ZAMEL MEW-01 - od 4 dni jest rozlaczony

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

BOYAN wrote: Sun Jun 28, 2026 10:25 pm Licznik po wciśnięciu confiv mruga szybko po 5 sekundach ale nie łączy się z WiFi oraz nie widać go poprzez adres IP.
Oto screeny z wersji oprogramowania.
Ja zacznie szybko migać, to znaczy, że jest w trybie cfg. Wtedy musisz się telefonem/komputerem połączyć z jego siecią Wi-Fi (ZAMEL-MEW-01-....). Dopiero wtedy wejdź na http://192.168.4.1 i zobacz co tam widać w last state.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
BOYAN

Po podłączeniu do WiFi zamel nie miałem przypisanego nie wiedzieć czemu mojego WiFi i serwera z mailem. Przypisałem wszystko od nowa ale mimo to nadal po restarcie nie działa licznik w aplikacji.
Oto screeny.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

BOYAN wrote: Mon Jun 29, 2026 9:43 am Po podłączeniu do WiFi zamel nie miałem przypisanego nie wiedzieć czemu mojego WiFi i serwera z mailem. Przypisałem wszystko od nowa ale mimo to nadal po restarcie nie działa licznik w aplikacji.
Oto screeny.
Jeśli było pusto, to możliwe, że był zresetowany do ustawień fabrycznych. Reset do fabryki robi się przytrzymując przycisk cfg >5s aż przejdzie do trybu cfg i wtedy ponownie przytrzymujemy >5s. Może to przypadkiem zrobiłeś przy wcześniejszych próbach.

Na screenie widać tylko, że urządzenie próbuje się łączyć z siecią. Nie wiem ile czekałeś od włączenia urządzenia do wejścia na tą stronę. Warto dać urządzeniu kilka minut na próbę połączenia i dopiero wtedy przełączyć w cfg i sprawdzić last state.

Upewnij się, że sieć "toya..." pracuje na 2,4 GHz. Sprwadź logi na swoim routerze - czy widać tam próby łączenia MEW?

Testowo możesz też uruchomić AP na swoim telefonie i ustawić MEW na Wi-Fi ze swojego telefonu. Jeśli się połączy, to wiemy, że problemu trzeba szukać bardziej po stronie routera/domowej sieci.
BOYAN

Moje wifi obecnie ma przypisaną taką samą nazwę dla sieci 2,4 jak i 5 GHz. czy to może być problemem ze licznik próbuje się dobić do niby sieci 2,4 a dostaje parametry od 5 GHz? bo łącząc sie do AP nie widzę go na liście.
klew

BOYAN wrote: Mon Jun 29, 2026 10:49 am Moje wifi obecnie ma przypisaną taką samą nazwę dla sieci 2,4 jak i 5 GHz. czy to może być problemem ze licznik próbuje się dobić do niby sieci 2,4 a dostaje parametry od 5 GHz? bo łącząc sie do AP nie widzę go na liście.
Nie powinno to mieć znaczenia. MEW pracuje tylko na 2.4 GHz i tylko z taką siecią może się łączyć. Chyba, że masz coś bardzo dziwnego po stronie AP Wi-Fi, co powoduje, że próbuje na siłę wypchnąć urządzenie na 5 GHz.

Zrób test z AP na telefonie.
BOYAN

Zmieniłem w Routerze by sieć nie była Smart tylko dzieliła między dwa pasma i mimo to licznik jest offline po wpisaniu danych do sieci.
Na routerze też go nie widać.
klew

BOYAN wrote: Mon Jun 29, 2026 9:08 pm Zmieniłem w Routerze by sieć nie była Smart tylko dzieliła między dwa pasma i mimo to licznik jest offline po wpisaniu danych do sieci.
Na routerze też go nie widać.
Zrób test z AP na telefonie
BOYAN

Tzn co mam zrobić. Byłbym wdzięczny za jaśniejszą podpowiedź.
Sadziłem przez te wszystkie lata a mam licznik już ponad 5 lat że tu nie ma co się spieprzyć. A jednak.
klew

BOYAN wrote: Tue Jun 30, 2026 9:43 pm Tzn co mam zrobić. Byłbym wdzięczny za jaśniejszą podpowiedź.
Sadziłem przez te wszystkie lata a mam licznik już ponad 5 lat że tu nie ma co się spieprzyć. A jednak.
To:
klew wrote: Mon Jun 29, 2026 10:03 am Testowo możesz też uruchomić AP na swoim telefonie i ustawić MEW na Wi-Fi ze swojego telefonu. Jeśli się połączy, to wiemy, że problemu trzeba szukać bardziej po stronie routera/domowej sieci.
BOYAN

czy można z wami porozmawiać na messenger lub poprzez telefon bo pisanie na forum jak w latach 2000 to kiepskie wyjście z sytuacji.
:cry:

Sprawa wyglada tak
- po restarcie i wciśnięciu config na migającej szybko diodzie
- ustawiłem w telefonie hotspot i wpisałem nowe dane wifi w supla po zalogowaniu się do wifi MEW
- ustawienia zapisane i zresetowane
- licznik nie łączy się
- wchodzę znowu w wifi MEW po ponownym wcisnieciu config i nie ma zapisanej sieci hotspot tylko jest moje wifi z TOYA bez hasła.

co jest nie tak?
Chętnie porozmawiam z kimś bo być może 2 minuty rozmowy rozwiążą problem.
:geek:

Return to “ZAMEL MEW-01”