Najczęstsze pytania i odpowiedzi [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

djack2017 wrote: Fri Jul 24, 2026 7:33 am last state: config mode
logi sprawdzę póżniej.
Config mode i wolne miganie diody? No to nie wiem :D
Albo tam @vajera coś zrobił niestandardowo, albo coś innego się wydarzyło.

Może urządzenie wymusza cfg mode w jakiejś sytuacji? Np. w starszych wersjach "StartInCfgMode" urządzenie startuje w tym trybie, gdy konfiguracja jest niepełna (brak SSID, hasła, maila, serwera).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
djack2017
Been thanked: 1 time

klew wrote: Fri Jul 24, 2026 7:36 am
djack2017 wrote: Fri Jul 24, 2026 7:33 am last state: config mode
logi sprawdzę póżniej.
Config mode i wolne miganie diody? No to nie wiem :D
Albo tam @vajera coś zrobił niestandardowo, albo coś innego się wydarzyło.

Może urządzenie wymusza cfg mode w jakiejś sytuacji? Np. w starszych wersjach "StartInCfgMode" urządzenie startuje w tym trybie, gdy konfiguracja jest niepełna (brak SSID, hasła, maila, serwera).
urządzenie łączy się po wifi do sieci bo dostaje adres IP i mogę nim zarządzać poprzez www
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

A że tak zapytam, włączyłeś dodawanie urządzeń w Cloud?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
djack2017

Sytuacja wygląda tak:
1. serwer prywatny supli w wersji 25.12.02
2. jak wgram starszy firmware do bramki i wyłączę w konfiguracji kontrolę certyfikatu to bramka w supli się zarejestruje
3. jak wgram najnowszy firmware do bramki i wyłączę w konfiguracji kontrolę certyfikatu to bramka w supli się nie zarejestruje
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

A może to problem z protokołem Supli?
Wtedy musiałbyś podnieść Cloud do nowszej wersji, bo ta którą masz odrzuca urządzenie z nowszym proto, bo go po prostu nie zna. Miałem taki przypadek dawno temu z THW-01
Sprawdź może jeszcze logi serwera, tam powinno być widać próbę połączenia i wersję protokołu.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
djack2017

lesny8 wrote: Fri Jul 24, 2026 6:44 pm A może to problem z protokołem Supli?
Wtedy musiałbyś podnieść Cloud do nowszej wersji, bo ta którą masz odrzuca urządzenie z nowszym proto, bo go po prostu nie zna. Miałem taki przypadek dawno temu z THW-01
Sprawdź może jeszcze logi serwera, tam powinno być widać próbę połączenia i wersję protokołu.
Może i tak. Wróciłem do starszej wersji i wszystko działa. Nie może być tak, że zmiany w oprogramowaniu bramki, w jakiejś kolejnej wersji,
powodują, że po wgraniu tej wersji wszystko przestaje działać. Musi być zachowana kompatybilność wsteczna.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

djack2017 wrote: Sun Jul 26, 2026 6:51 pm
lesny8 wrote: Fri Jul 24, 2026 6:44 pm A może to problem z protokołem Supli?
Może i tak. Wróciłem do starszej wersji i wszystko działa. Nie może być tak, że zmiany w oprogramowaniu bramki, w jakiejś kolejnej wersji,
powodują, że po wgraniu tej wersji wszystko przestaje działać. Musi być zachowana kompatybilność wsteczna.
Bramka jest kompatybilna wstecznie od momentu pierwszej publikacji kodu - w teorii możesz wgrać pierwszą dostępną wersję a następnie zaktualizować ją do najnowszej wersji bez utraty danych.
Ta kompatybilność dotyczy też serwera Supla, zresztą gdyby ten problem rzeczywiście wynikał z braku kompatybilności, to zgłaszałoby go więcej użytkowników?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

djack2017 wrote: Fri Jul 24, 2026 8:24 am Sytuacja wygląda tak:
1. serwer prywatny supli w wersji 25.12.02
2. jak wgram starszy firmware do bramki i wyłączę w konfiguracji kontrolę certyfikatu to bramka w supli się zarejestruje
3. jak wgram najnowszy firmware do bramki i wyłączę w konfiguracji kontrolę certyfikatu to bramka w supli się nie zarejestruje
Jak wygląda sytuacja w przypadku włączenia weryfikacji certyfikatu?
Jesteś w stanie ustalić numer ostatniej działającej wersji?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

djack2017 wrote: Sun Jul 26, 2026 6:51 pm ...
Nie może być tak, że zmiany w oprogramowaniu bramki, w jakiejś kolejnej wersji,
Tak jak @vajera już napisał, kompatybilność wsteczna jest, ale dotyczy to aktualnej wersji serwera Supli. Założę się że na serwerze oficjalnym nie miałbyś problemu, bo core tam jest 'up to date'. Możesz z resztą zweryfikować to np. na beta Cloud.

Można też napisać tak, że nie ma co się spodziewać, że nowsze oprogramowanie bramki lub jakiegoś sterownika będzie działać z innym niż aktualny Cloud.

Problem nie leży zatem w bramce Z2S a w Twoj wersji serwera Supli. @vajera ostatnio dodawał np. wsparcie dla kanałów CCT i RGB+CCT, a to pewnie jest dostępne w nowszej wersji proto. Zgaduję, bo nie sprawdzałem.

Jeżeli masz sterownik od Zamel, np. mSLW-02, któremu po aktualizacji do najnowszej wersji firmware doszła właśnie obsługa CCT, to Twoja wersja Cloud też by go nie podłączała.

W codziennym życiu wszędzie mamy do czynienia z tym samym zjawiskiem, ja mam analogicznie taki przypadek, że mam w aucie czujnik z modułem, który uległ uszkodzeniu, auto z 2018 roku.
Chcąc naprawić usterkę, mogę kupić taki sam o tym samym numerze części i na pewno będzie działał. Jest jedno ale, będzie on działał ograniczony czas i też ulegnie uszkodzeniu, bo ma on pewną wadę konstrukcyjną, która to została wykluczona nie w kolejnej, ale w trzeciej rewizji tego czujnika.
Kupując czujnik, który jest najnowszy konstrukcyjnie musze mieć pewność, że sterownik go rozpozna, dogada się z modułem i będę mógł zaadoptować go do auta.
Bez aktualnej wersji softu sterownika, naprawa przy użyciu najnowszej rewizji popsutej części zakończy się nie powodzeniem.
Sprawdziłem wersję sterownika i mam taką, która pozwala mi na zastosowanie najnowszej rewizji czujnika. Mam pewność, że się dogadają.

Remedium dla Twojego problemu, to aktualizacja Cloud do ostatniej wersji, kiedyś i tak musisz to zrobić 😉
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

A udało się zebrać logi? Jest szansa że mogą coś wyjaśnić
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Bramka ZigBee”