prożba o wykonanie urządzenia płynnej regulacji
-
gecho
witam czy wykonał by ktoś urządzenie w supli i czy wogóle jest możliwość które wykożystaniu licznika energii np mew 01 oraz przekaźnik SCR . urządzenie miało by z nadwyżek energii fotowoltaiki płynnnie rególować mocą grzałki CWU w biolerze . obecnie grzałka ma 1500watt a moja fotowoltaika nie grzeszy sporą produkcją wiec np jakby grzałka startowała od np 500wat mocy do jej max było by ok
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Mamy w planach zrobienie eko-oze-pv w wersji na SUPLĘ. Byłbyś takim rozwiązaniem zainteresowany?gecho wrote: Thu Jun 18, 2026 6:09 pm witam czy wykonał by ktoś urządzenie w supli i czy wogóle jest możliwość które wykożystaniu licznika energii np mew 01 oraz przekaźnik SCR . urządzenie miało by z nadwyżek energii fotowoltaiki płynnnie rególować mocą grzałki CWU w biolerze . obecnie grzałka ma 1500watt a moja fotowoltaika nie grzeszy sporą produkcją wiec np jakby grzałka startowała od np 500wat mocy do jej max było by ok
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
cinas
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
Jak można zrobić update "oryginału" pod suple to już zgłaszam się na testy do dyspozycji kilka urządzeńklew wrote: Tue Jun 23, 2026 6:42 am
Mamy w planach zrobienie eko-oze-pv w wersji na SUPLĘ. Byłbyś takim rozwiązaniem zainteresowany?
-
cinas
EKO-PV-OZE robi aktualizacje FOTA więc coś do zmiany jest.klew wrote: Tue Jun 23, 2026 8:48 am
Niestety nie wiem czy oryginały są flashowalne.
Urządzenie jest w planach od dawna, tylko czasu stale brakuje.
Zawsze można podłączyć kabelki do ESP.
Brakuje na rynku urządzenia które robi pomiar na 3 fazach a steruje grzałka 1-faz - Enea robi bilansowanie co godzinę
Energia zużyta i oddana po godzinie się bilansuje więc nie ma potrzeby stosować grzałki 3 - faz
Ja dopiero planuję fotowoltaikę z magazynem, ale takim sterownikiem z Suplą na pewno będę zainteresowany.
Chociaż nie wiem jak będzie z komunikacją, bo sterownik byłby w garażu (tam gdzie jest tablica rozdzielcza i będzie falownik i magazyn energii), a zasobnik CWU jest dość daleko od tego miejsca.
Chociaż nie wiem jak będzie z komunikacją, bo sterownik byłby w garażu (tam gdzie jest tablica rozdzielcza i będzie falownik i magazyn energii), a zasobnik CWU jest dość daleko od tego miejsca.
-
cinas
To nie problem, zakładasz przekładniki i moduł sterujący przy rozdzielni i robisz okablowanie sterowania do SCR ( moduł wykonawczy )Robinson74 wrote: Tue Jun 23, 2026 9:40 am Ja dopiero planuję fotowoltaikę z magazynem, ale takim sterownikiem z Suplą na pewno będę zainteresowany.
OK. Czy skrętka to ogarnie? Pewnie nie. Więc trzeba będzie jednak dociągnąć coś grubszego. No trudno, jeśli nie da się tego uniknąć.
A czy ten sterownik eko-oze-pv w wersji z Suplą będzie mieć wszystkie funkcje MEW-01? Żebym nie dublował urządzeń.
I czy łatwo to pogodzić ze sterowaniem przez kocioł? Bo w zasobniku już mam jeden czujnik, właśnie dla kotła gazowego.
A czy ten sterownik eko-oze-pv w wersji z Suplą będzie mieć wszystkie funkcje MEW-01? Żebym nie dublował urządzeń.
I czy łatwo to pogodzić ze sterowaniem przez kocioł? Bo w zasobniku już mam jeden czujnik, właśnie dla kotła gazowego.
Last edited by Robinson74 on Tue Jun 23, 2026 10:23 am, edited 1 time in total.
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Jak pisałem, nie wiemcinas wrote: Tue Jun 23, 2026 9:36 am EKO-PV-OZE robi aktualizacje FOTA więc coś do zmiany jest.
Zawsze można podłączyć kabelki do ESP.
Ze względów na powiązania zawodowe, nie będę tutaj niczego dalej spekulował ani się dowiadywał. O ewnetualne możliwości proszę pytać bezpośrednio Zamela.
Na razie nie mamy softu w SUPLI do tego typu urządzenia.
Wszyscy operatorzy robią bialnsowanie godzinowe, bo wynika to z aktualnych przepisów. eko-oze-pv chyba może sterować jednym wyjściem na podstawie danych z trzech faz. Ale nie sprawdzałem tego dokładnie.cinas wrote: Tue Jun 23, 2026 9:36 am Brakuje na rynku urządzenia które robi pomiar na 3 fazach a steruje grzałka 1-faz - Enea robi bilansowanie co godzinę
Energia zużyta i oddana po godzinie się bilansuje więc nie ma potrzeby stosować grzałki 3 - faz
Najlepsze suple dla Twojego domu