prożba o wykonanie urządzenia płynnej regulacji

gecho

witam czy wykonał by ktoś urządzenie w supli i czy wogóle jest możliwość które wykożystaniu licznika energii np mew 01 oraz przekaźnik SCR . urządzenie miało by z nadwyżek energii fotowoltaiki płynnnie rególować mocą grzałki CWU w biolerze . obecnie grzałka ma 1500watt a moja fotowoltaika nie grzeszy sporą produkcją wiec np jakby grzałka startowała od np 500wat mocy do jej max było by ok
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Podejrzewam iż zainteresowanych było by dużo więcej osób
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

gecho wrote: Thu Jun 18, 2026 6:09 pm witam czy wykonał by ktoś urządzenie w supli i czy wogóle jest możliwość które wykożystaniu licznika energii np mew 01 oraz przekaźnik SCR . urządzenie miało by z nadwyżek energii fotowoltaiki płynnnie rególować mocą grzałki CWU w biolerze . obecnie grzałka ma 1500watt a moja fotowoltaika nie grzeszy sporą produkcją wiec np jakby grzałka startowała od np 500wat mocy do jej max było by ok
Mamy w planach zrobienie eko-oze-pv w wersji na SUPLĘ. Byłbyś takim rozwiązaniem zainteresowany?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
cinas

klew wrote: Tue Jun 23, 2026 6:42 am
Mamy w planach zrobienie eko-oze-pv w wersji na SUPLĘ. Byłbyś takim rozwiązaniem zainteresowany?
Jak można zrobić update "oryginału" pod suple to już zgłaszam się na testy do dyspozycji kilka urządzeń
klew

cinas wrote: Tue Jun 23, 2026 8:20 am
klew wrote: Tue Jun 23, 2026 6:42 am
Jak można zrobić update "oryginału" pod suple to już zgłaszam się na testy do dyspozycji kilka urządzeń
Niestety nie wiem czy oryginały są flashowalne :).
Urządzenie jest w planach od dawna, tylko czasu stale brakuje.
cinas

klew wrote: Tue Jun 23, 2026 8:48 am
Niestety nie wiem czy oryginały są flashowalne :).
Urządzenie jest w planach od dawna, tylko czasu stale brakuje.
EKO-PV-OZE robi aktualizacje FOTA więc coś do zmiany jest.
Zawsze można podłączyć kabelki do ESP.

Brakuje na rynku urządzenia które robi pomiar na 3 fazach a steruje grzałka 1-faz - Enea robi bilansowanie co godzinę
Energia zużyta i oddana po godzinie się bilansuje więc nie ma potrzeby stosować grzałki 3 - faz
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

Ja dopiero planuję fotowoltaikę z magazynem, ale takim sterownikiem z Suplą na pewno będę zainteresowany.
Chociaż nie wiem jak będzie z komunikacją, bo sterownik byłby w garażu (tam gdzie jest tablica rozdzielcza i będzie falownik i magazyn energii), a zasobnik CWU jest dość daleko od tego miejsca.
cinas

Robinson74 wrote: Tue Jun 23, 2026 9:40 am Ja dopiero planuję fotowoltaikę z magazynem, ale takim sterownikiem z Suplą na pewno będę zainteresowany.
Chociaż nie wiem jak będzie z komunikacją, bo sterownik byłby w garażu (tam gdzie jest tablica rozdzielcza i będzie falownik i magazyn energii), a zasobnik CWU jest dość daleko od tego miejsca.
To nie problem, zakładasz przekładniki i moduł sterujący przy rozdzielni i robisz okablowanie sterowania do SCR ( moduł wykonawczy )
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

OK. Czy skrętka to ogarnie? Pewnie nie. Więc trzeba będzie jednak dociągnąć coś grubszego. No trudno, jeśli nie da się tego uniknąć.
A czy ten sterownik eko-oze-pv w wersji z Suplą będzie mieć wszystkie funkcje MEW-01? Żebym nie dublował urządzeń.
I czy łatwo to pogodzić ze sterowaniem przez kocioł? Bo w zasobniku już mam jeden czujnik, właśnie dla kotła gazowego.
Last edited by Robinson74 on Tue Jun 23, 2026 10:23 am, edited 1 time in total.
klew

cinas wrote: Tue Jun 23, 2026 9:36 am EKO-PV-OZE robi aktualizacje FOTA więc coś do zmiany jest.
Zawsze można podłączyć kabelki do ESP.
Jak pisałem, nie wiem :). Jeśli urządzenia są blokowane i mają szyfrowany flash, to nic tutaj metodą "na DIY" nie zrobisz.
Ze względów na powiązania zawodowe, nie będę tutaj niczego dalej spekulował ani się dowiadywał. O ewnetualne możliwości proszę pytać bezpośrednio Zamela.
Na razie nie mamy softu w SUPLI do tego typu urządzenia.
cinas wrote: Tue Jun 23, 2026 9:36 am Brakuje na rynku urządzenia które robi pomiar na 3 fazach a steruje grzałka 1-faz - Enea robi bilansowanie co godzinę
Energia zużyta i oddana po godzinie się bilansuje więc nie ma potrzeby stosować grzałki 3 - faz
Wszyscy operatorzy robią bialnsowanie godzinowe, bo wynika to z aktualnych przepisów. eko-oze-pv chyba może sterować jednym wyjściem na podstawie danych z trzech faz. Ale nie sprawdzałem tego dokładnie.

Return to “Ogólna dyskusja”