Gui-Generic Builder Desktop

[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

robertklepacki94 wrote: Thu Jul 23, 2026 9:28 am
[email protected] wrote: Thu Jul 23, 2026 9:20 am
robertklepacki94 wrote: Thu Jul 23, 2026 8:22 am @[email protected] Nie chciał byś się pochylić nad dodaniem wspracia dla czujnika odległości ale na kanale GMP? :)
A którym? Tym co już jest?
Wiekszość osób chyba korzysta z JSN-SR04T ale on działa z tego co pamiętam natywnie na HC-SR04.

Znajomy walczy z pomiarem ilości soli w zmiękczaczu i że dla większości osób było by to ułatwienie jak taki kanał byłby w GG.
Tu trzeba by dodać odrazu jakiś poziom mini i max do kalibrowania odległości. :)
Samo zrobienie drugiej wersji na GPM - żaden problem, zaraz zrobię, przy czym nie mam tego czujnika, więc ktoś by się musiał wypowiedzieć czy to działa ;)

Za to jak chcesz dodać jakąś logikę to byś musiał trochę bardziej ją opisać ;)

Min, Max, OK, ale co dalej?
bo mam Min=10, Max = 30 (cm), pomiary są w zakresie 0 - 100 , co wtedy? ustawiać Min kiedy <=10, Max kiedy >=30 ?
czy mając min, max i przeliczać to na jakiś % ? 20 == 50% ? co jak poza zakresem?
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Ja osobiście mam to zrobione na zasadzie odległości czyli 10cm to 0% a 30cm to 100%, mi wygodnie jest jak wskaźnik pokazuje ponad 100 i poniżej 0% bo wiadomo nigdy nie jest idealnie. Dodatkowo jakiś filtr z 10 odczytów i uśrednianie wyniku.

Może ktoś inny się jeszcze wypowie? Tak żeby dodać to raz i spełniało funkcję dla wszystkich😁
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
[email protected]

GGDB od dziś używa aktualnej SD, tj. z dnia 24.07.2026 ( co oznacza, że jest to wersja 26.04 + to co klew ostatnio dodał ;) )
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

[email protected] wrote: Thu Jul 16, 2026 1:25 pm Wersja 2.0.17 udostępnia możliwość wgrania jak i aktualizacji Bramki Zigbee.
Bramka na starcie zapisuje plik z wersją, a GGBD szuka tego pliku, odczytuje zawartość i porównuje z dostępnymi wersjami bramki na Githubie, pobiera wybraną i pozwala wgrać.

Ostrzeżenie: Github API ma limity wywołań, może się zdarzyć, że przy kilkukrotnej aktualizacji któryś zostanie naruszony, i wtedy trzeba będzie czekać albo godzinę albo dzień :(
Łał jak to profesjonalnie wygląda 😁👍
IMG_1507.jpeg

Ale przy wgrywaniu całego pliku na wersje 4 MB pobiera plik 8 MB.
Chyba że coś źle robię 😉
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
[email protected]

LukiSpajder wrote: Fri Jul 24, 2026 5:15 pm
[email protected] wrote: Thu Jul 16, 2026 1:25 pm Wersja 2.0.17 udostępnia możliwość wgrania jak i aktualizacji Bramki Zigbee.
Bramka na starcie zapisuje plik z wersją, a GGBD szuka tego pliku, odczytuje zawartość i porównuje z dostępnymi wersjami bramki na Githubie, pobiera wybraną i pozwala wgrać.

Ostrzeżenie: Github API ma limity wywołań, może się zdarzyć, że przy kilkukrotnej aktualizacji któryś zostanie naruszony, i wtedy trzeba będzie czekać albo godzinę albo dzień :(

IMG_1507.jpeg

Chyba że coś źle robię 😉
Może nie działać po prostu xD sprawdzę, dzięki za pierwsze testy! W sumie to bawiłem się w tylko na 8mb wersji
LukiSpajder

[email protected] wrote: Fri Jul 24, 2026 5:23 pm

IMG_1507.jpeg

Chyba że coś źle robię 😉
Może nie działać po prostu xD sprawdzę, dzięki za pierwsze testy! W sumie to bawiłem się w tylko na 8mb wersji
Ja dziś siadłem żeby to przetestować i przy aktualizacja też jest problem pobiera plik 8 MB tyle że tu ESP przyjmuje plik i nie wyskakuje błąd .
Ale sprawdź to po swojemu bo może coś źle robię 🙂

A czy to normalne że wszystkie czynności można wykonać na module bez wprowadzeniu układu w tryb programowania poprzez naciśnięcie BOOT ?
[email protected]

LukiSpajder wrote: Fri Jul 24, 2026 5:40 pm

IMG_1507.jpeg

Chyba że coś źle robię 😉
Ja dziś siadłem żeby to przetestować i przy aktualizacja też jest problem pobiera plik 8 MB tyle że tu ESP przyjmuje plik i nie wyskakuje błąd .

A czy to normalne że wszystkie czynności można wykonać na module bez wprowadzeniu układu w tryb programowania poprzez naciśnięcie BOOT ?
Dla mnie normalne, w tryb programowania trzeba wprowadzać tylko jakieś wynalazki typu esp12, wszelkiego rodzaju devkity tego nie wymagają i ja tylko takie kupuje, nie zmienia to faktu, że jeżeli płytka tego wymaga no to trzeba by się wstrzelić, w przypadku GG tam widać loga i da się wyłapać kiedy naciskać, może tu tez by trzeba było tak zrobić, log jest widoczny
LukiSpajder

[email protected] wrote: Fri Jul 24, 2026 5:52 pm
LukiSpajder wrote: Fri Jul 24, 2026 5:40 pm

Dla mnie normalne, w tryb programowania trzeba wprowadzać tylko jakieś wynalazki typu esp12, wszelkiego rodzaju devkity tego nie wymagają i ja tylko takie kupuje, nie zmienia to faktu, że jeżeli płytka tego wymaga no to trzeba by się wstrzelić, w przypadku GG tam widać loga i da się wyłapać kiedy naciskać, może tu tez by trzeba było tak zrobić, log jest widoczny
A ja cały czas wciskałem i dopiero do kompa podłączałem 😁 i teraz się zdziwiłem że ruszyło .
[email protected]

@vajera
jest małe wyzwanie :D
Z2S_Gateway.4MB.no_OTA.logs.update_only.WARNING_NEW_SIZE.bin
tak wygląda nazwa pliku teraz u Ciebie, gdzie dla 8MB jest tak:
Z2S_Gateway.8MB.no_OTA.logs.update_only.bin

pytanie brzmi: zamierzasz ten WARNING_NEW_SIZE zostawić na dłużej czy zniknie zaraz? nie wiem czy mam to sobie obsłużyć czy skupić się na tym, że zmienia się tylko liczba MB
[email protected]

@LukiSpajder
zobacz wersję 2.0.18

Tak BTW to w katalogu z aplikacją jest plik appsettings.json,
jak w nim zmienić AutoUpdateEnabled na true, to aplikacja powie kiedy jest nowsza wersja dostępna na Githubie i spróbuje się zaktualizować - mnie to działa ale jak ktoś chce spróbować to jest to możliwe do włączenia a jeszcze o tym nie pisałem :P

Return to “GUI Generic”