Zapraszamy do testów nowego czujnika zalania AURATON Flood Sensor 2.0

[email protected]
Has thanked: 21 times
Been thanked: 18 times

LukiSpajder wrote: Sat Jun 20, 2026 6:46 pm Więc przyszedł czas na czujnik wstrząsu w środku siedzi jakiś układ który reaguje na obracanie , przesuwanie , zmianę położenia . Nie reaguje na na uderzenie typowy wstrząs .
Tak więc po wsadzeniu go szafki nocnej uderzając w nią nie wykona żadnej akcji . Ale pozostawiony na górze w chwili podniesienia włączy / wyłączy światło 😁
Ja teraz testuję go w salonie akcja ustawiona na przełącz światło . Czujnik pozostawiony na ławie po podniesieniu włączy światełko 😁

A czy czujnik może wykrywać czy jest obrócony w lewo w prawo lub do góry nogami . Wtedy mógłby wykonywać kilka akcji i być fajny pilotem leżącym na ławie można by nim zapalić czy zgasić kilaka punktów w domu. Przekręcając w odpowiednią stronę
Czy to możliwe ?
Czujnik ten jest czujnikiem binarnym, czyli dwustanowym - wykrywa warunki w otoczeniu i raportuje je w jednym z dwóch możliwych stanów: wyłączone/włączone lub inaczej 0/1. Nie rozróżnia czy kręcisz nim w lewo, czy w prawo, tak więc nie da się wykonać automatyzacji, o których piszesz przy pomocy tego urządzenia.
W.R.
flowerek

ciekawym zastosowaniem może być gdy chcesz wiedzieć czy ktoś coś ruszał w twoich rzeczach - kładziesz tam czujnik w taki sposób aby dostęp do "monitorowanej" rzeczy wymagał ruszenia czujnika.
przydałoby sie żeby działał w trybie silent - żeby nie alarmował od razu

sam czujnik bardzo fajny, powiem nawet że ładny porówniując do innych na rynku
zasięg podobny do poprzedniego (ale tylko na 2 próbach testowych)

niezależnie - bo dotyczy to wszystkich - zastanawiam sie jak to powinno być skonstruowane na okoliczność mycia podłóg. Przy umytej na mokro podłodze wzbudza alarm. w praktyce trzeba go albo odwrócić albo odłożyc w inne miejsce - ale to wymaga po chwili ponownego działania... a tu już wiadomo można zapomnieć i będzie klops w przypadku zalania....moze powinien być przycisk deaktywujący na zdefiniowany czas... klikam i zostawiam...wyschnie to nie będzie się wzbudzał...a po określonym czasie zacznie działać...
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

flowerek wrote: Tue Jun 23, 2026 9:16 am niezależnie - bo dotyczy to wszystkich - zastanawiam sie jak to powinno być skonstruowane na okoliczność mycia podłóg. Przy umytej na mokro podłodze wzbudza alarm. w praktyce trzeba go albo odwrócić albo odłożyc w inne miejsce - ale to wymaga po chwili ponownego działania... a tu już wiadomo można zapomnieć i będzie klops w przypadku zalania....moze powinien być przycisk deaktywujący na zdefiniowany czas... klikam i zostawiam...wyschnie to nie będzie się wzbudzał...a po określonym czasie zacznie działać...
Sucha szmatka i gotowe ;).
Czujnik jak wykrywa wodę to najpiertw przez prawie 10 s piszczy zanim to raportuje radiowo. Także w trakcie mycia podłogi cieżko to przegapić i jest trochę czasu na reakcję zanim się zamkną zawory.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
flowerek

klew wrote: Tue Jun 23, 2026 9:23 am
flowerek wrote: Tue Jun 23, 2026 9:16 am niezależnie - bo dotyczy to wszystkich - zastanawiam sie jak to powinno być skonstruowane na okoliczność mycia podłóg. Przy umytej na mokro podłodze wzbudza alarm. w praktyce trzeba go albo odwrócić albo odłożyc w inne miejsce - ale to wymaga po chwili ponownego działania... a tu już wiadomo można zapomnieć i będzie klops w przypadku zalania....moze powinien być przycisk deaktywujący na zdefiniowany czas... klikam i zostawiam...wyschnie to nie będzie się wzbudzał...a po określonym czasie zacznie działać...
Sucha szmatka i gotowe ;).
Czujnik jak wykrywa wodę to najpiertw przez prawie 10 s piszczy zanim to raportuje radiowo. Także w trakcie mycia podłogi cieżko to przegapić i jest trochę czasu na reakcję zanim się zamkną zawory.

zacytuję mojego domowego testera w postaci żony -"zabierz mi to g...o, albo sobie sam sprzątaj..."
myślę że nie tylko ona tak ma :D

dlatego używam w domu systemu z sondą zawieszaną - mam ją dosłownie 0.5 mm nad podłogą... jak będzie zalanie to wyłapie a przy zmywaniu nie ma problemu.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
klew

flowerek wrote: Tue Jun 23, 2026 9:30 am
dlatego używam w domu systemu z sondą zawieszaną - mam ją dosłownie 0.5 mm nad podłogą... jak będzie zalanie to wyłapie a przy zmywaniu nie ma problemu.
to może daj po małej kropelce kleju na gorąco na każdą nóżkę? Albo polakieruj sam czubek? Pewnie metodą prób i błędów znajdzie się tutaj dobry kompromis. Jak woda będzie płynąć przy czujce, to będzie musiała mieć już kilka mm wysokości.
flowerek

klew wrote: Tue Jun 23, 2026 10:13 am
to może daj po małej kropelce kleju na gorąco na każdą nóżkę? Albo polakieruj sam czubek? Pewnie metodą prób i błędów znajdzie się tutaj dobry kompromis. Jak woda będzie płynąć przy czujce, to będzie musiała mieć już kilka mm wysokości.

a moze jakaś scena o nazwie zmywane podłóg która deaktywuje czujki na zdefiniowany czas :D (np 15 min)
klew

flowerek wrote: Tue Jun 23, 2026 12:26 pm
klew wrote: Tue Jun 23, 2026 10:13 am

a moze jakaś scena o nazwie zmywane podłóg która deaktywuje czujki na zdefiniowany czas :D (np 15 min)
Nie jestem przekonany do takiej funkcji
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

zacytuję mojego domowego testera w postaci żony -"zabierz mi to g...o, albo sobie sam sprzątaj..."
myślę że nie tylko ona tak ma :D
Rozważ inwestycję w robot mopujący ;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Ja na czujnik FS1.0 mam wydrukowaną taką podstawkę w której nóżki są minimalnie nad posadzką. Musiałem coś takiego zastosować bo posadzka w piwnicy parę razy do roku staje się wilgotna i zamykało mi zawór.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
flowerek

czyli mój przypadek nie jest odosobiony.
i nie jest to problem z czapy bo konukrancja której używam ma czujnik w takiej samej postaci (stojący z nózkami) ale w zestawie również wieszak na ścianę w który wkłada się czujnik + sonda na kabelku którą można zamontować wg potrzeb i możliwości - i problem rozwiązany

patrz https://allegro.pl/oferta/salus-smart-h ... QQAvD_BwE
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Nowości”