Jak podłączyć Came BX-74 / BX-78 ZBX74-78

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Odłącz całkowicie SBW i zwieraj na chwilę złącze 2 i 7 w bramie master. Zobaczysz, czy wtedy otwierają się dwa skrzydła. Jeśli nie, to sprawdzenie poprawności podłączenia master/slave i/lub kontakt z producentem (czy w tym układzie sterowanie z SbS będzie otwierało napęd slave)..
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
modzel133

Witam po zimowej przerwie :) odpuściłem temat ze względu na pogodę, jednak wracam z połowicznym sukcesem.
Udało mi się co nieco zadziałać w temacie dwóch bram. Obecnie podłączenie wygląda następująco:
Image

Zamykanie i otwierania działa z supli, jednakże z pilota niekoniecznie.. O ile pilota zamyka obie bramy, to przy próbie otworzenia, otwiera się tylko brama SLAVE.

Jakieś pomysły?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
StysieK

mój zestaw Came ZBX74-78 i supla SBW02 niestety nie pokazuje stanu. co zrobić? rezystor, dioda? co polecacie?
napięcie 12v
Robert Błaszczak

StysieK wrote: Sat Jun 06, 2026 4:16 pm mój zestaw Came ZBX74-78 i supla SBW02 niestety nie pokazuje stanu. co zrobić? rezystor, dioda? co polecacie?
napięcie 12v
A masz zamontowane i podłączone krańcówki pod zaciski FA i FC?
Jeśli masz krańcówki i to nie działa, to pozostaje zamontować kontaktrony.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

StysieK

Robert Błaszczak wrote: Sat Jun 06, 2026 5:44 pm
StysieK wrote: Sat Jun 06, 2026 4:16 pm mój zestaw Came ZBX74-78 i supla SBW02 niestety nie pokazuje stanu. co zrobić? rezystor, dioda? co polecacie?
napięcie 12v
A masz zamontowane i podłączone krańcówki pod zaciski FA i FC?
Jeśli masz krańcówki i to nie działa, to pozostaje zamontować kontaktrony.
tak, mam. a może powinienem wymienić te krańcówki. są oryginalne. zastanawiam się czy to nie problem z napięciem, bo jest rzędu 11V na FA/FC
trochę słabe z tym montażem kontaktronów na bramie przesuwnej
Robert Błaszczak

W tej sytuacji daruj sobie wykorzystanie oryginalnych krańcówek, bo możesz mieć problem z prawidłowym działaniem sterownika bramy, a w najgorszym przypadku z jego przepaleniem.

Kontaktron lub dwa (w zależności czy potrzebujesz znać trzy stany bramy) montujesz na stałym (nieruchomym) elemencie. Na bramie przesuwnej montujesz magnesy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

kaczor
Has thanked: 1 time

Może dopiszę moje dzisiejsze doświadczenia z Came ZBX74-78 dla potomnych :) Dwa dni temu SBW-02 podłączyłem do sterownika FAAC Lineamatic bez problemu, a dziś niestety prawie wróciłem z akcji na tarczy. Otóż nie ma takiej opcji, nowe SBW-02 nie gada z oryginalnymi krańcówkami w CAME ZBX74-78 - nie zmieniają się stany wejść. Na FA i FC w moim przypadku pojawia się napięcie rzędu 18V AC.

I ciekawostka jest taka, że zamieniłem tego SBW-02 na moje stare SBW-01. I tak jak już gdzieś ktoś na forum pisał - SBW-01 radzi sobie poprawnie z odczytywaniem stanu obu krańcówek. IN1 i IN2 wpięte po prostu w FA i FC. Wygląda na to, że w SBW-01 trochę niżej traktowany jest próg wyzwalający stan wysoki na wejściu albo nawet przy otwartej krańcówce napięcie jest na tyle wysokie, że wciąż wyzwala stan wysoki na wejściu IN1/IN2 w SBW-02 :(

Kochajmy SBW-01 bo szybko odchodzą, szybciej niż sterowniki ZBX74 :)
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

kaczor wrote: Tue Aug 25, 2026 9:32 pm Może dopiszę moje dzisiejsze doświadczenia z Came ZBX74-78 dla potomnych :) Dwa dni temu SBW-02 podłączyłem do sterownika FAAC Lineamatic bez problemu, a dziś niestety prawie wróciłem z akcji na tarczy. Otóż nie ma takiej opcji, nowe SBW-02 nie gada z oryginalnymi krańcówkami w CAME ZBX74-78 - nie zmieniają się stany wejść. Na FA i FC w moim przypadku pojawia się napięcie rzędu 18V AC.

I ciekawostka jest taka, że zamieniłem tego SBW-02 na moje stare SBW-01. I tak jak już gdzieś ktoś na forum pisał - SBW-01 radzi sobie poprawnie z odczytywaniem stanu obu krańcówek. IN1 i IN2 wpięte po prostu w FA i FC. Wygląda na to, że w SBW-01 trochę niżej traktowany jest próg wyzwalający stan wysoki na wejściu albo nawet przy otwartej krańcówce napięcie jest na tyle wysokie, że wciąż wyzwala stan wysoki na wejściu IN1/IN2 w SBW-02 :(

Kochajmy SBW-01 bo szybko odchodzą, szybciej niż sterowniki ZBX74 :)
Na FA i FC jest napięcie DC a nie AC (ale nawet paznokcia nie dam sobie za to uciąć :P :lol: ). Skoro wejście w SBW-02 tego nie wyłapuje to zawsze można dołożyć dodatkowy przekaźnik, którego cewka zadziała przy tym napięciu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Nie wiem jakie są progi, ani jak to od strony elektroniki wygląda, ale sbw-01 na in wyzwala się przez podanie +.
Natomiast sbw-02 reaguje na + i na gnd. Także z tego może wynikać to inne zachowanie
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
kaczor
Has thanked: 1 time

djalex wrote: Tue Aug 25, 2026 9:56 pm Na FA i FC jest napięcie DC a nie AC (ale nawet paznokcia nie dam sobie za to uciąć :P :lol: ).
W takim razie musi być i AC i DC, bo mierzyłem na zakresie AC i mi wyszło 18V :) Ale przyznaję, że między 10 albo 11 i FA/FC, nie między F i FA/FC!

Return to “ZAMEL SBW-01”