roletach.djalex wrote: Sat Jun 13, 2026 6:24 pmKrańcowki są mechaniczne i są w urządzeniu. HPControl w napędzie A83 ma taki wariant z wyprowadzoną sygnalizacją krańcówek ale to wersja zasilania na niskie napięcie.zzrr wrote: Sat Jun 13, 2026 5:16 pm ....
No tak tak. Zgadza się. Wspomniałem o tym. A w takim razie przy okazji bo nie używałem... Czy w SRW-01 w aplikacji widoczne są stany tych styków od krańcówek czy one są tylko fizycznie w urządzeniu żeby odcinać zasilanie.?![]()
Elektrozawór + SUPLA
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
No bezpośrednio nie. Wiem, patrzyłem schemat podłączeń. A tak naprawdę to pytałem już pod inne zastosowanie. A jak jest dalej nie wiemdjalex wrote: Sat Jun 13, 2026 6:47 pm ...
Tylko że SRW-01 nie ma wejść na krancówkę tzn się ma wejścia do podlączenia łączników ale raczej nie można ich zmienić na wejście binarne
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ale po co te krańcówki?
Ten zawór ma wbudowane krańcówki.
Stanu nie trzeba czytać, wystarczy to raz ustawić i sterownik będzie pamiętał stan.
Tak działają tysiące rolet w SUPLI
IN w srw są przyciskami z wyzwalaczami akcji
Stanu nie trzeba czytać, wystarczy to raz ustawić i sterownik będzie pamiętał stan.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Krańcówki do tego rozwiązania powyżej z tematu nie są potrzebne. Tak zapytałem przy okazji o to.klew wrote: Sat Jun 13, 2026 7:02 pm Ale po co te krańcówki?
To powiedz jeszcze jeśli możesz żebym wiedział w razie czego... Czyli póki tych IN w SRW nie skonfigurujemy na cloud to nie robią nic. Tak? Można do tych styków przypisać dowolną reakcję na cloud?
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Ok, obecnie na kanale roletowym można sterować również markizami, oknami, bramami rolowanymi. Np takie silniki stosowane w markizach czy w bramach rolowanych mają awaryjne, ręczne zamknięcie. Co w przypadku zaniku napięcia i ręcznym użyciu napędu - sterownik będzie pamiętał ostatnią pozycję tak? I co wtedy, stan się nie będzie zgadzał z rzeczywistością, tak?klew wrote: Sat Jun 13, 2026 7:02 pm
-
bob_
Ktoś tu już napisał, że mogłyby się przydać dla potwierdzenia pełnego otwarcia/zamknięcia (też sobie nie wyobrażam regulacji przepływu, no chyba że baaaardzo zgrubnie).klew wrote: Sat Jun 13, 2026 7:02 pm Ale po co te krańcówki?
Sam steruję czymś na kształt roletówek, czyli dwa przekaźniki na każdy kierunek obrotu siłownika i czas o kilka sekund większy, niż zmierzony na stole "na sucho". Ale takie zawory potrafią się lekko "przyspawać" i albo na chwilę w ogóle nie ruszy albo idzie wolniej (oczywiście dopóki sterownik zaworu prądowo to wytrzyma). Stąd albo czas działania przekaźnika trzeba dać z dużym zapasem, albo właśnie przydałby się jednoznaczny sygnał od krańcówki, że mamy pełne zamknięcie lub otwarcie.
Pomijając rozważania zastosowania SRW-01 w sterowaniu tym zaworem - czysto teoretycznie śmiem twierdzić, że po zmianie softu w tym sterowniku wejścia można używać jako krańcówki. Teraz do sterowania kierunkiem rolety podajemy "fazę", a chcąc uzyskać tylko wejście "sensorowe" (krańcówka) także podamy "fazę", ale już bez wysterowania przekaźnika. Pytanie, co jest potrzebne; czy wystarczy jedna krańcówka i jeden przycisk sterujący, albo tylko dwie krańcówki?
Kiedyś podmieniłem soft (GG) w module lora tap, w którym wejścia sterujące zmieniłem na "krańcówki". Działały prawidłowo.
SRW jest produktem komercyjnym, więc nie ma co liczyć na taką "modernizację", ale SC500W zawsze można sprawdzić.
Tylko ...., już trzecia strona dyskusji, a ...Mirka nie ma!

Kiedyś podmieniłem soft (GG) w module lora tap, w którym wejścia sterujące zmieniłem na "krańcówki". Działały prawidłowo.
SRW jest produktem komercyjnym, więc nie ma co liczyć na taką "modernizację", ale SC500W zawsze można sprawdzić.
Tylko ...., już trzecia strona dyskusji, a ...Mirka nie ma!