FAAC 740/741 z centralą 748D - sposób podłączenia SBW-02

Hektorek
Been thanked: 1 time

Sk_uter wrote: Fri Sep 22, 2023 8:31 am No u mnie też pokazuje dobrze, ale trochę w innej konfiguracji. Ty. Tobie pokazuje zamknięcie bramy przy całkowitym zamknięciu bramy czy jak?
Tak. Mam ustawione tak, że w momencie impulsu do otwarcia po chwili pojawia się ikonka o częściowym otwarciu bramy (50%) do momentu całkowitego otwarcia i zmiana ikony na otwartą.
I analogicznie przy zamykaniu , najpierw wskazanie częściowego otwarcia do momentu całkowitego zamknięcia bramy i zmiana ikony na zamkniętą.
Pozdrawiam:
Sławek
Sk_uter
Has thanked: 1 time

To może być u mnie błąd, że czujniki są na odwrót podłączone w module i oprogramowaniem tego nie zmienię?
Hektorek

Sk_uter wrote: Fri Sep 22, 2023 8:39 am To może być u mnie błąd, że czujniki są na odwrót podłączone w module i oprogramowaniem tego nie zmienię?
Może zacznij od zmian ustawień w cloud, testuj różne konfiguracje a na końcu grzeb w sprzęcie.
Pozdrawiam:
Sławek
Sk_uter
Has thanked: 1 time

Pytanie do twórców czy jak mam podłączone na odwrót czujniki z wejściami to oprogramowaniem da się to obejść czy trzeba fizycznie zmienić kable?
kiler88

Możesz je zamienić miejscami na cloud.supla.org
Smrek

Witam serdecznie.
Panowie mam napęd FAAC 740 i zamontowany SBW-02 z anteną zewnętrzną, w skrzynce z bezpiecznikami w domu, ok 50m od napędu.
Mam wiązkę przewodów z napędu do skrzynki bezpieczników i na razie wykorzysta łem tylko zamykanie i otwieranie bez stanu bramy.
Zasilanie osobne, nie z Faac. Mam też pociągnięte przewody (kilka par wolnych)od bramy do sterownika SBW-02, które mogę wykorzystać.
Brama ma krańcówki magnesy. Chciałbym uzyskać efekt, w którym aplikacja Supla podaje stan bramy Otwarta, Zamknięta.
Chciałem zastosować schemat z postu nr 1.
Z tego co czytałem niektóre wersje SBW-02 powodowały spadek zasięgu pilotów.
1. Czy przełożyć sterownik SBW-02 do napędu bramy?
2. Czy zostawić sterownik w skrzynce bezpieczników w domu ale przepiąć się na zasilanie z FAAC?
3. Czy muszę zastosować konektron zamiast magnesów? Jeśli tak to jak to zrobić?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Smrek wrote: Wed Jul 22, 2026 6:50 pm Witam serdecznie.
Panowie mam napęd FAAC 740 i zamontowany SBW-02 z anteną zewnętrzną, w skrzynce z bezpiecznikami w domu, ok 50m od napędu.
Mam wiązkę przewodów z napędu do skrzynki bezpieczników i na razie wykorzysta łem tylko zamykanie i otwieranie bez stanu bramy.
Zasilanie osobne, nie z Faac. Mam też pociągnięte przewody (kilka par wolnych)od bramy do sterownika SBW-02, które mogę wykorzystać.
Brama ma krańcówki magnesy. Chciałbym uzyskać efekt, w którym aplikacja Supla podaje stan bramy Otwarta, Zamknięta.
Chciałem zastosować schemat z postu nr 1.
Z tego co czytałem niektóre wersje SBW-02 powodowały spadek zasięgu pilotów.
1. Czy przełożyć sterownik SBW-02 do napędu bramy?
2. Czy zostawić sterownik w skrzynce bezpieczników w domu ale przepiąć się na zasilanie z FAAC?
3. Czy muszę zastosować konektron zamiast magnesów? Jeśli tak to jak to zrobić?
Pozdrawiam
Jeśli SBW-02 jest zasilany z innego źródła, to musisz zastosować kontaktron(y).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Smrek

Trzeba zastosować dwa kontaktrony?
Gdzie je umieścić?
Czy lepiej puścić zasilanie z napędu i wykorzystać magnesy?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Smrek wrote: Thu Jul 23, 2026 5:21 pm Trzeba zastosować dwa kontaktrony?
Gdzie je umieścić?
Czy lepiej puścić zasilanie z napędu i wykorzystać magnesy?
Jeśli chcesz widzieć trzy stany bramy (zamknięta / częściowo otwarta / otwarta), to potrzebujesz dwa kontaktrony. Jeśli nie korzystasz z funkcji furtki, to wystarczy jeden kontaktron.
Kontaktrony montujesz w ten sposób, że pierwszy kontaktron jest zwarty przy całkowicie zamkniętej bramie, a drugi jest zwarty przy całkowicie otwartej bramie.
Nie wróżę poprawnego działania przy zasilaniu z napędu na okablowaniu o długości 50 m. Musiałbyś to sprawdzić.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Smrek

Kontaktrony maja być zamiast magnesów na bramie?

Return to “ZAMEL SBW-02”