Gui-Generic Builder Desktop
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
I jak by to miało działać?
-
Bernix
EC11 to oczywiście przykład popularnego enkodera z rezystorami podciągajacymi. Chodzi o to aby np termostat pokojowy był sterowany przez enkoder. Podwyższanie, obniżenie temperatury oraz wybór trybu pracy. W roletach np można było by określać poziom zamknięcia lub otwarcia, a np naciśnięcie to zamknięcie całkowite.
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Może się mylę, ale wygląda na to, że próbujesz wyważyć otwarte drzwi.......Bernix wrote: Mon Aug 24, 2026 8:18 pmEC11 to oczywiście przykład popularnego enkodera z rezystorami podciągajacymi. Chodzi o to aby np termostat pokojowy był sterowany przez enkoder. Podwyższanie, obniżenie temperatury oraz wybór trybu pracy. W roletach np można było by określać poziom zamknięcia lub otwarcia, a np naciśnięcie to zamknięcie całkowite.
-
Bernix
A czemu?djalex wrote: Mon Aug 24, 2026 8:29 pmMoże się mylę, ale wygląda na to, że próbujesz wyważyć otwarte drzwi.......Bernix wrote: Mon Aug 24, 2026 8:18 pmEC11 to oczywiście przykład popularnego enkodera z rezystorami podciągajacymi. Chodzi o to aby np termostat pokojowy był sterowany przez enkoder. Podwyższanie, obniżenie temperatury oraz wybór trybu pracy. W roletach np można było by określać poziom zamknięcia lub otwarcia, a np naciśnięcie to zamknięcie całkowite.
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Trochę niejasno się wyraziłem - po co wogóle do tego używać encodera? Ustawienie termostatu w supli da się sterować poprzez przyciski. Co do rolet to można wykorzystać AT do ustawienia kilku tzw pozycji komfortowych. Encoder w obu przypadkach raczej zbędny. Jak już to do użycia w przypadku np ściemniacza.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
To by trzeba połączyć z jakąś bardziej rozbudowaną logika sterowania, czyli obracając coś się wybiera, klikając potwierdza, kręcąc ponownie zmienia się nastawę itd.
Do tego by się przydała wizualizacja nastawy na jakimś ekranie.
Osobiście trudno mi sobie wyobrazić jakiś ogólny mechanizm, który dałby się skonfigurować w łatwy sposób na www urządzenia w GG.
Osobiście trudno mi sobie wyobrazić jakiś ogólny mechanizm, który dałby się skonfigurować w łatwy sposób na www urządzenia w GG.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
vajera
- Has thanked: 289 times
- Been thanked: 161 times
Coś takiego?klew wrote: Mon Aug 24, 2026 9:22 pm To by trzeba połączyć z jakąś bardziej rozbudowaną logika sterowania, czyli obracając coś się wybiera, klikając potwierdza, kręcąc ponownie zmienia się nastawę itd.
viewtopic.php?p=178546#p178546
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
-
Bernix
Coś takiego miałem na myśli ale bardziej prostego. Obrót w prawo lub lewo zmiana nastawy, a klik to zmiana trybu pracy. Wizualizacja na OLED tak jak jest teraz. Tak naprawdę chodzi o to aby , strasznie uproszcze, zamienić trzy przyciski na jeden enkoder. Nie znam się na programowaniu , jestem zjadaczem tego co przygotują takie osoby jak Wy. Osobiście myślę, że taka opcja dała by nowe możliwości realizacji urządzeń DIY w nowej "wizualizacji". Tak jak to pokazał kolega vajera.vajera wrote: Mon Aug 24, 2026 10:56 pmCoś takiego?klew wrote: Mon Aug 24, 2026 9:22 pm To by trzeba połączyć z jakąś bardziej rozbudowaną logika sterowania, czyli obracając coś się wybiera, klikając potwierdza, kręcąc ponownie zmienia się nastawę itd.
viewtopic.php?p=178546#p178546
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Cześć wracam do tematu, coś chyba jest nie tak dla innych płytek, ja testowałem to na ESP32C6 i wu wszytko gra, wczoraj wygenerowałem taki taką sama konfiguracje na zwykłe ESP32 i tu działa tylko żywy pomiar z cm, jak wpisze jakieś wartości i ustawie przeliczanie nie ważne w która stronę to cloud pokazuje ,,-". Może zebranie logów coś pomoże ?[email protected] wrote: Fri Aug 07, 2026 6:05 pm @robertklepacki94
Wersja 2.0.24 i zaktualizuj GG, powinno być tak pokazałeś na screenie![]()
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Może pomożerobertklepacki94 wrote: Wed Aug 26, 2026 9:58 amCześć wracam do tematu, coś chyba jest nie tak dla innych płytek, ja testowałem to na ESP32C6 i wu wszytko gra, wczoraj wygenerowałem taki taką sama konfiguracje na zwykłe ESP32 i tu działa tylko żywy pomiar z cm, jak wpisze jakieś wartości i ustawie przeliczanie nie ważne w która stronę to cloud pokazuje ,,-". Może zebranie logów coś pomoże ?[email protected] wrote: Fri Aug 07, 2026 6:05 pm @robertklepacki94
Wersja 2.0.24 i zaktualizuj GG, powinno być tak pokazałeś na screenie![]()
Najlepsze suple dla Twojego domu