Czujnik temp. SNZB-02DR2 problem po zaniku zasilania w domu

Moderator: vajera

tcp

vajera wrote: Fri Jul 17, 2026 9:11 pm 1. Nie musisz usuwać czujnika i dodawać go ponownie - jeżeli czujnik stracił połączenie z bramką, to wystarczy standardowa procedura reanimacji - viewtopic.php?p=208857#p208857 (pytanie nr 4).
2. Jaką wersję firmware SNZB-02DR2 masz obecnie? Robiłeś aktualizację OTA tego czujnika?
3. Jak długie są te zaniki napięcia?
Dziękuję za pomoc. udało mi się otworzyć Full GUI :) i coś potestowałem.

1. Niestety parowanie urządzenia z bramką z włączoną funkcją Force device to bind gateway again nie przynosi efektu - przetestował 2 razy (raz po zaniku napięcia w bramce a dugi raz jak dodałem ponownie czujniki i jeden stracił zasięg bo oddaliłem go za daleko od bramki). Nie mam innej bramki żeby sprawdzić ale sobie muszę kupić z antenką.
2. Moje SNZB-02DR2 mają firmware 1.0.2.
3. Zaniki napięcia miałem różne ale zrobiłem nowy test i odłączyłem bramkę na około 10 minut i po podłączeniu zasialania bramka nie odnalazła czaujników nawet stosując punkt 1. i dodałem je ponownie po usunięciu.
vajera
Has thanked: 290 times
Been thanked: 161 times

tcp wrote: Thu Jul 23, 2026 7:11 pm Dziękuję za pomoc. udało mi się otworzyć Full GUI :) i coś potestowałem.

1. Niestety parowanie urządzenia z bramką z włączoną funkcją Force device to bind gateway again nie przynosi efektu - przetestował 2 razy (raz po zaniku napięcia w bramce a dugi raz jak dodałem ponownie czujniki i jeden stracił zasięg bo oddaliłem go za daleko od bramki). Nie mam innej bramki żeby sprawdzić ale sobie muszę kupić z antenką.
2. Moje SNZB-02DR2 mają firmware 1.0.2.
3. Zaniki napięcia miałem różne ale zrobiłem nowy test i odłączyłem bramkę na około 10 minut i po podłączeniu zasialania bramka nie odnalazła czaujników nawet stosując punkt 1. i dodałem je ponownie po usunięciu.
Zacznij od aktualizacji SNZB-02DR2 do 1.0.4.

Ad. 3. To rozwiązanie z Force device to bind gateway again powinno zadziałać zawsze - możliwe, że faktycznie masz problem z zasięgiem-jakie masz RSSI?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
tcp

NIe mogę zrobić aktualizacji czujnika bo cały czas mam "OTA upgrade server notify failed!":

image.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Jeśli nie wygrasz odpowiedniego pliku aktualizacyjnego do bramki, to nie zrobisz aktualizacji. Bramka sama z siebie nie sprawdza i nie ściąga aktualizacji dla danego urządzenia. Najpierw ściągnij odpowiedni plik Ota na dysk, wygraj do bramki i zrób aktualizacje.
Ewentualnie zrób to przez originalną bramkę Sonoff
vajera
Has thanked: 290 times
Been thanked: 161 times

tcp wrote: Fri Jul 24, 2026 6:51 am NIe mogę zrobić aktualizacji czujnika bo cały czas mam "OTA upgrade server notify failed!":

image.png
Wgraj załączony plik korzystając z przycisku dostępnego w pierwszej zakładce GUI.
Download.zip
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
tcp

vajera wrote: Fri Jul 24, 2026 8:01 am
tcp wrote: Fri Jul 24, 2026 6:51 am NIe mogę zrobić aktualizacji czujnika bo cały czas mam "OTA upgrade server notify failed!":

image.png
Wgraj załączony plik korzystając z przycisku dostępnego w pierwszej zakładce GUI.

Download.zip
Dziękuję za plik i pomoc. W jednym termometrze aktualizacja do 1.0.4.się udała ale bardzo długo trwała. Niestety w drugim nie mogę odczytać wersji firmware bo jest error i aktualizacji nie mogę zrobić.

image.png
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Czyli nie ma z nim "kontaktu". Sparuj ponownie i daj bliżej bramki. Musi iść.

Return to “Bramka ZigBee”