Gui-Generic Builder Desktop
-
iM@rek
Na dzisiaj kończę. Sprawdzę jutro i dam znać. Dzięki za rozwiązanie problemu.

-
iM@rek
Cześć,
porobiłem dość sporo testów, z kilkoma ESP32, z parametrami i bez.
Ogólnie jest ok.
Nawet, kiedy w konfiguracji w sekcji I2C, po podaniu SCL i SDA i zapisaniu zmian, jest info: "No Dev Found" i tak poprawnie odczytuje wartości czujników (Temp, Ciśń, Wilg).
Dopiero, kiedy w parametrach kompilacji podaję adres BME (0x76), w konfiguracji widzi czujnik i podane parametry (adr i wysokość npm.)
No i poprawnie przekazuje parametry sieci/servera/mail, trzeba tylko zaznaczyć, że ma je przekazywać
Tak, że tylko jest "problem" z automatycznym wykrywaniem BME, co działa w starym GGB Krychy.
Ogólnie jest ok.
Nawet, kiedy w konfiguracji w sekcji I2C, po podaniu SCL i SDA i zapisaniu zmian, jest info: "No Dev Found" i tak poprawnie odczytuje wartości czujników (Temp, Ciśń, Wilg).
Dopiero, kiedy w parametrach kompilacji podaję adres BME (0x76), w konfiguracji widzi czujnik i podane parametry (adr i wysokość npm.)
No i poprawnie przekazuje parametry sieci/servera/mail, trzeba tylko zaznaczyć, że ma je przekazywać
Tak, że tylko jest "problem" z automatycznym wykrywaniem BME, co działa w starym GGB Krychy.
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Tu pewnie też zadziała jak zmienisz wartości pinów od i2c i potem ustawisz poprawne, po prostu ja od razu podaje piny żeby nie trzeba było tego klikać na urządzeniu, a to wykrywanie załącza się na zmianę pinów lub zapisz, już nie pamiętam.iM@rek wrote: Tue Jul 14, 2026 12:39 pm Cześć,
Ogólnie jest ok.
Chyba że jeszcze gdzieś o czymś nie wiem, ale to jest to samo GG tylko sparametryzowane
-
iM@rek
Tak robię, tzn. w konfiguracji I2C ustawiam piny, daję zapisz i potem odświeża ekran i pojawia się info, że nie znajduje urządzenia.
Na dzień dobry piny I2C są wyłączone.
-
[email protected]
Zobaczę jak znajdę jakiś czujnik na i2c
-
[email protected]
Sprawdziłem to, po wgraniu GG Online jest to samo, po zapisie GPIO niekoniecznie od razu znajduje urządzenia, za to jak się zapisze, wyjdzie i wróci to pokaże. Także co złego to nie jaiM@rek wrote: Tue Jul 14, 2026 2:13 pm Tak robię, tzn. w konfiguracji I2C ustawiam piny, daję zapisz i potem odświeża ekran i pojawia się info, że nie znajduje urządzenia.
z tego co widzę w kodzie to akcja wyszukiwania urządzeń jest uruchamiana po załadowaniu strony lub po zapisie GPIO, więc powinna pokazać w zasadzie zawsze.
Jak spróbowałem ponownie kilka razy to znów działa jak powinno
-
[email protected]
Wersja 2.0.17 udostępnia możliwość wgrania jak i aktualizacji Bramki Zigbee.
Bramka na starcie zapisuje plik z wersją, a GGBD szuka tego pliku, odczytuje zawartość i porównuje z dostępnymi wersjami bramki na Githubie, pobiera wybraną i pozwala wgrać.
Ostrzeżenie: Github API ma limity wywołań, może się zdarzyć, że przy kilkukrotnej aktualizacji któryś zostanie naruszony, i wtedy trzeba będzie czekać albo godzinę albo dzień
Bramka na starcie zapisuje plik z wersją, a GGBD szuka tego pliku, odczytuje zawartość i porównuje z dostępnymi wersjami bramki na Githubie, pobiera wybraną i pozwala wgrać.
Ostrzeżenie: Github API ma limity wywołań, może się zdarzyć, że przy kilkukrotnej aktualizacji któryś zostanie naruszony, i wtedy trzeba będzie czekać albo godzinę albo dzień
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
@[email protected] Nie chciał byś się pochylić nad dodaniem wspracia dla czujnika odległości ale na kanale GMP? 
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
[email protected]
A którym? Tym co już jest?robertklepacki94 wrote: Thu Jul 23, 2026 8:22 am @[email protected] Nie chciał byś się pochylić nad dodaniem wspracia dla czujnika odległości ale na kanale GMP?![]()
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Wiekszość osób chyba korzysta z JSN-SR04T ale on działa z tego co pamiętam natywnie na HC-SR04.[email protected] wrote: Thu Jul 23, 2026 9:20 amA którym? Tym co już jest?robertklepacki94 wrote: Thu Jul 23, 2026 8:22 am @[email protected] Nie chciał byś się pochylić nad dodaniem wspracia dla czujnika odległości ale na kanale GMP?![]()
Znajomy walczy z pomiarem ilości soli w zmiękczaczu i że dla większości osób było by to ułatwienie jak taki kanał byłby w GG.
Tu trzeba by dodać odrazu jakiś poziom mini i max do kalibrowania odległości.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023