ROW-02 EspEasy

Sterownik dwukanałowy
User avatar
kluszczyn
Posts: 9
Joined: Sat Mar 24, 2018 10:18 pm

Sun Mar 25, 2018 7:38 pm

Witam,

wgrałem do ROW-02 EspEasy w wersji mega-20180324 skomplilowane z minimalną ilością pluginów z uwagi na utrzymanie funkcjonalności OTA.
Sterowanie przekaźnikami działa, pozostałe funkcje firmware również.

Mam natomiast nieprzewidywale odczyty z wejść IN1 i IN2. Gdy wejścia nie są podłączone z "L" zachowują stan niski. Natomiast po podłączeniu do "L" stan wejścia zmienia się przypadkowo i przełącza się samoistnie przy utrzymaniu "L" na wejściu. Sprawdziłem oba wejścia i zachowanie jest takie samo. Uaktywnienie pullup w opcjach wejścia nie zmienia zachowania wejść.

Czy ktoś wie, jak fizycznie rozwiązane jest sterowanie wejściem w ROW-02? Czy po podaniu "L" na IN na wejście ESP podawany jest stan niski czy też wysoki? I czy wejście w oryginalnym sofcie jest pullup?

Niestety, przed wgraniem EasyESP przetestowałem moduł tylko pobieżnie, tzn. sterowanie z apki oraz przełączanie poprzez zmianę stanu na IN, lecz nie poprzez pozostawnie na IN na dłuższy czas "L", więc nie mogę wykluczyć, że takie zachowanie było już od początku.
Aby wykluczyć błędy EasyESP wgrałem ten sam soft do ESP12F i tam nie występują zmiany stanu wejścia, ale tam podaję bezpośrednio na GPIO esp stan niski, bez układu wejścia jak w ROW.

Macie jakieś pomysły, jak dalej zdiagnozować ten temat?

Pozdrawaim!
Last edited by kluszczyn on Tue Mar 27, 2018 9:50 pm, edited 1 time in total.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6902
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun Mar 25, 2018 9:23 pm

Hmmm. Może wypadałoby zapytać Zamel czy się zgadzają na publiczną - wsteczną inżynierię ich produktów ? Bez ich zgody będę usuwał takie wątki.
User avatar
kluszczyn
Posts: 9
Joined: Sat Mar 24, 2018 10:18 pm

Sun Mar 25, 2018 10:11 pm

Nie będę polemizowal, gdyż jestem tu nowy, lecz jestem zdziwiony taką uwagą, szczególnie że Ernest z Zamela wypowiadał się pozytywnie w zakresie hackowania:
Ernest wrote:
Wed Aug 09, 2017 11:07 am
Zybi wrote:
Mon Aug 07, 2017 11:44 am
Aktualizacja Firmware OTA, to świetna sprawa, ale sądzę, że dostępność do pinów programowania bez specjalistycznych złączy to podstawa, aby w dzisiejszych czasach osiągnąć sukces rynkowy - przykład popularnych Sonoff-ów różnej maści od ITEAD, a z drugiej strony zalane moduły BleBox, które raczej słabo się sprzedają.

Moduły Zamela winny być friendly to hacking.

I cena przede wszystkim, abyśmy znowu nie byli tak mocno zaskoczeni jak przy ROW-01.
Bardzo nam zależy na produkcie stabilnym i sprawdzonym, który można oferować na rynku. Podstawowa wersja raczej zostanie zamknięta i zapięczetowana ;) Jeżeli chcecie możemy dostarczyć wam wersję do hackowania - obudowa nie zgrzana ... na dobrych warunkach :)
Nie robię reverse engineering-u, a jedynie wykorzystuję istniejący hardware i napotkałem na problemy, z którymi zwróciłem się z nadzieją na pomoc.

Niemniej, jeśli narusza to zasady forum, proszę o usunięcie wątku.

Pozdrawiam
User avatar
pzygmunt
Posts: 6902
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Mar 26, 2018 9:26 am

Tak jak napisałem, Zamel/Ernest powinni się wypowiedzieć czy chcą aby publikować szczegóły techniczne ich produktów.
To, że udostępnili wersję do hakowania na prywatny użytek nie musi oznaczać zgody na publikowanie szczegółów technicznych w tym zdjęć środka. Jeżeli się zgodzą to nie widzę problemu.

Zaznaczę od razu, że nie chodzi tu tylko o Zamel. Jeżeli ktoś inny przygotuje rozwiązanie w nierozbieralnej obudowie, a jeden z użytkowników wrzuci zdjęcia na forum to również będę prosił o otrzymanie zgody autora/producenta.
User avatar
Ernest
Posts: 152
Joined: Tue Oct 04, 2016 6:37 am

Mon Mar 26, 2018 9:51 am

Cytując:

Bardzo nam zależy na produkcie stabilnym i sprawdzonym, który można oferować na rynku. Podstawowa wersja raczej zostanie zamknięta i zapięczetowana ;) Jeżeli chcecie możemy dostarczyć wam wersję do hackowania - obudowa nie zgrzana ... na dobrych warunkach :)

wersje otwarte były przeznaczone dla forumowiczów, to co aktualnie jest oferowane to wersja stabilna zamknięta i działająca - więc dla celów naukowych ok - możecie otwierać a , dla klientów nie otwieramy - to ma działać i pracować
DigitalSpinner
Posts: 2
Joined: Mon Jun 11, 2018 8:11 pm

Mon Jun 11, 2018 8:13 pm

Ten projekt jest open-source w końcu czy nie?

Od dłuższego czasu szukam podtynkowych modułów z którymi zrobię co mi się tylko podoba, a tutaj taki klops? Nie zauważyłem że nie ma kodu źródłowego do tych modułów, ani w sumie opisanej metody aktualizacji itd.. moja wina owszem, w takim razie odsyłam wszystkie zakupione moduły bo to szkoda czasu na takie zabawy.. no i szukam dalej jakiegoś sensownego rozwiązania.
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Mon Jun 11, 2018 9:01 pm

DigitalSpinner wrote:
Mon Jun 11, 2018 8:13 pm
Ten projekt jest open-source w końcu czy nie?
Open-source dotyczy oprogramowania. Możesz go wykorzystywać, modyfikować jak chcesz. Kompilujesz wg własnych ustawień i wgrywasz do modułu jakiego tylko chcesz. Nic nie stoi na przeszkodzie abyś zmodyfikował soft i wgrał do modułu Zamela. Ernest się na pewno nie pogniewa. Zamel wypuścił na rynek moduły i zmodyfikował do nich soft. Działają dobrze więc po co modyfikować. Może kiedyś znajdzie się ktoś na forum i dorobi soft do tych modułów, ale to już nie będzie firmowane przez firmę Zamel.
DigitalSpinner wrote:
Mon Jun 11, 2018 8:13 pm
Od dłuższego czasu szukam podtynkowych modułów z którymi zrobię co mi się tylko podoba, a tutaj taki klops?
Słabo szukasz
viewtopic.php?f=33&t=2188
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
DigitalSpinner
Posts: 2
Joined: Mon Jun 11, 2018 8:11 pm

Tue Jun 12, 2018 8:46 am

Dziękuję za odpowiedź.
DigitalSpinner wrote:
Mon Jun 11, 2018 8:13 pm
Słabo szukasz
viewtopic.php?f=33&t=2188
Temat znam - widziałem, może nie wyraziłem się jasno.. Marzy mi się gotowy produkt który nie będzie taką padaką jak Z-WAVE a będzie umożliwiał dowolną integrację.. Ten DIY moduł to naprawdę rewelacyjna robota, ale potrzebuję jednak czegoś gotowego do zabawy. Mimo wszystko przyjrzę się jeszcze temu bo nie trawię zamkniętych rozwiązań (przynajmniej w tym obszarze).
draco20051
Posts: 1
Joined: Thu Jul 19, 2018 12:55 pm

Thu Jul 19, 2018 1:02 pm

Ernest wrote:
Mon Mar 26, 2018 9:51 am
Cytując:

Bardzo nam zależy na produkcie stabilnym i sprawdzonym, który można oferować na rynku. Podstawowa wersja raczej zostanie zamknięta i zapięczetowana ;) Jeżeli chcecie możemy dostarczyć wam wersję do hackowania - obudowa nie zgrzana ... na dobrych warunkach :)

wersje otwarte były przeznaczone dla forumowiczów, to co aktualnie jest oferowane to wersja stabilna zamknięta i działająca - więc dla celów naukowych ok - możecie otwierać a , dla klientów nie otwieramy - to ma działać i pracować
Witam. Może dla celów naukowych jesteś w stanie podpowiedzieć jak realizowane jest sterowanie z wykorzystaniem przycisków w ROW2. Wykorzystuje te moduły u siebie w instalacji domowej z wgranym ESPeasy, steruje przekaźnikami ze swojego systemu bezproblemowo. Mam jednak kilka miejsc, w których chciałbym wykorzystać wejścia przycisków i tak jak kolega wyżej pisał, po podaniu na stałe fazy na wejście, jego stan co chwila zmienia się na przeciwny. Możemy liczyć na uchylenie rąbka tajemnicy w tym temacie ?
maciekelga
Posts: 52
Joined: Tue Aug 23, 2016 10:46 am

Wed Oct 24, 2018 12:33 pm

Mam ten sam problem, czy jest szansa na rozwiązanie tematu?
Post Reply